ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟΥ
Το κτήριο όπου στεγάζεται σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο Καμιναράτων λειτουργούσε έως το 1963-64 ως ελαιοτριβείο και μετά είχε εγκαταλειφθεί και ερημωθεί για αρκετά χρόνια. Το 1988, μετά από αίτηση του Συλλόγου των Απανταχού Καμιναράδων προς την Μητρόπολη Κεφαλονιάς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, το κτήριο παραχωρήθηκε στον Σύλλογο, κατ’ αρχάς για 20 χρόνια και στην συνέχεια, με νέα σύμβαση, επ’ αορίστου, με σκοπό την επισκευή και την μετατροπή του σε Λαογραφικό Μουσείο.
Στις 20-7-1996, μετά από μεγάλη προσπάθεια του συλλόγου και την ελάχιστη συνδρομή του κράτους, εγκαινιάστηκε ως Λαογραφικό Μουσείο Καμιναράτων και για σειρά ετών το επισκέφθηκαν εκατοντάδες μικροί και μεγάλοι συμπολίτες, τουρίστες, καθώς και πολλοί μαθητές σχολείων, βιώνοντας μια ζωντανή εικόνα της παραδοσιακής ζωής των προγόνων μας και της περιοχής. Στα ίδια πλαίσια πραγματοποιήθηκαν επίσης στον συγκεκριμένο χώρο δεκάδες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, αγώνες σκάκι, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, συγκεντρώσεις κ.λ.π.
Το 2014, όταν υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό, συντάχθηκε η σχετική μελέτη σεισμοπλήκτου και αφού εγκρίθηκε από το ΤΑΣ, υλοποιήθηκε μια σημαντική επισκευή του με έξοδα του Συλλόγου αλλά και τη συνδρομή πάρα πολλών Καμιναράδων. Αυτή η επισκευή ολοκληρώθηκε το 2016 και από τότε συνεχίζει την λειτουργία του. Μάλιστα, από το 2020 και έπειτα. το Λαογραφικό Μουσείο Καμιναράτων έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Μουσείων Ιονίων Νήσων.
Με βάση τα παραπάνω τεκμηριώνεται η διαρκής προσπάθεια του Συλλόγου των Απανταχού Καμιναράδων, για περισσότερα από 30 χρόνια, να ζωντανέψει το συγκεκριμένο κτίριο και να το κάνει λειτουργικό στις νέες συνθήκες ως Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και ως ένα χώρο πνευματικής – πολιτιστικής δημιουργίας και αναστοχασμού, που να κοσμεί την ευρύτερη περιοχή και να δημιουργεί και τις προϋποθέσεις μιας ευρείας επισκεψιμότητας.
Ωστόσο η αδυναμία του Συλλόγου να καλύψει όλα τα έξοδα συντήρησης, επισκευής και λειτουργιάς του Μουσείου οδήγησε τελικά στην παραχώρηση του συγκεκριμένου κτηρίου από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και την Μητρόπολη Κεφαλονιάς στον Δήμο Ληξουρίου, που αποδεχόμενος αίτημα στις 8-2-2021, δεσμεύτηκε να ολοκληρωθούν όλες οι προγραμματισμένες εργασίες για την ανάδειξη του χώρου, καθώς και να παραμείνει η λειτουργία του Μουσείου στο Σύλλογο.
Σήμερα, μετά από όλη αυτήν την πορεία και έχοντας ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, απαιτούνται να εκτελεστούν οι παρακάτω εργασίες, ώστε το Μουσείο να γίνει λειτουργικό και να διαδραματίσει το ρόλο του.
Α) ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ
1-Κατασκευή τοιχείου αντιστήριξης στη δυτική πλευρά
2-Πλακόστρωση του περιβάλλοντος χώρου
3-Ηλεκτροφωτισμός του περιβάλλοντος χώρου.
4-Κατασκευή ράμπας Α.Μ..Ε.Α .
5-Κατασκευή τουαλέτας σε υπάρχον κτήριο της κοινότητας που σήμερα έχει παραχωρηθεί στον ΟΤΕ και δεν χρησιμοποιείται.
Β) ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ
1-Συντήρηση του πλακόστρωτου δαπέδου με ειδικό χρώμα
2-Τοποθετηση κλιματιστικών και θερμαντικών σωμάτων
3-Συντήρηση εκθεμάτων
4-Μελέτη από ειδικό μουσειολόγο των εκθεμάτων για την ανάδειξή τους
5-Προμήθεια γυάλινων προθηκών βιβλιοθήκης, τραπεζιού κ.λ.π.
6-Καταγραφή και αξιοποίηση όλων των εκθεμάτων
7-Χρήση νέων τεχνολογιών για τη συνολική ανάδειξη του χώρου
Γ) ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Εξυπακούεται ότι ως δημοτικό κτίριο και ως ένας χώρος που θα προσελκύει επισκέπτες και θα χρησιμοποιείται και για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις απαιτείται η παρουσία προσωπικού του Δήμου τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ή όταν θα χρειάζεται να το επισκεφτούν σχολεία ή άλλοι περιηγητές.
Με βάση όλα τα παραπάνω, η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα αλλά και την επικαιρότητα του συγκεκριμένου έργου. Καλεί επίσης την Δημ. Αρχή να διεκδικήσει δυναμικά ειδική χρηματοδότηση προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να επισκευαστεί πλήρως, να είναι επισκέψιμο και να αναδειχτεί το Λαογραφικό Μουσείο στο Δήμο μας.
ΛΗΞΟΥΡΙ 29/11/2021 Η Λαϊκή Συσπείρωση