Εκλογές: «Καρδιοχτύπια» στα κόμματα για τις διπλές κάλπες -Η απλή αναλογική και οι συσχετισμοί
Πολιτική
13/02/2022 | 12:16

Σε ασκήσεις επί χάρτου προχωρούν τα κομματικά επιτελεία, καθώς η απλή αναλογική στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ανακατεύει την πολιτική «τράπουλα». Στη Νέα Δημοκρατία και στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο μια χαλαρής ψήφου και για το σκοπό αυτό το επόμενο διάστημα η μητέρα των μαχών θα δοθεί για την αύξηση της συσπείρωσης.

Την ίδια στιγμή μια δεύτερη προσφυγή στις κάλπες ανησυχεί πρωτίστως τα μικρότερα κόμματα. Σε αυτή την περίπτωση το κλίμα πόλωσης και τα διλήμματα που θα μπουν μπορεί να οδηγήσουν σε στροφή προς τους δύο κεντρικούς «μονομάχους», αλλάζοντας τους συσχετισμούς δυνάμενων στη Βουλή.

Η κυβέρνηση μιλά διαρκώς για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο η δίδυμη κρίση ακρίβειας και πανδημίας επιμένει. Δεδομένο είναι πως οι σκέψεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν προαναγγέλονται, ωστόσο σε αυτή τη τη συγκυρία είναι δύσκολο να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Πάντως δεν είναι μόνο η απλή αναλογική που δυσκολεύει τις… προβλέψεις για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Το τοπίο περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από το ό,τι με βάση τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020 στη μεθεπόμενη αναμέτρηση το πρώτο κόμμα θα πρέπει να έχει ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% με 38% για να πιάσει αυτοδυναμία. Το τελικό ποσοστό που οδηγεί τουλάχιστον στους 151 βουλευτές δεν είναι σταθερό αλλά συνδέεται άμεσα με τη δυναμική που θα αναπτύξουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής.

ΝΔ: Το «στοίχημα» της αυτοδυναμίας και ο εκλογικός νόμος

Για δεύτερες κάλπες έχει μιλήσει ξεκάθαρα η Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση που αναδειχθεί πρώτη δύναμη αλλά χωρίς αυτοδυναμία στις εκλογές με την απλή αναλογική. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο ανησυχούν για τη χαλαρή ψήφο της επόμενης αναμέτρησης και για το ενδεχόμενο διαρροών προς δύο κατευθύνσεις. Ο ένας στόχος είναι να συσπειρωθούν οι δεξιοί ψηφοφόροι και να μην κοιτάξουν προς μικρότερα κόμματα. Ο άλλος στόχος είναι να διατηρηθεί η σημαντική παρουσία στο κέντρο και να μην υπάρξουν επιστροφές στο Κίνημα Αλλαγής.

Ωστόσο δεν είναι μόνο η απλή αναλογική που προκαλεί «πονοκέφαλο» στο γαλάζιο στρατόπεδο. Μια σειρά δημοσκοπήσεων έχουν δείξει πως στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κοντά στο απαιτούμενο για την αυτοδυναμία όριο του 37.5% με 38%.

Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για το κατά πόσο θα επιχειρηθεί μια αλλαγή του εκλογικού νόμου για να είναι ευκολότερη η αυτοδυναμία. Από την κυβέρνηση επιχειρούν να κλείσει το θέμα, αν και έχουν υπάρξει «γαλάζιες» φωνές που τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας κίνησης. Ωστόσο δεν είναι εύκολο να υπάρξει κάποια αλλαγή, καθώς o συγκεκριμένος εκλογικός νόμος ψηφίστηκε το 2020 και δεν έχει προλάβει να εφαρμοστεί. Επίσης υπάρχει μια ακόμα παράμετρος: μια τέτοια κίνηση θα εξέπεμπε μήνυμα ηττοπάθειας στους «γαλάζιους «ψηφοφόρους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η «προοδευτική διακυβέρνηση»

Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για προοδευτική διακυβέρνηση, ωστόσο σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία κόψει πρώτη το νήμα είναι εξαιρετικά δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης χωρίς τη «γαλάζια» συμμετοχή. Πιθανότατα θα απαιτούνταν η σύμπραξη τριών κομμάτων πλην της Ν.Δ.- ανάλογα βέβαια και τα ποσοστά- ενώ τα περί κυβέρνησης μειοψηφίας με δυο κόμματα (εφόσον ένα από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης απέχει από την ψηφοφορία) σε καμία περίπτωση δεν θα έδιναν προοπτική σε βάθος χρόνου.

Οι πρώτες κάλπες λόγω της χαλαρής ψήφους κρύβουν κινδύνους, ωστόσο όπως στην Πειραιώς έτσι και στην Κουμουνδούρου υπάρχει η εκτίμηση πως η μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει μέσα σε σκηνικό πόλωσης που δεν ευνοεί τους μικρότερους «μονομάχους». Πάντως τα όποια σενάρια περί οικουμενικής με σύμπραξη Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ -αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία -έχουν απορριφθεί εκ των προτέρων και από τα δύο κόμματα.

Ο δύσκολος δεύτερος «γύρος» για το Κίνημα Αλλαγής

Με τον αέρα των δημοσκοπικών ποσοστών προχωρά το Κίνημα Αλλαγής, που αισιοδοξεί σε μια δυναμική παρουσία στις πρώτες κάλπες. Ωστόσο σε μια δεύτερη αναμέτρηση το κρίσιμο στοίχημα είναι να μην δει τα ποσοστά του να υποχωρούν αν μέσω ενός σκηνικού έντονης πόλωσης που θα «βοηθούσε» τα δύο πρώτα κόμματα.

Πάντως από πολιτική σκοπιά τα… δύσκολα για το Κίνημα Αλλαγής θα έρθουν σε περίπτωση, που η δεύτερη κάλπη δεν βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν πως δεν πρόκειται να αναβιώσει το όχι και τόσο μακρινό 2012, με μια συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Κινήματος Αλλαγής. Ωστόσο σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία αναμένεται να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για την επόμενη ημέρα, ενώ θα έχει ενδιαφέρον και πως θα τοποθετηθούν τότε στελέχη πρώτης γραμμής.

Η πορεία του ΚΚΕ και η απειλή της πόλωσης για Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25

Την αύξηση των ποσοστών του επιδιώκει το ΚΚΕ ενόψει των εκλογών με την απλή αναλογική. Άλλωστε η οποία σεναριολογία για την επόμενη ημέρα δεν αφορά στον Περισσό.

Την ίδια στιγμή Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 αισιοδοξούν πως στις επόμενες εκλογές θα δουν τα ποσοστά τους να ενισχύονται , ωστόσο μια δεύτερη αναμέτρηση μέσα σε σκηνικό πόλωσης εγκυμονεί κινδύνους. Το μεγάλο ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι να πείσουν τους ψηφοφόρους τους να μην «υποκύψουν» στα διλήμματα που θα βάλουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ethnos.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ