Λόγια σταράτα, χωρίς υπεκφυγές
Εξορρύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο –Καθαρό “ΟΧΙ” μόνο από την Αλεξανδράτου
02/07/2019 | 20:36

Ένα θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία είναι αυτό των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, ήδη, έχει σχηματιστεί ένα ισχυρό κίνημα η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Κεφαλονιάς και Ιθάκης κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Όπως είναι φυσικό, τέθηκε σχετικό ερώτημα στους υποψήφιους της ΝΔ στα νησιά μας, στη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η ΝΟΔΕ.

Οι κκ. Καππάτος και Κοκκόλης απέφυγαν να πάρουν σαφή θέση απέναντι στις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο που βρίσκονται προ των πυλών. Η μόνη καθαρή θέση ήταν αυτή της κας Αλεξανδράτου, η οποία τάχθηκε με σαφήνεια ενάντια, προτάσσοντας την ασφάλεια των νησιών μας, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των κατοίκων και της οικονομίας τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καππάτος αν και δήλωσε καταρχάς αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο, επεσήμανε πως δεν μπορεί να πει ότι θα είναι αντίθετος σε κάθε περίπτωση. Πρώτα θα εξετάσει τις συνθήκες, τους όρους και το κατά πόσο διασφαλίζεται η ευημερία και ασφάλεια των Ιόνιων Νησιών.

Ο κ. Κοκκόλης, από την πλευρά του ήταν ακόμα πιο ασαφής τονίζοντας πως πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο εμπλέκονται τεράστια γεοπολιτικά συμφέροντα και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να πει υπεύθυνα ναι ή όχι.

Η κα Αλεξανδράτου από την πλευρά της επέλεξε να πάρει καθαρή θέση ενάντια στις εξορύξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά “Κεφαλονιά και Ιθάκη First”. Θα κάνει, όπως είπε, ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε να μην γίνουν οι εξορύξεις, εκτός και αν οι εταιρείες και οι μηχανικοί τους αναλάβουν πλήρως την ευθύνη μέσα από μία υπογεγραμμένη περιβαλλοντική μελέτη και λαμβάνοντας την υποχρέωση πλήρους αποζημίωσης σε περίπτωση ατυχήματος, κάτι που ούτε προβλέπεται από την υπό εξέλιξη συμφωνία και ούτε αναμένεται να γίνει αποδεκτό από τις μεγάλες πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες σε μία σεισμογενή περιοχή.

Ως μηχανικός η ίδια, τόνισε πως γνωρίζει τη διαδικασία και τους κινδύνους που συνεπάγεται η πιθανή πραγματοποίηση των εξορύξεων σε έναν σημείο όπως ο βυθός του Ιονίου.

Το ρίσκο για την τοπική οικονομία, το τουριστικό προϊόν και την ασφάλεια των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος από μία ενδεχόμενη καταστροφή είναι τόσο μεγάλο που θα ήταν ανεύθυνο από τον βουλευτή του νησιού να το επιτρέψει.

 

Η Συντακτική Ομάδα του ekefalonia