ΕΛΜΕΚΙ: «Να μην χάσει άλλο παιδί τη ζωή του σε επικίνδυνα σχολικά κτίρια»
Κοινωνία
08/12/2022 | 08:13

Όλος ο κλάδος των εκπαιδευτικών είναι συγκλονισμένος από τον αδόκητο και τραγικό θάνατο του μαθητή μας και του τραυματισμού άλλων δύο σε σχολείο των Σερρών, μετά από έκρηξη του καυστήρα στο χώρο του σχολείου.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου μαθητή, στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς του και συνολικά στη σχολική κοινότητα των Σερρών. Μη μπορώντας να δεχτούμε ότι ένας μαθητής χάνει τη ζωή του μέσα στον χώρο του σχολείου, και μη ξεχνώντας ότι στο Νομό μας τα τελευταία χρόνια έχουμε θρηνήσει δύο μαθητές ακριβώς έξω από τα σχολεία τους (Γ-Λ Πάστρας – ΕΠΑΛ Αργοστολίου), η οργή και η αγανάκτησή μας ξεχειλίζει τόσο για τη συστηματική εγκληματική έκπτωση στην ασφάλεια των μαθητών, όσο και για το απαράδεκτο σκηνικό της μετάθεσης ευθυνών που, σε όλες τις περιπτώσεις όπως και στην συγκεκριμένη, στήνεται κάθε φορά ανάμεσα σε Δήμο, αρμόδια Υπουργεία και κυβέρνηση.

Η δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ότι «η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης» είναι κυνική και επιδιώκει να κρύψει την ευθύνη της κυβέρνησης για την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, την υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με το κατάλληλο προσωπικό, τα ανύπαρκτα μέτρα αλλά  και τον έλεγχο στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό δεν είναι τυχαίο, δεν είναι μεμονωμένο, δεν οφείλεται στην «κακιά την ώρα». Τα τελευταία χρόνια η ΕΛΜΕΚΙ έχει καταγγείλει δημόσια τις πολλές και επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στα περισσότερα σχολεία στο Νομό μας. Εκτός από ταπλημμυρισμένα σχολεία, τις αίθουσες κλουβιά και τα ακατάλληλα προαύλια γεμάτα κινδύνους, σχεδόν σε όλα τα σχολεία του Νομού, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις ανοιχτές παγίδες που είτε έχουν είτε, από καθαρή τύχη, δεν έχουν οδηγήσει σε τραγικές εξελίξεις:

Στο σχολικό συγκρότημα 1ου– 2ου Λυκείου Αργοστολίου,χρόνια τώρα οι μαθητές αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο  στη μετακίνησή τους από και προς το σχολείο, αφού η είσοδος και η έξοδος του σχολείου εφάπτεται στονπεριφερειακό δρόμο Αργοστολίου  (δρόμος με μεγάλες ταχύτητες) χωρίς τα απαιτούμενα μέσα προστασίας (διαβάσεις, σηματοδότες, φύλαξη, αερογέφυρα κ..α), ενώ η οδός Λάσης που οδηγεί εκατοντάδες μαθητές καθημερινά από και προς το σχολείο δεν διαθέτει ούτε πεζοδρόμια!!!
Στο ΕΠΑΛ Αργοστολίου, που πέρσι βρήκε το θάνατο ένας μαθητής σχεδόν έξω από το σχολείο στον πολυσύχναστο δρόμο της Λάσης, μόνο πρόσφατα τοποθετήθηκε εξώπορτα χωρίς να εξασφαλίζονται όμως οι μαθητές, αφού μέσα σε αυτό φιλοξενούνται και άλλες δομές. Ο κίνδυνος επίσης για πυρκαγιά είναι πολύ μεγάλος αφού το σχολείο βρίσκεται ουσιαστικά μέσα σε δάσος που δεν συντηρείται ούτε καθαρίζεται κ.α.
Στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου στο προαύλιο οι μαθητές βρίσκονται σε άμεση επαφή με το τσακισμένο μηχανουργείο που περιμένει 9 χρόνια τώρα την κατεδάφισή του, χωρίς την στοιχειώδη περίφραξη.
Στο ΓΕΛ Ληξουρίου που πρόσφατα παραδόθηκε σε χρήση μετά την επισκευή του από τους σεισμούς του 2014, οι μαθητές εκτίθενται σε άμεσο κίνδυνο στο γυμναστήριό του αφού, πριν καν να χρησιμοποιηθεί,ξηλώθηκε το δάπεδο στην κυριολεξία.
Στο 2ο και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, στα σχολικάσυγκρότηματα Γ-Λ Πάστρας και Μεσοβουνίων που βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια σε «κοντέινερ» και συνεχώς αυξάνονται, εκατοντάδες μαθητέςσυνωστίζονται σε ελάχιστα τετραγωνικά, μέσα και έξω από την τάξη και ιδιαίτερα όταν προαυλίζονται.
Στο Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης οι μαθητές ακόμη κάνουν μάθημα σε κοινοτικό γραφείο του 1950 μεταφερόμενοι με ότι βρουν ….και ο κατάλογος δεν τελειώνει.

Όμως για όλα τα παραπάνω, «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!» Θα φτάσει ποτέ άραγε για αυτές τις συγκεκριμένες ευθύνες το μαχαίρι στο κόκκαλο;

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς ερχόμαστε αντιμέτωποι με την εγκληματική πολιτική που έχει αφήσει τα σχολεία στο «έλεος» της υποβάθμισης, της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης της ανυπαρξίας κρατικών δομών ελέγχου και συντήρησης, των ελλείψεων ακόμη και σε στοιχειώδη μέτρα προστασίας κι ασφάλειας.

Κυβέρνηση, ΠΙΝ και δημοτικές αρχές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν άμεσα λύσεις. Να σταματήσουν το πινγκ – πονγκ της μετάθεσης ευθυνών. Ιδιαίτερα η Διεύθ/νση Δευτ/θμιας Εκπ/σης να σταματήσει επιτέλους τις δημόσιες σχέσεις με τους δημάρχους και τον βουλευτή (και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο) και αντί να εξωραΐζει την κατάσταση, να απαιτήσει εδώ και τώρα να λυθούν τα παραπάνω προβλήματα.

Δε θα σωπάσουμε μπροστά στη βαρβαρότητα και το έγκλημα. Δυναμώνουμε την πάλη για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τη ζωή και το μέλλον τους.

Την Πέμπτη 15 του Δεκέμβρη κλείνουμε τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα!!

Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση ΔΟΕ – ΟΛΜΕ

διεκδικώντας επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες, να διαμορφωθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΚΙ, καλεί σε σύσκεψη τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τους Εκπαιδευτικούς και τα15μελή μαθητικά συμβούλια, την :

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ώρα 7.30 μμ στα γραφεία της  ΕΛΜΕ ΚΙ (1ο Γυμνάσιο Αργοστολιού)

για να συντονίσουμε την πάλη μας ώστε να λυθούν τα προβλήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας που είναι ιδιαίτερα οξυμένα και στο Νομό μας.

Αργοστόλι 7/12/2022

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer