Το έκθεμα Ιουλίου στην Ιακωβάτειο βιβλιοθήκη: Φάκελος Κύπρου -50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή
Πολιτισμός
07/07/2024 | 13:28

Φέτος τον Ιούλιο συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στη Κύπρο και τον επόμενο μήνα, τον Αύγουστο, κλείνουν τα 50 χρόνια, μισός δηλαδή αιώνας, τουρκικής κατοχής ενός μεγάλου τμήματος ενός ανεξάρτητου κράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η Διεθνής Κοινότητα μαζί και η Ευρωπαϊκή Ένωση σφυρίζουν αδιάφορα…
Αυτόν τον αμοραλισμό, αυτήν την αδιαφορία – ή μάλλον την, άμεση ή έμμεση, συνέργεια – του ευρωπαϊκού και διεθνούς παράγοντα – αλλά και τις ευθύνες της επίσημης ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς θελήσαμε να φέρουμε για συζήτηση και προβληματισμό και με το Έκθεμα Ιουλίου 2024 και με το διήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνουμε στις 8 και 9 Ιουλίου στο Μουσείο Ληξουρίου.

►ΕΚΘΕΜΑ ΙΟΥΛΙΟΥ

Το Έκθεμα του Ιουλίου 2024 παρουσιάζεται από τον πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Πέτρο Πετράτο. Πρόκειται για το λεγόμενο «Φάκελο Κύπρου». Οι σχετικές πληροφορίες είναι ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας: http://vivl-lixour.kef.sch.gr

Το Έκθεμα του Ιουλίου 2024 πρόκειται για το λεγόμενο «Φάκελο Κύπρου»

►ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Φίλων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων στις 8 και 9 Ιουλίου, 9 μ.μ., στο Μουσείο Ληξουρίου.
● Έχουν προσκληθεί ειδικοί μελετητές και ομιλητές, προκειμένου να ακουστούν υπεύθυνες και τεκμηριωμένες απόψεις για το θέμα:
→ Ο ιστορικός κ. Σπύρος Σακελλαρόπουλος, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, θα αναλύσει το Κυπριακό Ζήτημα και θα αναφερθεί στην τουρκική εισβολή.
→ Ο συγγραφέας κ. Γιώργος Χαριτωνίδης από τη Λάπηθο της Κύπρου, αιχμάλωτος των Τούρκων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, θα συζητήσει με τη φιλόλογο κ. Σοφία Νεοφύτου τα βιώματα και τις εμπειρίες του από εκείνα τα γεγονότα.
→ Ο φιλόλογος στη Μέση Δημόσια Εκπαίδευση της Κύπρου, ερευνητής και συγγραφέας κ. Γιώργος Μύαρης θα παρουσιάσει την τραγική εικόνα των πολιτιστικών μνημείων στην κατεχόμενη Κύπρο.
→ Ο φιλόλογος, δρ Ιστορίας κ. Πέτρος Πετράτος θα κάνει μια πρώτη απόπειρα να αναφερθεί στην κεφαλονίτικη συμπαράσταση αλλά και παρουσία και συμμετοχή στα κυπριακά πολεμικά γεγονότα.
● Επιπλέον,
→ την πρώτη μέρα του διημέρου (8 Ιουλίου) θα απολαύσουμε τη Γυναικεία Χορωδία Δήμου Αργοστολίου υπό τη διεύθυνση της μαέστρου κ. Σταυρούλας Πολλάτου (στο πιάνο η. κ. Ευαγγελία Φραγκιά) και
→ τη δεύτερη μέρα (9 Ιουλίου) θα καμαρώσουμε το Χορευτικό της «Χωροπούλας» με ελληνικούς και κυπριακούς χορούς σε διδασκαλία κ. Ελένης Αραβαντινού.
● Τέλος, στο ξεκίνημα του διημέρου των εκδηλώσεων, στις 8 Ιουλίου, θα παρακολουθήσουμε ένα δεκάλεπτο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Βαρώσια, η περίκλειστη πόλη της Ευρώπης», το οποίο θα προλογίσει ο παραγωγός του κ. Τώνης Τουμαζής, επιχειρηματίας από την Αμμόχωστο, πρόεδρος της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Βαρωσίων.

● Σας περιμένουμε στο διήμερο των εκδηλώσεων για την Κύπρο στο Μουσείο Ληξουρίου.

 

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer