Ανοίγει ο δρόμος για την διάσωση του μνημείου
Εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης του καθολικού της παλαιάς Μονής Σισίων [εικονα]
Εκκλησία
17/10/2017 | 16:22

Η οριστική έγκριση της μελέτης αποκατάστασης  του καθολικού της παλαιάς Μονής Σισίων ανοίγει τον δρόμο για την διάσωση του σημαντικού αυτού μνημείου της Κεφαλονιάς. Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και μέριμνα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και την γενναιόδωρη  χορηγία του κ. Θ. Μαρτίνου, από ομάδα μελετητών με επικεφαλής την αρχιτέκτονα Λ. Χλέπα.

Ο ναός  (17ος-18ος αι.) αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα Επτανησιακής αρχιτεκτονικής, όμως μετά τους σεισμούς του 1953 παραμένει σε ερειπιώδη κατάσταση.

Η μελέτη περιλαμβάνει την σχεδιαστική, αρχιτεκτονική και αρχειακή τεκμηρίωση του μνημείου, καθώς και τις προτάσεις αποκατάστασής του. Πιο συγκεκριμένα, προτείνονται η ανακατασκευή της κατεστραμμένης δυτικής όψης, η κατασκευή νέας ξύλινης στέγης και ουρανίας (ψευδοροφής), επεμβάσεις για τη στερέωση και ενίσχυση των τοιχοδομών, νέα δαπεδόστρωση, καθώς και στερέωση και συντήρηση όλων των λίθινων πλαισίων, γείσων και λαξευτών λιθοδομών. Προβλέπονται επίσης εγκαταστάσεις για τον εξωτερικό και εσωτερικό φωτισμό του κτηρίου.

Για τις ανάγκες της μελέτης διενεργήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας, και με επιπλέον χρηματοδότηση που εξασφαλίσθηκε για τον σκοπό αυτό από την Ελληνική Εταιρεία από τον Θ. Μαρτίνο, ανασκαφική διερεύνηση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου, κατά την οποία εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός αρχιτεκτονικών μελών, τα οποία μπορούν πλέον να επανενταχθούν στο μνημείο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer