Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, ο νόμος Χατζηδάκη, και συγκεκριμένα είναι πλέον ο νόμος 4759, ΦΕΚ 245Α 9-12-2020, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Πολεοδομικής και Χωροταξικής Νομοθεσίας». Δείτε εδώ το τελικό ΦΕΚ, όπως διορθώθηκε και ξανατυπώθηκε. Διαβάζοντας τον, ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι οι διακηρύξεις, ότι τάχα δεν αιφνιδιάζεται κανείς, ή ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να χτίσουν εντός δύο ετών, δεν είναι ακριβώς έτσι.
Από τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ, de jure, τα ακίνητα της εκτός σχεδίου περιοχής, είναι ΜΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΑ.
-Από που προκύπτει αυτό;
-Είναι απλό.
Από το άρθρο 40, του κεφαλαίου Γ: Ρητά αναγράφει, ότι για τις ακόλουθες κατηγορίες ακινήτων (αυτές οι κατηγορίες , είναι το σύνολο των ακινήτων της εκτός σχεδίου περιοχής σύμφωνα με τις ισχύουσες έως σήμερα διατάξεις και αναγράφονται αναλυτικά στη συνέχεια του άρθρου 40) και για μέγιστο χρονικό διάστημα δύο ετών ή μέχρι την έγκριση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, μπορούν να οικοδομούνται μόνον εφόσον τους χορηγηθεί προέγκριση οικοδομικής άδειας
Τέτοια απαίτηση δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Το τι είναι η «προέγκριση οικοδομικής άδειας», ο αναγνώστης μπορεί να το διαπιστώσει διαβάζοντας το άρθρο 54 του ίδιου νόμου. Επιγραμματικά αναφέρω ότι απαιτείται διάγραμμα κάλυψης….ήτοι να έχει εκπονηθεί πλήρης μελέτη του ….μελλοντικού έργου. Άρα, συνοψίζοντας, τα ακίνητα εκτός σχεδίου, με την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη, είναι ΜΗ οικοδομήσιμα, μπορούν να οικοδομηθούν εφόσον ο ιδιοκτήτης πληρώσει, εν μέσω μίας από τις χειρότερες υγιειονομικές και οικονομικές κρίσεις παγκοσμίως….τη μελέτη μιας κανονικής οικοδομικής άδειας. Βέβαια, από το ‘’μπορούν’’ που αναγράφει το άρθρο 40 του νόμου Χατζηδάκη, έως να…οικοδομηθούν de facto, μεσολαβούν οι βεβαιώσεις Δασαρχείου και Αρχαιολογίας, που όσο και εάν ψάξει κάποιος κάτι στα επίμαχα άρθρα του νόμου Χατζηδάκη, δεν θα βρει κάτι…
Από τα παραπάνω, γίνεται άμεσα, αντιληπτό, ότι θα παγώσουν αμέσως και για απροσδιόριστο διάστημα και οι αγοραπωλησίες.
-Γιατί αυτό;
-Η βεβαίωση του νόμου 651/1977 που αναγράφεται στα τοπογραφικά διαγράμματα, που επισυνάπτονται στις δικαιοπραξίες, ρητά προσδιορίζει εάν επιτρέπεται η οικοδόμηση ή όχι στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο. Άρα, μη υφισταμένης προέγκρισης οικοδομικής αδείας ο μηχανικός θα βεβαιώσει ότι δεν οικοδομείται σύμφωνα με το άρθρο 40 του νόμου Χατζηδάκη. Η βεβαίωση του ν.651/1977, είναι απλούστατη. Ο μηχανικός βεβαιώνει εάν οικοδομείται ή όχι το μεταβιβαζόμενο ακίνητο και σίγουρα ΔΕΝ βεβαιώνει ότι ένα ακίνητο οικοδομείται υπό αίρεση, προϋποθέσεις κλπ κλπ.
Το μέλλον, προδιαγράφεται εξαιρετικά δυσοίωνο για τους ιδιοκτήτες, τους μηχανικούς, τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους κτηματομεσίτες και τους σχετικούς με την κτηματαγορά επαγγελματίες.
Υ.Γ. Τα παραπάνω αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου του νέου αυτού νόμου. Θα προκύψουν εξίσου σημαντικά, ίσως και δραματικά σημαντικότερα ζητήματα το αμέσως προσεχές διάστημα.