Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Αντζουλάτος
Κατά κοινή διαπίστωση η Κεφαλονιά χαρακτηρίζεται από δύο μεγάλα δώρα: τη φύση της και τους ανθρώπους της. Αυτοί οι πυλώνες της ζωής, αρμονικά ταιριασμένοι στο πέρασμα των αιώνων, έχουν λειτουργήσει δημιουργικά ώστε το νησί μας να φημίζεται για τους φίλους του. Η προσφερόμενη φιλοξενία, ως κοινός παρονομαστής των παραπάνω, ανεβάζει τον ποιοτικό πήχη για τους επισκέπτες που απολαμβάνουν τον πολιτισμό της Κεφαλονιάς είτε ως φυσιολάτρες, είτε ως φιλίστορες.
Ένας από τους φίλους του νησιού μας είναι ο αθόρυβος επιχειρηματίας, αλλά και Εθνικός Ευεργέτης, ο εφοπλιστής κ. Αθανάσιος Μαρτίνος. Συνεργάτες της θάλασσας και επιχειρηματίες της στεριάς, σχέσεις εργασιακές και φιλικές, ημέρες ξεκούρασης και ευκαιρίες πρόσχαρης συναναστροφής, φέρνουν τον κ. Μαρτίνο συχνά-πυκνά στην Κεφαλονιά, όπου έχει και μακρινές οικογενειακές ρίζες, από τη μητέρα του Αθηνά -τη γνωστή μας κυρία Νουνού.
Πρόσφατα, την ευαισθησία του προς την πολιτιστική μας παράδοση εκδήλωσε με τρόπο ιδιαίτερο, βαπτίζοντας το τελευταίο απόκτημα της ναυτιλιακής Εταιρείας του Eastern Mediterranean Maritime Ltd, με ένα όνομα-σύμβολο για την Κεφαλονιά: Το ονόμασε «AGIOI FANENDES».
Η ονοματοδοσία του πλοίου δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία. Ο κ. Μαρτίνος γνωρίζει τους τρεις Αγίους Φανέντες από το έτος 2003, όταν στη Βουλιαγμένη, στην πόλη δηλαδή όπου κατοικεί με την οικογένεια του, διορίστηκε εφημέριος ένας κεφαλονίτης, ο υπογράφων. Τιμώντας τους τρείς Αγίους, τον Μάιο του 2009 μαζί με εκλεκτά στελέχη της Εταιρείας του, έφθασε στη Σάμη για την υποδοχή των Ιερών λειψάνων τους. Τα επόμενα χρόνια χρηματοδότησε την μελέτη αποκατάστασης του Κεντρικού Ναού της ιστορικής ομώνυμης Μονής, καθώς και του παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου. Χορήγησε επίσης το αφιερωμένο στους Αγίους Φανέντες Ημερολόγιο της Μητρόπολης Κεφαλληνίας του έτους 2018.
Το νεότευκτο σκάφος είναι δεξαμενόπλοιο (Oil / Chemical Tanker) μήκους 183 μ. και πλάτους 32 μ. Έχει ολική χωρητικότητα (GRT) 29.518 και χωρητικότητα συνολικής μεταφορικής ικανότητας (DWT) 49.996 τόνους. Σύμφωνα με το σύστημα μέτρησης afra ανήκει στην κατηγορία Medium Range (MR) Tanker – Hazard B.
Ναυπηγήθηκε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη της πόλης Ulsanστη Νότια Κορέα από την Hyundai Mipo Dockyard, μιαν από τις μεγαλύτερες εταιρείες της παγκόσμιας ναυπηγικής βιομηχανίας. Η HMD ένας από τους κορυφαίους και πιο ευέλικτους ναυπηγούς στους τομείς μεσαίων συμβατικών πλοίων και ειδικών σκαφών, έχει επιτύχει παγκόσμια αναγνώριση για μεσαίου μεγέθους δεξαμενόπλοια πετρελαϊκών προϊόντων και χημικών, με βελτιστοποιημένες ανώτερες προδιαγραφές και απαράμιλλη ποιότητα.
Στην κατασκευή του πλοίου εφαρμόσθηκαν οι νέοι κανονισμοί του IMO (International Maritime Organization) και συγκεκριμένα του Tier II, που αφορούν τις εκπομπές του NOx (διοξείδιο του αζώτου). Κόστισε 35 εκατομμύρια δολάρια και παραδόθηκε στην Εταιρεία στις 27 Μαρτίου 2019. Νηολογήθηκε στο λιμάνι της Βαλέτας από την Maltatankers Shipping Limited και ταξιδεύει υπό σημαία Μάλτας. Φέρει κωδικό αριθμό Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) 9798375, Ταυτότητα Ναυτιλιακής Κινητής Υπηρεσίας (MMSI) 215233000 και Διακριτικό Κλήσεως (Call Sign) 9HA5024. Η διαχείριση του πλοίου ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία EastMed, συμφερόντων του εφοπλιστή κ. Αθανασίου Μαρτίνου.
Το τάκνερ «AGIOIFANENDES» απέπλευσε για το παρθενικό του ταξίδι από τα Ναυπηγεία της Ulsan της Νότιας Κορέας στις 15 Απριλίου 2019 και διασχίζοντας την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, αγκυροβόλησε στο Καριαντζάου της Ινδονησίας. Περνώντας από τα στενά Τζοχόρ -Πασίρ Γκουντάνγκ της Μαλαισίας στο θαλάσσιο δίαυλο της Σιγκαπούρης, παρέπλευσε τη νότια Ινδία, συνέχισε το ταξίδι του στον κόλπο του Άντεν και από το Κανάλι του Σουέζ βγήκε στη Μεσόγειο. Στις 4 Ιουνίου 2019 έπλευσε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, όπου διαπλέοντας το Αιγαίο Πέλαγος αγκυροβόλησε αρόδου στον κόλπο της Σμύρνης. Βαπτισμένο και με την αρμύρα του ελληνικού Αρχιπελάγους, αυτές τις μέρες πλέει στο νότιο Ιόνιο, με προορισμό λιμάνι της Σικελίας. (Σημειολογικά, ευλογημένη συγκυρία, ότι οι «AGIOIFANENDES» κατευθύνονται στον τόπο, απ΄ όπου οι τρείς άγιοι Ομολογητές έφυγαν τον 4οαι. μ.Χ. για να έλθουν στην Κεφαλονιά ! )
Εκφράζοντας τη μεγάλη χαρά μας, αλλά και τη βαθειά ευγνωμοσύνη μας προς τον κ. Μαρτίνο για την εύστοχη επιλογή της ονοματοδοσίας του νέου πλοίου, ευχόμαστε από καρδιάς, οι Άγιοι Γρηγόριος, Θεόδωρος και Λέων, οι αποκαλούμενοι Φανέντες: α) να ενισχύουν με υγεία και δύναμη τον πλοιοκτήτη, το πλήρωμα του σκάφους και τους συνεργάτες τους, β) να συμπλέουν με το φερώνυμο πλοίο τους σε θάλασσες γαλήνιες, ηλιόλουστες και ειρηνικές και γ) να ικανοποιούν τις οικονομικές προσδοκίες όσων κοπιάζουν στη διαχείρισή του.
Το βαμμένο στα κόκκινα πλοίο, που το λένε «AGIOIFANENDES», ας είναι ευλογημένο και καλοτάξιδο.