Με τη θεματική ενότητα «Πολιτισμός, αλληλεπίδραση ομογενών με την ντόπια πολιτιστική δημιουργία, οι προκλήσεις του μέλλοντος» ξεκίνησε η διεξαγωγή της τρίτης και τελευταίας ημέρας του 1ουΔιεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων
Η θεματική ενότητα «άνοιξε» με το χαιρετισμό του εκπροσώπου του Παγκοσμίου Ομογενειακού Οργανισμού ΑHEPA, Πρόεδρο AHEPAHELLASΚέρκυρας, Phd Candidate, Νικόλαο Δημητρόπουλο, που εν συντομία αναφέρθηκε στο ρόλο της Οργάνωσης ,αλλά και στην πλούσια φιλανθρωπική δράση της.
Παράλληλα, ο κ. Δημητρόπουλος, έκανε μια σύντομη αναφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ιδρύθηκε η ομογενειακή οργάνωση, η οποία είναι η μεγαλύτερη ομογενειακή και η μεγαλύτερη Ελληνική Οργάνωση σήμερα στον κόσμο. Ειδικότερα τα τοπικά τμήματα και των 22 περιφερειών είναι περίπου 500 και είναι διάσπαρτα στις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη, Κύπρο, Ελλάδα και Κωνσταντινούπολη, ενώ τα φυσικά πρόσωπα που είναι οργανωμένα σε αυτά τα 500 τμήματα ανά τον κόσμο υπερβαίνουν τα τρία εκατομμύρια.
«Οι αναγραφόμενοι σκοποί στα πανομοιότυπα καταστατικά όλων των περιφερειών και της κεντρικής Οργάνωσης ΑΧΕΠΑ που εδρεύει στην Αμερική είναι η προβολή του ελληνισμού σε όλο τον κόσμο η ενίσχυση της παιδείας, η φιλανθρωπία, η ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά, (η προβολή της οικογενειακής και ατομικής άμιλλας), η προαγωγή του πατριωτισμού, η προώθηση και η υποστήριξη των Εθνικών θεμάτων, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας », ανέφερε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρόπουλο ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συναντάται σήμερα είναι η απομάκρυνση των νέων αποδήμων από την ελληνική γλώσσα και τη θρησκεία επισημαίνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες από πλευράς Περιφέρειας και φορέων, προκειμένου οι απόδημοι νέοι να λαμβάνουν μέρος σε σειρά δραστηριοτήτων (πολιτιστικών και αθλητικών)με στόχο την τόνωση των σχέσεων με τη μητέρα πατρίδα.
Στο θέμα «Νέοι και Επτανησιακή παράδοση» αναφέρθηκε στην εισήγησή της η Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά.
Η κ. Μπαλτσαβιά, τόνισε πως «γονείς, δάσκαλοι, πνευματικοί άνθρωποι και πολιτεία είναι αναγκαίο να αποκαταστήσουν την επαφή των νέων με τις πηγές της Νεοελληνικής πνευματικότητας και της ηθικές αξίες της ελληνικής ζωής και να τους κάνουν να νιώσουν περήφανοι για την καταγωγή τους. Το επτανησιακό ιδίωμα δυσκολεύει τους νέους να το κατανοήσουν, το ίδιο, δυστυχώς, και η ελληνική γλώσσα στο σύνολό της, αν και συνιστά θεμέλιο της ύπαρξής μας, δηλωτικό της ταυτότητάς μας» είπε χαρακτηριστικά , ενώ πρότεινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας στις 9 Φεβρουαρίου, μέσω του διαδικτύου και των σύγχρονων μέσων να προωθηθεί περισσότερο το σύνθημα «Μιλήστε ελληνικά», καθώς η γλώσσα αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της παράδοσης, όπως και η γνωριμία των νέων με τα ήθη και έθιμα και τις καθιερωμένες αρχές μιας κοινωνίας».
Όσον αφορά το κομμάτι της νεολαίας η κ. Μπαλτσαβιά, πρότεινε μεταξύ άλλων, μέσω του διαδικτύου και των σύγχρονων μέσων να δημιουργηθεί μια «lobbyingομάδα», όπως επίσης ένας ιστότοπος, όπου νέοι της Διασποράς από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, αλλά και Γηγενείς, να μπορούν να προσθέτουν ανά νησί πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο.
«Έτσι η Παγκόσμια Επτανησιακή Ομοσπονδία θα έχει τη δύναμη να επιμεληθεί θέματα που αφορούν τη γλώσσα, και που ανέφερα προηγουμένως και θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δίνει η τέχνη και να διοργανώσει εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής ή αντίστοιχα διαγωνισμούς, αφού έχει προηγηθεί ξενάγηση νέων στα νησιά καταγωγής τους, με στόχο να προκαλέσει νέους του εξωτερικού να γνωρίσουν το πολιτιστικό τοπίο, τα μνημεία που πολλές φορές περιμένουν καρτερικά την προσοχή και τη φροντίδα μας, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική ώστε να σκεφτούν αργότερα ως ενήλικες που θα κτίσουν την εξοχική κατοικία τους να την σεβαστούν, παραδοσιακά επαγγέλματα και πρόσωπα που σχετίζονται με αυτά και συνιστούν μάρτυρες της τοπικής ιστορίας μας» τόνισε η κ. Μπαλτσαβιά,.
Ο Εισηγητής, Κοσμάς Μεγαλοκονόμος , συγγραφέας, ιστορικός, ιατρός, Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών αναλύοντας το θέμα «Ιόνιον Φως- Η συμβολή των Κυθήρων (Η πολιτιστική Κληρονομιά των Κυθήρων και η συμβολή της στο γενικότερο Ιόνιο Πνεύμα)», έκανε μία ιστορική αναδρομή των Κυθήρων από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, επεξηγώντας παράλληλα τις επιδράσεις που δέχθηκε το Ιόνιο από τους εξωγενείς παράγοντες.
Παρεμβάσεις στην 3ηθεματική Ενότητα του Πολιτισμού, έκανε η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας Τένια Ρηγάκου, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο πολιτισμός εμπνέει του Επτανήσιους απανταχού της γης, το οποίο έγινε σαφές και από τις εργασίες του παρόντος Συνεδρίου. Μίλησε κυρίως για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, μουσική, θέατρο, χορό, γλώσσα και άλλα.«Ο πολιτισμός αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΠΙΝ»» τόνισε η κ. Ρηγάκου
Στην παρέμβασή του ο Αναπληρωτής Πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής, Θεόδωρος Παππάς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην «απειλή» όπως τη χαρακτήρισε «της πολιτισμικής απαλλοτρίωσης που θέτει, όπως είπε, «σε κίνδυνο την ηθική υπόσταση του ανθρώπου » .
Παράλληλα ο κ. Παπαδάτος ανέλυσε τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης. «Η παγκοσμιοποίηση την πολιτιστική μας ταυτότητα. Η πολιτισμική ταυτότητα δεν είναι κληρονομιά, είναι τρόπος και στάση ζωής, εγχειρίδιο των σχέσεων με τους ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάτος
Παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής Σπύρος Γαλιατσάτος, ο Γ.Γ. Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «ΟΔΥΣΣΕΥΣ», Κωνσταντίνος Βαγγελάτος, ο Πρόεδρος Συλλόγου Κεφαλλήνων Καναδά «Ο ΑΙΝΟΣ» Σωτήριος Αντύπας, η Μαριολένη Νεοφύτου Πρόεδρος Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, η Άννα Αλεξνδράτου γενική γραμματέας Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, και ο Γ. Δ/ντης Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού Μιχαήλ Κόκκινος .
Μετά το πέρας της 3ηςΘεματικής Ενότητας, έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Ποταμιανού «Η Οδύσσεια των Επτανήσων» και ακολούθησε μικρός σχολιασμός από το δημιουργό