Ελληνική Λύση: Ολοκλήρωση ανασκαφών και ανάδειξη της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής, στην θέση Άγιος Δημήτριος, της Σάμης, στην Κεφαλονιά
Πολιτική
23/07/2021 | 16:29

Η Ελληνική Λύση κατέθεσε ερώτηση χετικά με το θέμα «Ολοκλήρωση ανασκαφών και ανάδειξη της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής, στην θέση Άγιος Δημήτριος, της Σάμης, στην Κεφαλονιά» προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η ερώτηση ήταν η εξής.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να αναλάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανασκαφή του ανωτέρω μνημείου, να προσδιοριστούν οι διάφορες οικοδομικές φάσεις του και στην συνέχεια, να αναδειχθεί το εν λόγω και να καταστεί επισκέψιμο στο κοινό;

Ως απάντηση έλαβε τα παρακάτω:

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 7302/14.6.2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Απόστολου Αβδελά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες και σε ό,τι αφορά το ΥΠΠΟΑ, σας γνωρίζουμε τα εξής: Η παλαιοχριστιανική βασιλική στη θέση «Άγιος Δημήτριος» στη Σάμη Κεφαλονιάς, ανασκάφηκε, τμηματικά, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας (πρώην 6η ΕΒΑ) σε τρειςπεριόδους, τα έτη 1995, 2003 και 2006.

Αναφορικά με την συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας, επισημαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη η κτηματογράφηση της θέσης όπου βρίσκεται η βασιλική, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος του ιδιοκτησιακού καθεστώς. Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/200 συστηματική ανασκαφική έρευνα είναι δυνατή σε δημόσιο ή απαλλοτριωμένο οικόπεδο.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της πράξης “Ανάδειξη-Ανάπλαση ρωμαϊκού βαλανείου, κρηναίου οικοδομήματος και οικοδομικών λειψάνων στη θέση “Λουτρό” Σάμης Κεφαλονιάς”, η οποία εντάχθηκε στις 24/07/2020 στο Ε.Π. Ιόνια Νησιά 2014-2020, με προϋπολογισμό 1.358.000,00 ευρώ, περιλαμβάνεται υποέργο με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα γεωαρχαιολογικών, γεωχωρικών και αρχαιολογικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο των ερευνών αυτών, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας προγραμματίζει εργασίες στα μνημεία της αρχαίας Σάμης, όπου και η παλαιοχριστιανική βασιλική. Ειδικότερα, με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, θα ερευνηθούν και θα καταγραφούν συνολικά τα αρχαιολογικά δεδομένα στην περιοχή και σε σχέση με το πρότυπο κατοίκησης στην Κεφαλονιά κατά την Ύστερη Αρχαιότητα.

Η Υπουργός

Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ