Από τις 16 έως τις 19 Νοεμβρίου
Έκθεση-αφιέρωμα για τον πολιτισμό της Ζάμπια στην Αθήνα
Πολιτισμός
14/11/2018 | 11:06

Παρουσιάζεται στην Αθήνα το πρώτο αφιέρωμα- έκθεση  για τον πολιτισμό της Ζάμπια.

Από τις 16 έως τις 19 Νοεμβρίου 2018 διαρκεί η  πρώτη πολιτιστική εκδήλωση-αφιέρωμα  που διοργανώνει  το προξενείο της Ζάμπια και η πρόξενος  της χώρας στην Ελλάδα Rose Καμινάρη- Chizi  υπό την αιγίδα του Δημάρχου  Πεντέλης  Δημήτρη  Στεργίου-Καψάλη  και την υποστήριξη  των Heritage &Museums στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μελισσίων , 17ης Νοεμβρίου 15 και Αγ. Γεωργίου  στα Μελίσσια.

Ανάμεσα στα θέματα μουσικής από την καλλιτέχνιδα Rachel Botha, μόδας από την σχεδιάστρια Bwalya Silwamba και μαγειρικής από την σεφ Jessie Chipindo που πρόκειται να παρουσιαστούν θα υπάρχει έκθεση των αναγνωρισμένων  εικαστικών δημιουργών: Mulenga J. Mulenga, Ngandwe Mwaba, Isaac Kalambata, Lombe Nsama, Enock Illunga.

Ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που θα προλογίσει την έκθεση επισημαίνει: ‘’Στην έμπνευση των δημιουργών μέσα από την στοιχειώδη συνεύρεση της  αισθαντικής διατομής και την υπερβατική διαδικασία της διαλεκτικής συνύπαρξης κυριαρχεί η απόλυτη μέθεξη που εφορμά ευθύβολα προς την  απεριόριστη  τεχνική διάσταση των επιμερισμών. 

Οι συλλήψεις με πρωτοποριακή και νεωτεριστική  υπόσταση μεταμοντέρνου ενδιαφέροντος αναδεικνύουν την  αρμονική σύζευξη  της ονειρικής  διάστασης  με  την ποιητική απόκλιση καιτην συνειδησιακή κατάσταση με τις αναπτύξεις των βαθμών της αυτογνωσίας.

Το επίπεδο της διάθεσης των καλλιτεχνών ευπρόσδεκτα προσεγγίσει  την πολιτιστική ταυτότητα, την διαιώνιση και την δυναμική μετάδοση της  διαχρονικότητας .Επεξεργάζονται  φολκλορικά στοιχεία με  ιδιότυπη ταύτιση  απέναντι στις βασικές συνθήκες της ζωτικής διευθέτησης ενώ κάθε πίνακας ενέχει  την διάρθρωση  της αλήθειας και την διεύρυνση των  αντιλήψεων με  ενεργητική τοποθέτησή  και με τάσεις  εξέλιξης .

Η ευρηματικότητα χαρακτηρίζει την ατομική συμπεριφορά ενώ οι  μονάδες εκποίησης του υλικού  διαθέτουν  προοπτικές διανοητικής  ανέλιξης .Τα έργα εμπεριέχουν την  συναισθηματική φόρτιση, την  στοχαστική πληρότητα και την διακριτική εσωτερική  ηρεμία παρότι είναι  ιδιαίτερα τονισμένα σχεδιαστικά  και χρωματικά .Οι στιλιστικές διαστάσεις  τους έχουν οικουμενικές προεκτάσεις αλλά συγκροτούνται  από την  παραδοσιακή τεχνοτροπία που  έντεχνα στρατεύεται σε ανατρεπτικές  εκφάνσεις . Με βούληση  αντιρρητική ξεπερνούν τα καθιερωμένα συμβατικά πλαίσια της σκέψης  και εμβαθύνουν στην γνησιότητα των οραμάτων .Διαρρηγνύουν τα δεσμά της κομφορμιστικής  υπάρχουσας εικαστικής φρόνησης και καταλήγουν σε πλήρη επαναστατική  πολιτική πράξη με ακατάβλητη αγωνιστικότητα.’’

Εγκαίνια την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 στις 7 μμ.

Ανοικτά  καθημερινά: 7μμ-10μμ στις 16 Νοεμβρίου 2018,11πμ -7μμ στις 17-18 Νοεμβρίου  2018,5πμ-9μμ στις 19 Νοεμβρίου 2018.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ