Εμβόλιο Moderna: Αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων – Τι ισχύει για τη Δέλτα
Κοινωνία
30/06/2021 | 06:27

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της μελέτης που έκανε η Moderna για την αποτελεσματικότητα του mRNA εμβολίου της κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού και κυρίως της παραλλαγής Δέλτα, που είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, Τρίτη, το σκεύασμα της Moderna παράγει ικανοποιητικά αντισώματα και έναντι των μεταλλάξεων του ιού. Συγκεκριμένα η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν επηρεάζεται καθόλου από την μετάλλαξη Άλφα και Βήτα, ενώ παρατηρήθηκε μία ήπια μείωση έναντι των μεταλλάξεων Δέλτα, Γάμμα, Κάπα και Ήττα.

Η μελέτη βασίστηκε σε ορό αίματος που ελήφθη από οκτώ συμμετέχοντες, αφότου είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση.

“Αυτά τα νέα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά και ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο της Moderna κατά του κορονοϊού θα πρέπει να παρέχει προστασία και έναντι των πρόσφατα εντοπισθέντων μεταλλάξεων”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel.

Η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων Covid-19 παρέχει καλύτερη προστασία

H ανάμιξη δόσεων από διαφορετικά εμβόλια Covid-19, δηλαδή από άλλο εμβόλιο η πρώτη δόση και από άλλο η δεύτερη, παρέχει καλή προστασία έναντι του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία της πολύ ενθαρρυντικής βρετανικής μελέτης Com-Cov, της πρώτης στον κόσμο που διερευνά την αποτελεσματικότητα των συνδυασμών διαφορετικών εμβολίων.

Η μελέτη εξέτασε εναλλακτικά τη χορήγηση δύο δόσεων Pfizer/BioNTech, δύο AstraZeneca (ΑΖ) ή έναν συνδυασμό τους (πρώτα το ένα και μετά το άλλο ή αντίστροφα). Όλοι οι συνδυασμοί “δούλεψαν” καλά, σύμφωνα με το BBC και τη “Guardian”, πράγμα που παρέχει ευελιξία στις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές, όσον αφορά στα εμβολιαστικά προγράμματά τους.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη δείχνει ότι όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις ΑΖ, μπορεί να έχουν ακόμη πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση, αν κάνουν μια τρίτη ενισχυτική δόση από άλλο εμβόλιο το φθινόπωρο, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο. Μερικές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε ανάμιξη εμβολίων: Η Ισπανία και η Γερμανία χορηγούν εμβόλια mRNA (Pfizer ή Moderna) ως δεύτερη δόση σε νεότερους ανθρώπους που έχουν κάνει την πρώτη δόση με ΑΖ.

 

Πηγή: thetoc.gr

eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ