Πριν καλά-καλά ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας προχωρούν σε εκατοντάδες συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη τη χώρα, εξαπολύουν μια ολομέτωπη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και στα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων/φισσών.
Ίδια εικόνα παρουσιάζεται και στο νησί μας, όπου το Υπουργείο Παιδείας περιέκοψε 12 τμήματα (πέρυσι τα τμήματα που απορρίφτηκαν ήταν 7-κάθε φέτος και «καλύτερα»…!!) επομένως θα υπάρξουν τμήματα με 25 και πάνω μαθητές με αποτελέσματα :
-Μεγάλη επικινδυνότητα σε περίπτωση σεισμού : δεν πήραν υπόψη την σεισμικότητα του νησιού. Όχι μόνο δεν παίρνουν ολοκληρωμένα μέτρα για αντισεισμικούς ελέγχους, αλλά στέλνουν τους μαθητές σε σχολικές αίθουσες. από στις οποίες δεν θα μπορούν να βγουν με ασφάλεια σε περίπτωση σεισμού.
-Υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Χτυπιέται το δικαίωμα των μαθητών να έχουν ουσιαστική στήριξη από τον/την εκπαιδευτικό, ιδιαίτερα σε τμήματα που περιλαμβάνουν μαθητές ειδικής αγωγής (είναι γνωστό ότι αυτοί οι μαθητές δεν παρακολουθούν τμήματα ένταξης για όλα τα μαθήματα (όπως φυσική, χημεία κλπ). Η εκπαιδευτική διαδικασία, αντί να βελτιώνεται, βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με εμπόδια γιατί θεωρείται κόστος που πρέπει να περικοπεί.
– Επιπτώσεις στην υγεία των μαθητών, λόγω αυξημένου κινδύνου μετάδοσης νοσημάτων. Ιδιαίτερα σε τμήματα όπου οι 25 μαθητές και πάνω μαθητές θα στριμώχνονται μέσα σε κοντέινερ, εκτός από την υποβάθμιση της παιδαγωγικής διαδικασίας, κινδυνεύει η υγεία των μαθητών αφού ήδη τα κοντέινερ έχουν αποδειχτεί ακατάλληλα για σχολικές τάξεις : είναι αδύνατο να γίνει μάθημα σε περίπτωση κακοκαιρίας, και το περιβάλλον είναι ανθυγιεινό.
-Ευρύτερη αναστάτωση στη λειτουργία των σχολείων : ανατροπή προγραμμάτων, μετακινήσεις εκπαιδευτικών, καθυστέρηση στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών και κάλυψης των κενών κ.λπ.
-Επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Μετά το κόψιμο των τμημάτων πολύ περισσότεροι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν ακόμη και σε 2-3-4 σχολεία, για να καλύψουν το ωράριό τους. Εκατοντάδες θα είναι και οι αναπληρωτές/τριες που δε θα προσληφθούν τη φετινή σχολική χρονιά. Τσακίζεται το δικαίωμα του/της εκπαιδευτικού στην εργασία και στον προγραμματισμό της ζωής του/της.
-Ανατροπή του προγραμματισμού της ζωής των εκπαιδευτικών, οι οποίοι ήδη έχουν τοποθετηθεί σε σχολεία από προηγούμενη συνεδρίαση ΠΥΣΔΕ.
Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ, την ίδια στιγμή που θεωρούν κόστος τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και τη λειτουργία τμημάτων με λιγότερους μαθητές, μοιράζουν απλόχερα χρήμα σε ιδιώτες και εργολάβους, όπως προβλέπεται στο τελευταίο νομοσχέδιο (επαγγελματικός προσανατολισμός, ψηφιακό φροντιστήριο κτλ) ή σε εκδοτικούς οίκους για το λεγόμενο πολλαπλό βιβλίο. Σπαταλούν χωρίς αιδώ, μέχρι και 658.800,00€, για την αμοιβή τεχνικού συμβούλου του ΙΕΠ για 35 μήνες και για εργασίες που θα μπορούσαν να γίνουν με ίδια μέσα.
Λεφτά υπάρχουν για νατοϊκές δαπάνες, για φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στο κεφάλαιο, όχι όμως για την παιδεία, την υγεία και την πρόληψη από τις φωτιές και τις θεομηνίες.
Η ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας λογίζονται ως κόστος . Ως εδώ!!!
Τα σχέδια τους για την υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών αποτελούν αιτία πολέμου!
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
• Να παρθούν πίσω οι συγχωνεύσεις – συμπτύξεις τμημάτων.
• Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών/τριών ανά τμήμα, ώστε η διδασκαλία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
• Να υπάρχουν 20 μαθητές/τριες ανά τμήμα Γενικής Παιδείας, 15 σε κατευθύνσεις και Ομάδες Προσανατολισμού στα ΓΕΛ, σε τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και 10 στα εργαστήρια.
• Να εγκριθούν όλα τα τμήματα έτσι ώστε οι μαθητές/τριες να επιλέγουν την κατεύθυνση (ΓΕΛ) ή τον τομέα/ειδικότητα (ΕΠΑΛ) που επιθυμούν.
• Να εφαρμοστούν και να επικαιροποιηθούν οι νόμοι που προστατεύουν τους/τις μαθητές/τριες με ειδικές μαθησιακές ανάγκες.
• Να εγκριθούν τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ.
• Να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών. Να μονιμοποιηθούν όλοι/ες οι αναπληρωτές/τριες.
• Να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά στα σχολεία χωρίς «κόφτες», «μαγειρέματα» και περικοπές σε μια φάση πριν από την έναρξη του σχολικού έτους.
• Να καλυφθούν όλα τα κενά στην παράλληλη στήριξη με βάση τις ανάγκες χωρίς κανένα «κόφτη».
Δε θα αφήσουμε να θυσιάζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών στη λογική του κόστους!
Τα σχέδιά τους δε θα περάσουν! Με κοινή δράση με τις ενώσεις γονέων και τους/τις μαθητές/τριες μπαίνουμε μπροστά για την αποτροπή τους!
Αργοστόλι 25-8-2024
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ