Σήμερα γράφτηκε ιστορία
Ένα πρωτοφανές αντικυβερνητικό συλλαλητήριο που είναι «δημιούργημα» του… Τσίπρα!
Ανδρεας Κωνσταντατος
05/02/2018 | 00:30

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Αυτό που συνέβη σήμερα στο κέντρο της Αθήνας έγραψε ιστορία. Παρακολουθήσαμε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια, που έχουν γίνει στην πρωτεύουσα με την παρουσία πολιτών από κάθε γωνιά της χώρας, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους, από όλες τις ηλικίες.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που πρέπει να ερμηνευτεί, πολιτικά και κοινωνικά, πως τόσες εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας άφησαν τους καναπέδες, μπήκαν στα πούλμαν, τα αυτοκίνητά τους, τα πλοία και τα αεροπλάνα, πλήρωσαν τα εισιτήρια τους για να έρθουν στο κέντρο της Αθήνας μαζί με τους κατοίκους της πρωτεύουσας και να φωνάξουν «Φτάνει πια, η Μακεδονία είναι ελληνική, μη τη δώσετε στα Σκόπια».

Μια πρώτη εκτίμηση που μπορεί να γίνει είναι πως το ογκωδέστατο συλλαλητήριο της Αθήνας αποτελεί «δημιούργημα» της κυβέρνησης Τσίπρα.

Το δημιούργησαν οι λαθεμένοι χειρισμοί της στο θέμα των Σκοπίων, η βιασύνη της να λύσει, όπως όπως, το ζήτημα αυτό, η άρνησή της να συνομιλήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης, αλλά και η εμπλοκή του εθνικού θέματος σε εκλογικά παιγνίδια με στόχο τη διάσωση των ΑΝΕΛ και τη παγίδευση του  βασικού πολιτικού της αντίπαλου, της ΝΔ.

Μια δεύτερη εκτίμηση είναι πως οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αποδοκίμασαν όχι μόνο την πολιτική  του κ. Τσίπρα στο Μακεδονικό, αλλά και τη γενικότερη πολιτική του, την φιλομνημονιακή στροφή του. Εκφράστηκε από πολλούς ο θυμός, η σωρευμένη οργή κατά της κυβέρνησης για την πολιτική της. Το στίγμα του διττού χαρακτήρα του συλλαλητηρίου, τον πατριωτικό του αλλά και τον αντικυβερνητικό του χαρακτήρα έδωσε ο κύριος ομιλητής, ο Μίκης Θεοδωράκης, με τη σκληρότατη κριτική του στην κυβέρνηση και την επίθεση του στον αριστερόστροφο φασισμό, όπως είπε.

Ένα τρίτο είναι πως η κυβέρνηση ηττήθηκε πολιτικά και αισθητικά. Έχασε τη «μάχη» της  «πλατείας» και τα στελέχη της, τα κάθε λογής «φερέφωνα», που μιλούσαν για  συγκέντρωση ακροδεξιών και γραφικών, και καλούσαν τους πολίτες να μην κατέβουν στο Σύνταγμα, διαψεύστηκαν οριστικά. Η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική για την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας ίσως σήμερα να κατάλαβε αυτό που δεν ήθελε να καταλάβει καιρό  τώρα. Ότι ξεπεράστηκε.

Όσον αφορά στο Μακεδονικό, μπορεί η κυβέρνηση να το χρησιμοποιήσει ως «όπλο» ή να κάνει πίσω, καθώς δεν μπορεί να διορθώσει τα λάθη της.  Άλλωστε η διαφωνία που προέκυψε πρόσφατα για την «μακεδονική» ταυτότητα δείχνει, πως ενδεχομένως να ξεκινά ένα σκληρό παιγνίδι επίρριψης ευθυνών για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Εκτός και αν λάβει υπόψη της το μήνυμα των συγκεντρωμένων, να θέσει σε δημοψήφισμα την όποια πρόταση της, κάτι που αρνείται η ελληνική κυβέρνηση αλλά σχεδιάζει η σκοπιανή.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer