Δεν θα αποδεχτούμε τετελεσμένα
ΕΛΜΕ-ΚΙ : Οχι στη στέγαση του Εσπερινού Γυμνασίου στο ακατάλληλο Κοργιαλένειο συγκρότημα
Κοινωνία
16/03/2021 | 20:40

Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου, με εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, ενέκρινε την σύναψη χρησιδανείου με το Κοργιαλένειο Ίδρυμα, προκειμένου να δρομολογήσει την ένταξη στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων, της επισκευής του παλιού κτιριακού συγκροτήματος που στεγαζόταν μέχρι το 2014 και πριν τους σεισμούς, το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου.

Στην παραπάνω κατεύθυνση και προκειμένου να εξασφαλίσει την προαπαιτούμενη από το ΕΣΠΑ προϋπόθεση για την χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου, δεσμεύτηκε να στεγαστεί σε αυτόν τον χώρο και μετά την επισκευή του, το Εσπερινό Γυμνάσιο Αργοστολίου.

Ως Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ έχουμε εκφράσει έντονα αρκετές φορές και διαχρονικά, (τόσο στις σημερινές τοπικές αρχές Δήμο και Περιφέρεια όσο και σε όλες τις άλλες που προηγήθηκαν), την ριζική μας αντίθεση στην επισκευή του συγκεκριμένου συγκροτήματος, εφόσον σε αυτή θα προβλέπεται να στεγαστεί κάποιο σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΚΙ, το κίνημα μαθητών και γονέων που αναπτύχθηκε πριν ακόμη τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 2014, αλλά και όλα τα μετέπειτα χρόνια και μέχρι σήμερα, απαιτούσε και απαιτεί την κατασκευή νέων ξεχωριστών σχολικών συγκροτημάτων για την στέγαση του 2ου και του 3ου Γυμνασίων Αργοστολίου, καθώς επίσης και να μην υπάρξει καμιά επιστροφή ή στέγαση οποιουδήποτε άλλου σχολείου σε αυτά τα ακατάλληλα και παρωχημένα για σχολική στέγη κτίρια, ακόμη και αν επισκευαστούν. Οι βασικοί λόγοι είναι ότι αυτός ο χώρος ακόμη και αν επισκευαστεί, δεν εξασφαλίζει ούτε σύγχρονους όρους εκπαιδευτικής διαδικασίας, ούτε τις προϋποθέσεις ασφάλειας σε μια κρίσιμη κατάσταση ( π.χ. την απρόσκοπτη διαφυγή τους σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς), ενώ βρίσκεται σε ένα σημείο ιδιαίτερα κορεσμένο οικιστικά που εκτός των άλλων φιλοξενεί και (3) τρία ακόμη πολυδύναμα σχολεία σε πολύ μικρή απόσταση.

Είναι απαράδεκτο η Δημοτική Αρχή να κρίνει τη στέγαση των μαθητών ενός σχολείου από ένα άλλο, με διαφορετικά κριτήρια, λες και οι μαθητές του εσπερινού δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες και δεν κινδυνεύουν όπως όλοι οι άλλοι οι μαθητές. Είναι απαράδεκτο επίσης να χρησιμοποιούνται οι μαθητές και η προβληματική στέγαση ενός σχολείου, ως προϋπόθεση για να επισκευαστεί ένας παρωχημένος και ακαλαίσθητος χώρος στο κέντρο της πόλης του Αργοστολίου. Είναι όμως ακόμη πιο απαράδεκτο, να επιχειρείται κάτι τέτοιο, προκειμένου να εξασφαλιστούν έσοδα για το Κοργιαλένειο Ίδρυμα από τη χρήση του επισκευασμένου πλέον κτιρίου, καθώς και να επιδιώκει το ίδιο, άμεσα ή έμμεσα, να ακυρώσει, για δικό του οικονομικό όφελος και παρά τη θέληση του δωρητή, την χρήση του χώρου από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις επαναφέρουμε την θέση μας, (ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες μεγάλης έλλειψης σχολικών υποδομών), πως η ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου χώρου σήμερα, δεν ακυρώνει τη θέληση του δωρητή για χρήση αυτού του χώρου προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας του Αργοστολίου. Για παράδειγμα, μπορεί στα πλαίσια μία νέας σύγχρονης κατασκευής, στο μέρος που θα αφορά την πρόβλεψη του δωρητή για την εκπαιδευτική κοινότητα, να προβλεφθεί εστία, που να μπορεί φιλοξενήσει 50 ή παραπάνω εκπαιδευτικούς που διαβιούν μακριά από τα σπίτια τους, αλλά και χώρους για επιμορφώσεις και σεμινάρια με κατάλληλο εξοπλισμό που δεν υπάρχουν σήμερα, σε συνδυασμό με μικρές αθλητικές υποδομές (γήπεδο μπάσκετ – βόλεϊ) κ.α..

Ως Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ καλούμε την Δημοτική Αρχή να μην υλοποιήσει την παραπάνω απόφαση αφού το Εσπερινό Σχολείο, είναι μεν σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, δεν είναι όμως σχολείο δεύτερης κατηγορίας.

Δεν θα αποδεχτούμε τετελεσμένα. Το Εσπερινό Σχολείο πρέπει να έχει την δική του ασφαλή και αξιοπρεπή εγκατάσταση, για να μπορεί να αποτελεί πόλο έλξης μαθητών, που κατά τεκμήριο είναι εργαζόμενοι. Επαναφέρουμε επίσης για άλλη μια φορά το αίτημα και την ανάγκη να δρομολογηθούν άμεσα οι κατασκευές των συγκροτημάτων που χρόνια διεκδικούμε για το 2ο και το 3ο Γυμνάσιο στο Αργοστόλι και για το Γυμνάσιο – Λύκειο στα Ράγια του Πόρου.

Αργοστόλι 16-3-2021

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia