Σε Κέρκυρα και Λευκάδα
«Έξυπνο» σύστημα για την παρακολούθηση και διαχείριση του πόσιμου νερού αναπτύσσει η Περιφέρεια
Οικολογία
27/07/2018 | 12:54

Την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, η εναρκτήρια συνάντηση εργασίας των εταίρων του έργου «SAVEWATER- “ Βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και της υποδομής εφοδιασμού μέσω έξυπνων τεχνολογιών, πολιτικών και εργαλείων», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του διασυνοριακού  προγράμματος INTERREGIPACBCΕλλάδα – Αλβανία 2014-2020.

Στο έργο αυτό συμμετέχουν από την Ελλάδα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ως επικεφαλής εταίρος, η Περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφέρεια Αυλώνας, η Περιφέρεια Κορυτσάς, το Κέντρο Περιβάλλοντος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Ιωαννιτών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο/Τμήμα Πληροφορικής και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Τη συνάντηση χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος καθώς επίσης η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Κορυτσάς AnaVerushiκαι ο Πρόεδρος του  Περιφερειακού Συμβουλίου της Αυλώνας Elvis Moçka. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Εξωστρέφειας Γιάννης Φοντάνας, ο Αντιπρόεδρος. Αυλώνας Λάμπης Παντέχης, ο επίκουρος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου του Τμήματος Πληροφορικής Μάρκος Αυλωνίτης, καθώς και στελέχη της διαχειριστικής Αρχής των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων «Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020» και υπηρεσιακοί παράγοντες από τους συμμετέχοντες φορείς.

Το έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη έξυπνου συστήματος καταγραφής, παρακολούθησης και διαχείρισης πόσιμου νερού στην οποία περιλαμβάνονται και ενέργειες συντήρησης του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης.

Η πρόταση για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εστιάζεται στο Δήμο Κέρκυρας και το Δήμο Λευκάδας με προτεινόμενο προϋπολογισμό 530.000 ευρώ για υλοποίηση άμεσων παρεμβάσεων στο υπάρχον δίκτυο, όπως εγκατάσταση μονάδων αντίστροφης όσμωσης, εκσυγχρονισμό αντλητικών συστημάτων και εγκατάσταση κατάλληλων υδρομέτρων.

Στην πρόταση συμμετέχει ως εταίρος και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με το ποσό των 490.000ευρώ με φυσικό αντικείμενο την ανάπτυξη του συστήματος καταγραφής, παρακολούθησης και διαχείρισης πόσιμου νερού στις περιοχές παρέμβασης.

Ο συνολικός π/υ του έργου για τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν  σε κάθε μια περιοχή του εταιρικού σχήματος ανέρχεται στα 3.482,822.00 ευρώ.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση θεωρείται εξαιρετικής σημασίας οι συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την επίτευξη κοινών στρατηγικών στόχων, καθώς τα ζητήματα ύδρευσης αποτελούν προτεραιότητα για την ΠΙΝ και τους δήμους που θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα. Παράλληλα επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της συνέχισης της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, στο πλαίσιο υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την εναρκτήρια συνάντηση οι συμμετέχοντες κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα αδικοχαμένα θύματα των πυρκαγιών στην Αττική, ύστερα από πρόταση της κ. Verushi.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ