Τι μέτρα προτείνει
ΕΛΜΕ -ΚΙ: Μέτρα στήριξης για τα Ειδικά Σχολεία που παραμένουν ανοιχτά
Κοινωνία
19/11/2020 | 09:27

Από την αρχή της πανδημίας κατατέθηκαν από τους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής και το συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα, συγκεκριμένες προτάσεις – διεκδικήσεις για τον τρόπο που τα Ειδικά Σχολεία μπορούν να παραμένουν ανοιχτά και υγειονομικά ασφαλή. Αυτές τις προτάσεις η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας τις πέταξαν στα σκουπίδια, προβάλλοντας το αντιεπιστημονικό αφήγημα ότι «στα σχολεία δε μεταδίδεται ο ιός» και επικαλούμενη την «ατομική ευθύνη».

Τα Ειδικά Σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά, επειδή  ο εκπαιδευτικός χρόνος που χάνεται από το κλείσιμό τους, δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες χρειάζονται ένα δομημένο διεπιστημονικό πρόγραμμα παρέμβασης, με ολόπλευρη στήριξη, προκειμένου να αποκτήσουν δεξιότητες, που αφορούν την αυτονομία τους, τη γνωστική, συναισθηματική, κοινωνική τους ανάπτυξη. Η αναστολή των διεπιστημονικών παρεμβάσεων αφήνει τα παιδιά σε μια στασιμότητα και ανάλογα με την αναπηρία, να παλινδρομούν.

Η εμπειρία από το άνοιγμα των σχολείων τον Ιούνιο φανέρωσε ότι  για ανοιχτές  και – προπάντων  – υγειονομικά ασφαλείς δομές Ειδικής Αγωγής,  δε φτάνουν μόνο οι ευχές, αλλά πρέπει να διασφαλίζονται βασικές προϋποθέσεις, όπως: μείωση των μαθητών ανά τμήμα,  πρόσληψη όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων με πρόβλεψη για τις απουσίες των εργαζομένων (ευπαθείς ομάδες, γονείς κλπ.), συχνά και επαναλαμβανόμενα τεστ στα Ειδικά Σχολεία, βελτίωση των υποδομών κλπ.

Δυστυχώς, το Υπουργείο Παιδείας όλο αυτό το διάστημα δεν έκανε τίποτα για τη διασφάλιση αυτών των συνθηκών. Αντίθετα, για άλλη μια φορά τώρα, αφήνει τα πάντα στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών και στην ευθύνη των γονέων.  Ενώ  κλείνει όλες τις άλλες σχολικές δομές, αποφασίζει τη συνέχιση της λειτουργίας των Ειδικών Σχολείων χωρίς κανένα μέτρο, να διαχειρίζονται άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Εδώ και τώρα το Υπουργείο Παιδείας, αν πραγματικά θέλει να παραμείνουν ανοιχτά τα Ειδικά Σχολεία:

  • Να πάρει όλα τα μέτρα για να υπάρχει συνεχής και στενή ιατρική παρακολούθηση μαθητών και εργαζομένων στα Ειδικά Σχολεία, με συχνά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με οδηγίες και ιατρική καθοδήγηση για καθημερινά ζητήματα .
  • Να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα με βάση τις εκπαιδευτικές και τις τρέχουσες υγειονομικές ανάγκες. Να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες υποδομές για τον σκοπό αυτό.
  • Άδειες στους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς τους περιορισμούς που βάζει η υπουργική απόφαση.
  • Να τοποθετηθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό (Εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ-ΕΒΠ- καθαριότητας), με πρόβλεψη για την αναπλήρωση των εργαζομένων που βρίσκονται ή θα βγουν σε άδεια.
  • Να υπάρχει επάρκεια σε όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.
  • Αύξηση των δρομολογίων των μέσων μεταφοράς και μείωση των μεταφερόμενων μαθητών ανά μέσο. Αποκλειστικά Δημόσιες και Δωρεάν σχολικές μεταφορές με οχήματα που να είναι αποκλειστικής χρήσης από τα σχολεία.
  • Τα παιδιά που λόγω σοβαρών νοσημάτων παραμένουν στο σπίτι τους, να υποστηριχτούν διεπιστημονικά με κάθε πρόσφορο μέσο -όχι μόνο με τηλεκπαίδευση- με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.

Εργαζόμενοι και μαθητές, δεν είμαστε αναλώσιμοι!

Μαζί με τους με τους γονείς απαιτούμε: Μέτρα τώρα για τα Ειδικά Σχολεία πριν είναι αργά!

Αργοστόλι, 19-11-2020

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ