ΕΛΜΕΚΙ: “Να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών”
Κοινωνία
21/02/2021 | 15:51

Ούτε καν δύο εβδομάδες δεν πρόλαβαν τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά και επιβεβαιώνεται τραγικά η ανάγκη να είχαν παρθεί έγκαιρα μέτρα προστασίας τους. Επιβεβαιώθηκε, επίσης, η εκτίμηση της ΕΛΜΕΚΙ που προέβλεπε σε σχετική της ανακοίνωση ότι «Ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν τα σχολεία, αφενός δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης του ιού και αφετέρου προδιαγράφει το νέο κλείσιμό τους το επόμενο διάστημα».

Οι τελευταίες εξελίξεις με την εκδήλωση κρουσμάτων σε μαθητές στη Σάμη και το Ληξούρι αλλά και η αύξηση του ιικού φορτίου  σε λύματα, σύμφωνα με δημοσιεύματα και δηλώσεις τοπικών παραγόντων, αποδεικνύουν ότι για μια ακόμη φορά, τα σχολεία, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί με τις οικογένειές τους, βρίσκονται απροστάτευτοι και έρμαια μιας ανάλγητης πολιτικής που δεν έχει, έστω και ελάχιστα, προτεραιότητα να τους προστατεύσει.

Είχαμε και έχουμε τη θέση ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοικτά με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή και υγιεινή λειτουργία τους. Το παρατεταμένο κλείσιμό τους σε όλες τις  βαθμίδες ήδη έως τώρα, έχει καταστροφικές συνέπειες για τους μαθητές, στο γνωστικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο, έχει σωρεύσει σημαντικό μορφωτικό κενό, ενώ ιδιαίτερα οι μαθητές της Γ’ Λυκείου καλούνται να δώσουν την εξοντωτική μάχη των Πανελλαδικών εξετάσεων, έχοντας έως τώρα παρακολουθήσει δια ζώσης μαθήματα  μόνο δύο μήνες περίπου !!!

Η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση (ΠΙΝ και Δήμοι), παίζοντας στα ζάρια την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών. επέλεξαν να μη δώσουν ούτε ένα ευρώ, ώστε να διαφυλάξουν την υγεία των συναδέλφων και των μαθητών και να κρατήσουν ανοικτά τα σχολεία. Το αποτέλεσμα είναι ότι  τώρα επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό: τα κλείνουν, αφού τα άνοιξαν όπως ακριβώς τα είχαν ξανακλείσει, δηλαδή χωρίς κανένα απολύτως μέτρο (χωρίς μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με στριμωγμένους 20 -25 μαθητές σε κάθε τμήμα, με ανεπαρκές προσωπικό καθαριότητας, με πληρότητα στα λεωφορεία 100% κ.α.). Σχολεία όπως το 2ο και το 3ο  Γυμνάσιο Αργοστολιού, το ΓΕΛ Ληξουρίου, Γυμνάσια Αγίας Θέκλης, Πάστρας, Μεσοβουνίων κ.α., καλούνται να λειτουργήσουν κάτω από ιδιαίτερα απαράδεκτες συνθήκες στα κοντέινερ – φαβέλες (όπου και σε κανονικές συνθήκες ο αριθμός των μαθητών δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τους 10).

Η παραπάνω έκρυθμη κατάσταση επιτείνεται από ένα απαράδεκτο αλαλούμ που δημιουργούν οι αλλεπάλληλες αποφάσεις υπηρεσιακών και τοπικών παραγόντων για κλείσιμο σχολείων, κάτω από την αδυναμία ενός συνολικότερου σχεδίου για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας. Πρωτόκολλα που δεν τηρούνται, τεστ και ιχνηλατήσεις που δεν γίνονται, μέτρα προστασίας που δεν παίρνονται, δεν διασφαλίζουν ουσιαστικά το σταμάτημα της εξάπλωσης της νόσου, και επιτείνουν την ανησυχία γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών, αφού  δεν είναι δυνατόν σε κάθε έξαρση της πανδημίας, που μπορεί να διαρκέσει αρκετά ακόμη, να κλείνουν τα σχολεία.

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕΚΙ κάτω από αυτές τις συνθήκες απαιτεί για πολλοστή φορά να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας στα σχολεία, ώστε να μην κινδυνέψει κανένας και να λειτουργούν απρόσκοπτα.

  • Να εξασφαλιστούν νέες αίθουσες, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.
  • Να μονιμοποιηθεί το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας για τις ανάγκες καθαριότητας όλων των σχολείων.
  • Να μειωθεί το ποσοστό πληρότητας στα λεωφορεία στο 50%. Να ενοικιαστούν επιπλέον λεωφορεία.
  • Να γίνουν άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.
  • Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους γονέων των σχολείων και τους μαθητές σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 22/2/2021 ώρα 9πμ στο Δημαρχείο και στη συνέχεια σε Αντιπεριφέρεια και  στη Διεύθυνση ΔΕ να διεκδικήσουμε άμεσα  μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Αργοστόλι 21-2-2021                                                                                            Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia