Η ολιγοήμερη απόδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη τις ημέρες των Χριστουγέννων ίσως «κλειδώσει» και τις αποφάσεις του για την ημερομηνία των εκλογών. Στη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, για το πού θα πάει τα Χριστούγεννα, απάντησε «στο βουνό παίρνονται οι αποφάσεις. Θα πάω στο Μέτσοβο. Έχουμε αποφάσεις να πάρουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός – μια απάντηση που ερμηνεύτηκε ως ευθεία αναφορά στην προκήρυξη των εκλογών.
Εκλογές 2023: Οι επικρατέστερες ημερομηνίες – Τα σενάρια και οι προβληματισμοί
Ενδεχομένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτα θα μεταβεί στα Χανιά και μετά να ακολουθήσει το Μέτσοβο, σε κάθε περίπτωση, όμως, φαίνεται πως στις αποδράσεις του λαμβάνει και τις πιο σημαντικές αποφάσεις. Αλλωστε, και τον Δεκέμβριο του 2019, λίγο πριν «κλειδώσει» το ποιος θα είναι ο νέος ένοικος της Ηρώδου Αττικού, είχε ξαναπάει στο βουνό, πάλι στο Μέτσοβο, και εκεί αποφάσισε να προτείνει τελικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Είτε στο βουνό είτε στη θάλασσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως με την επιστροφή του στην Αθήνα θα ανακοινώσει και τις σκέψεις του.
Συγκεκριμένες κινήσεις, όμως, μπορεί να δείξουν το πότε θα στηθούν οι κάλπες, με τον ίδιο πάντως στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο να σημειώνει ότι οι επόμενοι μήνες είναι μήνες δουλειάς και οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Είναι πλέον σαφές ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος αποκλείονται, αφού πρόκειται για δύο μήνες στην καρδιά του χειμώνα, ενώ στο ενδιάμεσο θα έχουν «τρέξει» οι αυξήσεις στις συντάξεις, οι πρώτες μετά από 12 χρόνια, ενώ θα καταργηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, όπως ισχύει ήδη για τον ιδιωτικό τομέα.
Ακόμα, στα τέλη Φεβρουαρίου, σε περίπου 3,4 εκατ. νοικοκυριά θα έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση του νέου market pass, που θα έχει ισχύ για τουλάχιστον έξι μήνες. Οι μυημένοι υποστηρίζουν πως από τα μέσα Φεβρουαρίου μπορεί να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές, είτε ο πρωθυπουργός επιλέξει τις Κυριακές 5 Μαρτίου και 26 Μαρτίου είτε τις πρώτες Κυριακές του επόμενου μήνα. Δηλαδή τις 2 Απριλίου ή τις 9 Απριλίου, την Κυριακή των Βαΐων.
Η 9η Απριλίου έχει ένα πλεονέκτημα λόγω του Πάσχα των καθολικών, που είναι νωρίτερα, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί φοιτητές του εξωτερικού θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Πάντως, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να έχουν αποδώσει και τα νέα μέτρα στήριξης, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ενώ θα υπάρχει καθαρός χρόνος και για τις δεύτερες κάλπες, τις πλέον κρίσιμες, αφού οι πρώτες θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική και θα είναι δύσκολο να συγκροτηθεί κυβερνητικό σχήμα. Αν μάλιστα επιλεγεί η 5η Μαρτίου, οι δεύτερες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν και πριν από το Πάσχα, στις 9 Απριλίου, την Κυριακή των Βαΐων. Σε διαφορετική περίπτωση, αν οι εκλογές «κλειδώσουν» για τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, η δεύτερη Κυριακή θα είναι μετά το Πάσχα και έτσι αποφεύγεται και ο σκόπελος των πανελλαδικών εξετάσεων, που έχουν προγραμματιστεί για τις 4 Ιουνίου.
Πριν από τη δεύτερη κάλπη, θα έχει γίνει και η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα σε έναν χρόνο, κάτι που αφορά πάνω από 650.000 εργαζομένους. Το μοναδικό ίσως «αγκάθι» στον όλο σχεδιασμό είναι οι κινήσεις της Τουρκίας, που την ίδια περίοδο έχει προγραμματίσει εκλογές. Στον δρόμο για τις δεύτερες κάλπες, η χώρα θα είναι με υπηρεσιακή κυβέρνηση, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι απρόβλεπτος παράγοντας. Πάντως, κάποιοι εκτιμούν ότι ο δίαυλος που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας μέσω των διπλωματικών συμβούλων, εκτός των άλλων, μπορεί να αφορά και τις εκλογές, αφού και οι δύο χώρες βρίσκονται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο.
Μάιος
Στον αντίποδα, κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στήσει τελικά τις κάλπες μετά το Πάσχα, αφού θα επιδιώξει να έχουν αποδώσει για τα καλά τα μέτρα στήριξης, ενώ ήδη ο τουρισμός θα φέρνει εκ νέου θετικά μηνύματα. Αυτό το σενάριο, δηλαδή τη διεξαγωγή των εκλογών τον Μάιο, στηρίζει και η φράση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη («νομίζω ότι το αρνάκι στο χωριό θα το φάμε με ησυχία»), ο οποίος προσέθεσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ολοκλήρωση της τετραετίας. Ομως, και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος, σε συζήτηση με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τόνισε πως «τα logistics δουλεύουν καλύτερα όταν ζεσταίνει ο καιρός».
Δηλαδή, όσο ανοίγει ο καιρός, τόσο καλύτερες θα είναι και οι προϋποθέσεις, αφού στο ενδιάμεσο οι πολίτες θα βλέπουν στην τσέπη τους τα μέτρα στήριξης, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται.
Ατζέντα
Ανεξάρτητα, όμως, από τον χρόνο των εκλογών, η κυβέρνηση θα πορευτεί με κοινωνική ατζέντα, παρόλο που «γκρινιάζουν οι αριστεροί του χαβιαριού και οι φιλελεύθεροι πολυτελείας», όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον δρόμο προς τις κάλπες, θα απευθύνεται τόσο στη μεσαία τάξη όσο και σε μισθωτούς-εργαζομένους, με επίκεντρο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Αλλωστε, το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, πέρα από τα μέτρα στήριξης και τη μείωση των φόρων, είναι η αύξηση των μισθών.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση έχει θετικό πρόσημο στον αναπτυξιακό και στον οικονομικό τομέα και δεν πρόκειται να χαρίσει την κοινωνική πολιτική στον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει, όπως είναι η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και ο νέος χάρτης Υγείας. Το πρώτο βήμα είναι ο νέος χάρτης διοικητικής Δικαιοσύνης, με παράλληλες αλλαγές στο πόθεν έσχες. Το επόμενο διάστημα, ο πρωθυπουργός θα θέτει το δίλημμα «εάν η Ελλάδα θα πάει μπροστά ή θα γυρίσει πίσω» και θα ζητά από τους πολίτες να κάνουν τη σύγκριση: «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».
Πηγή: enikos.gr