Ανακοίνωση της ΕΑΣΚΙ
ΕΑΣ: Σύνταξη και αγροτική επιδότηση
Οικολογία
21/03/2018 | 19:09

Ο  Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης, ενημερώνει ότι σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι δεν θα επέρχεται καμία περικοπή στη σύνταξη για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος ή για αυτούς που λαμβάνουν χορηγία από το Δημόσιο και  που ασκούν αγροτική δραστηριότητα από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν υποχρέωση ασφάλισης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.).

Δεν περικόπτεται η σύνταξη των συνταξιούχων από 1/1/2017 του πρώην Ο.Γ.Α. που συνεχίζουν να ασκούν αγροτική δραστηριότητα για την οποία υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης στον Ε.Φ.Κ.Α. Το νέο πλαίσιο του Νόμου θα ισχύσει για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Δεν περικόπτεται η σύνταξη των συνταξιούχων, μέχρι 12/05/2016, των λοιπών πρώην φορέων κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου που αποκτούν εισόδημα από άσκηση αγροτικής δραστηριότητας.

Δεν περικόπτεται η σύνταξη των συνταξιούχων πρώην φορέων κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου, μετά την 13/5/2016, που αποκτούν ετήσιο εισόδημα από άσκηση αγροτικής δραστηριότητας ύψους έως τις 4.923,12€. Το ελάχιστο ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα των 410,26€  (4.923,12 ευρώ σε ετήσια βάση) που ισχύει για τους αγρότες, τίθεται ως όριο για τη διατήρηση της αγροτικής περιουσίας και δεν θεωρείται ως «επανένταξη» στην αγορά εργασίας.

Καταργείται για τους αυτοαπασχολούμενους συνταξιούχους η υποχρέωση καταβολής προσαυξημένων κατά 50% ασφαλιστικών εισφορών.

Υπενθυμίζουμε ότι για οποιαδήποτε διευκρίνηση ο συνταξιούχος ΘιακoΚεφαλλονίτης Ελαιοπαραγωγός, Αμπελουργός, Μελισσοκόμος, Κτηνοτρόφος, Δενδροκαλλιεργητής, Κηπευτικοπαραγωγός και Ψαράς που συνεχίζει και ασκεί γεωργική δραστηριότητα μπορεί να προσέρχεται στο πιστοποιημένο Κέντρο Υποστήριξης Αγροτών και στο Τμήμα Επιδοτήσεων στα κεντρικά γραφεία του Ε.Α.Σ., στην παραλιακή λεωφόρο Αντώνη Τρίτση 1 στο Αργοστόλι και εφόσον επιθυμεί να υποβάλει την Αίτηση για την Αγροτική του Επιδότηση έως Τρίτη 15  Μαΐου  2018.

Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer