Τα οδοντικά εμφυτεύματα μας επιτρέπουν την τοποθέτηση μιας μόνιμης, σταθερής αποκατάστασης δοντιών και αντικαθιστούν όλο και περισσότερο τις κινητές τεχνητές οδοντοστοιχίες. Αλλά πόσο καιρό κρατάνε τα εμφυτεύματα; Μήπως “μια εμφύτευση, μια για πάντα” δεν ισχύει σε όλες τι περιπτώσεις;
Μάθετε εδώ ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν, που μπορούν να απειλήσουν μια αποκατάσταση με οδοντικά εμφυτεύματα.
Οδοντικά εμφυτεύματα και Περι-εμφυτευματίτιδα
Η περι-εμφυτευματίτιδα είναι ουσιαστικά η φλεγμονή των ιστών που έρχονται σε άμεση επαφή με το εμφύτευμα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μετά την τοποθέτηση ενός οδοντικού εμφυτεύματος μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της περι-εμφυτευματίτιδα. Τα εμφυτεύματα αποτελούν μια σταθερή, τεχνητή ρίζα στη γνάθο, Ας μην ξεχνάμε όμως πως ένα εμφύτευμα είναι επίσης ένα ξένο σώμα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί χωρίς να το καταλάβουμε, να αρχίσει μια σταδιακή απώλεια του οστού γύρω από το εμφύτευμα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται περι-εμφυτευματίτιδα.
Το αποτέλεσμα αυτής της φλεγμονής είναι η απώλεια της γνάθου. Τέτοια ευρήματα μπορούμε να ανακαλύψουμε με ακτινογραφικό έλεγχο κατά τη διάρκεια των τακτικών επισκέψεων στον οδοντίατρο.
Στο προχωρημένο στάδιο της περι-εμφυτευματίτιδας, οι ίδιοι οι ασθενείς διαπιστώνουν το πρόβλημα, καθώς το οδοντικό εμφύτευμα έχει χαλαρώσει, κουνιέται και πονάει.
Απώλεια οστού και περι-εμφυτευματίτιδα
Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή των περιεμφυτευματικών ιστών και την απώλεια του εμφυτεύματος, όπως η τοποθέτηση του εμφυτεύματος σε έντονα απορροφημένη γνάθου με σημαντική απώλεια οστού, η λανθασμένη ή υπερβολική φόρτιση ενός εμφυτεύματος , η έλλειψη στοματικής υγιεινής και η μη αφαίρεση υπολειμμάτων τροφής συστηματικά.
Ποιοι γενικότεροι παράγοντες ευνοούν την περι-εμφυτευματίτιδα;
Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το κάπνισμα συμβάλλει στην ανάπτυξη φλεγμονής γύρω από τα εμφυτεύματα. Ειδικά στους καπνιστές τα προειδοποιητικά συμπτώματα της φλεγμονής, όπως πόνος, πρήξιμο, ερυθρότητα, κλπ., είναι πάρα πολύ ήπια, ή δεν εμφανίζονται καθόλου. Έτσι η περι-εμφυτευματίτιδα δρα σιωπηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα και το καταλαβαίνουμε συνήθως όταν έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.
Οι συνθήκες του οστού
Τα εμφυτεύματα δοντιών χρειάζονται οστά. Για να μπορέσει το εμφύτευμά σας να στερεωθεί σταθερά στη γνάθο, είναι απαραίτητη η επαρκής οστική ουσία.
Όταν η γνάθος είναι πολύ χαμηλή, ή πολύ στενή, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μετά την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος. Πολλές φορές είναι απαραίτητη η ανάπλαση του οστού της γνάθου. Ανάλογα με τις ανατομικές συνθήκες, τα οστικά μοσχεύματα τοποθετούνται πριν ή κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του εμφυτεύματος. Αυτά προάγουν την ανάπτυξη των οστών, έτσι ώστε στο τέλος να υπάρχει αρκετό κόκαλο για το νέο εμφύτευμα.
Γενικότερες παθήσεις και τακτική λήψη φαρμάκων
Ορισμένες ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγούν σε μόνιμη εξασθένιση της άμυνας του οργανισμού, αποτελούν παράγοντα κινδύνου για μια εμφύτευση.
Σε αυτές τις παθήσεις περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, ασθένειες όπως: ηπατίτιδα, κάποια αυτό-άνοσα νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, λευχαιμία, HIV-ΑΙDS, καρκίνος, ακτινοβολία & χημειοθεραπεία.
Η τακτική λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως π.χ. τα διφωσφονικά, για την πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης ή στα πλαίσια θεραπείας κάποιου καρκίνου, αυξάνει τον κίνδυνο απόρριψης των εμφυτευμάτων.
Τα εμφυτεύματα δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για επιπλοκές και προβλήματα. Εάν έχετε κάποια από αυτές τις παθήσεις, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας.
Σίγουρα θα μπορέσετε να βρείτε εναλλακτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για να αποκτήσετε το νέο σας χαμόγελο.