To Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-ΚΙ συναντήθηκε, χθες 12/9/2018, με τον κ. Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ι.Ν. μετά από πρόσκλησή του. Στην συζήτηση από την πλευρά της ΕΛΜΕ-ΚΙ τέθηκαν όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών (κατάργηση δυσπρόσιτων – μοριοδότηση σχολείων, κατάργηση τμημάτων, κτηριακό-υποδομές, προβλήματα αναπληρωτών, κενά κλπ).
Αρχικά εκφράστηκε η αυτονόητη παρατήρηση γιατί δεν προσκαλέστηκε και ο Σύλλογος των δασκάλων αφού τα προβλήματα είναι κοινά και οξυμμένα και στις δύο βαθμίδες, για να πάρουμε ως απάντηση την εκτίμηση του κ. Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης ότι η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχει η Δευτεροβάθμια. Από την πλευρά της ΕΛΜΕ-ΚΙ και ακριβώς επειδή υπάρχουν συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν και στις δύο βαθμίδες και η κατάσταση είναι γνωστή, δόθηκε η απάντηση με παραδείγματα ότι, και στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα προβλήματα είναι πολλά και οξυμμένα (τμήματα πολυπληθή με διαγνώσεις ΚΕΔΔΥ π.χ. Δημοτικό Σάμης, περιπλάνηση συναδέλφων σε 4 και 5 σχολεία, κανένα νηπιαγωγείο στο Αργοστόλι αλλά και σε άλλες περιοχές στο νομό δεν έχει δική του στέγη και δεν πληρούνται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις ασφάλειας, υγιεινής κ.α.)
Στο άμεσο και πιο οξυμμένο θέμα της κατάργησης τμημάτων τα οποία πρότειναν τα ίδια τα σχολεία, γενικά υπεραμύνθηκε την επιλογή του κάνοντας αρκετές φορές επίκληση του νόμου (προβλέπει αυξημένο αριθμό μαθητών ανά τμήμα έως και 27- 30 μαθητές στην γενική παιδεία και έως και 20 μαθητές στις ομάδες προσανατολισμού και ειδικότητες ΕΠΑΛ). Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είναι λάθος να σπάμε τμήματα…..εγώ δεν μπορώ να παίξω το ρόλο του νομοθέτη….θα λειτουργήσουμε μέσα στα πλαίσια του νόμου..» κ.α. έψεξε ακόμη και διευθυντές που κάνουν τέτοιες εισηγήσεις για την δημιουργία τμημάτων με 18 μαθητές και τους χαρακτήρισε «παράνομους» ζητώντας να ειδοποιηθούν να κάνουν καλά την δουλειά τους !!! Στην αυτονόητη απάντηση της ΕΛΜΕ-ΚΙ ότι αν δεν εγκριθούν τμήματα 18 μαθητών τότε θα λειτουργούν 26αρια και πάνω, και μάλιστα σε σεισμόπληκτα σχολεία και σε «κοντέινερ», αντέτεινε στην συζήτηση ότι «…κανένα κόμμα στην βουλή δεν εισηγήθηκε 20 μαθητές ανά τμήμα..»!!!
Στην έντονη παρέμβαση της ΕΛΜΕ-ΚΙ να ανακαλέσει την απόφασή του και να μην κοπεί κανένα τμήμα στην σεισμόπληκτη Κεφαλονιά και την Ιθάκη, αλλά ακόμη και ως ελάχιστο να μην κοπεί κανένα τμήμα γενικής παιδείας, δεν θέλησε να δεσμευτεί αλλά αντίθετα είπε « …για να εγκρίνουμε τμήμα κατά παρέκκλιση πρέπει να μπορούμε να το υποστηρίξουμε βάσει του νόμου…» και έδωσε πιο συγκεκριμένο παράδειγμα το 1Ο Λύκειο που του περιέκοψε ένα τμήμα γενικής παιδείας λέγοντας ότι, «…δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι δεν χωράνε πάνω από 24 μαθητές οι αίθουσες ενός σχολείου που εγκαινιάστηκε πέρσι …» και αμφισβήτησε την σχετική μελέτη του κατασκευαστή που προβλέπει έως και 24 μαθητές λέγοντας ότι…. σήμερα τα σχολικά κτίρια κατασκευάζονται για να χωράνε περισσότερους από 24 μαθητές στην τάξη!
Ίδια στάση κράτησε και με το κόψιμο τμήματος στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Φαρακλάτων και υποστήριξε ότι σε βαριές περιπτώσεις «…κάνουμε εξατομικευμένη υποστήριξη από έναν εκπαιδευτικό και όχι τμήμα…»!!!
Στο θέμα της κατάργησης όλων των δυσπρόσιτων σχολείων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, η ΕΛΜΕ-ΚΙ, αφού του επισήμανε την δική του προσωπική ευθύνη για την κατάργησή τους, (ως περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας συνέβαλε αποφασιστικά να μην καταδικαστεί η απόφαση της κυβέρνησης υιοθετώντας έτσι την κατάργησή τους), ζήτησε να επανέλθει για συζήτηση το θέμα και το αίτημα να επαναχαρακτηριστούν ως δυσπρόσιτα. Ο κ. Περιφερειακός Διευθυντής υποστήριξε λανθασμένα ότι «…αυτό προέκυψε από την αλλαγή μοριοδότησης των σχολείων που βοήθησε να αρθούν αδικίες που υπήρχαν…» κρύβοντας και αποπροσανατολίζοντας έτσι από την κυβερνητική πολιτική ευθύνη, να καταργήσει δεκάδες σχολεία πανελλαδικά προκειμένου να μειώσει το κόστος λειτουργίας και για το λόγο αυτό αύξησε σε 11 τα μόρια προκειμένου να χαρακτηριστεί ένα σχολείο δυσπρόσιτο, επιλογή που είχε ως αποτέλεσμα κανένα σχολείο στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη να μην έχει αυτά τα μόρια και να αποχαρακτηρίζονται όλα (16 συνολικά). Στην πρόταση βέβαια της ΕΛΜΕ-ΚΙ να επανέλθει το θέμα στην επικαιρότητα και να επανεξεταστεί, δήλωσε ότι θα την υποστηρίξει, κάτι που μένει να αποδείξει αν το εννοεί.
Για την στέγαση των αναπληρωτών είπε ότι είναι γενικό πρόβλημα και ότι το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση επιδιώκει να δοθεί συνολική λύση με επιδότηση ενοικίου, ή κάποια παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ή ακόμη συνεργασία της Τ.Α. με τους ξενοδόχους κ.α., που ωστόσο δήλωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν άμεσα. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τα προβλήματα των αναπληρωτών, κάτι που θα κάνει και δημόσια με ανοικτή επιστολή σε όλους τους αρμόδιους και, κυρίως, ζήτησε να σταματήσει εκτός των άλλων το αίσχος της περιπλάνησης των αναπληρωτών σε πολλά σχολεία που εξουθενώνει και εξευτελίζει μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δεσμεύτηκε να στηρίξει τις προτάσεις της ΕΛΜΕ-ΚΙ για την στέγαση των αναπληρωτών.
Τέλος για το θέμα της σχολικής στέγης ανέφερε ότι είναι τεράστιο πρόβλημα, ότι εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ οι επισκευές των σεισμόπληκτων σχολείων, ότι δεν αξιοποιήθηκαν επαρκώς τα 11,5 δις του ΕΣΠΑ κυρίως με προτάσεις για νέα σχολικά συγκροτήματα και όχι επισκευές παλαιών, ότι δεν αξιοποιήθηκαν ούτε τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης που τρέχουν, ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης έχει κάνει αιτήματα και προτάσεις αλλά οι Δήμοι δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προχωρήσουν αυτά τα έργα.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ τονίζει ότι όλα τα παραπάνω επαληθεύουν με τον καλύτερο τρόπο όσα τόσο καιρό καταγγέλλει, ως τραγικές αντιεκπαιδευτικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Άλλωστε η επίκληση του νόμου από τον κ. Περιφερειακό Διευθυντή σε κάθε του λέξη αποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με μια αδίστακτη πολιτική που δεν διστάζει να θυσιάσει και την λαϊκή ανάγκη της σύγχρονης εκπαίδευσης στο βωμό της κερδοφορίας και των στόχων των ματωμένων πλεονασμάτων, τσουβαλιάζοντας 26, 27, μέχρι και 30 μαθητές στην τάξη. Ένα δρόμο έχουμε. Όλοι ενωμένοι στο αγώνα να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, τις σύγχρονες τάξεις, τα σύγχρονα σχολεία, την σύγχρονη εκπαίδευση.
Όλοι στο συλλαλητήριο στις 25 Σεπτέμβρη στις 1 το μεσημέρι έξω από την Αντιπεριφέρεια
που οργανώνεται από την ΕΛΜΕ-ΚΙ και Συλλόγους Γονέων του νομού, προκειμένου
να μην κοπεί κανένα τμήμα,
να φτιαχτούν νέα ασφαλή και επαρκή σχολικά συγκροτήματα.
Αργοστόλι 13/09/2018
Ο Πρόεδρος | Η Γενική Γραμματέας |
Μαντζουράτος Δημήτρης | Ποταμιάνου Σοφία |