ΕΑΣ: Νέοι κανόνες για το βασιλικό πολτό
25/08/2018 | 15:44

Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ενέκριναν τη σχετική απόφαση του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου, με την οποία ορίζονται νέοι κανόνες για τον Βασιλικό  Πολτό.

Ως γνωστόν, ο Βασιλικός Πολτός είναι το γαλακτόμορφο μίγμα των εκκρίσεων από τους  αδένες των εργατριών μελισσών και έχει κρεμώδη παχύρευστη υφή σε κανονική θερμοκρασία ενώ η  οσμή του είναι οξεία και διαπεραστική και η  γεύση του πικάντικη.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Βασιλικός Πολτός πρέπει να είναι απαλλαγμένος από φυσαλίδες και ξένες ουσίες. Η ελάχιστη παρουσία μικροκρυστάλλων μπορεί να είναι αποδεκτή ως αποτέλεσμα της αποθήκευσης του προϊόντος. Ο Βασιλικός Πολτός υπάγεται στα ευαλλοίωτα τρόφιμα, ως εκ τούτου, συντηρείται και διακινείται σε ψύξη και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα σε κατάψυξη ενώ δεν πρέπει, να έχει αλλοιωθεί το χρώμα, η γεύση και το άρωμά του, ούτε να έχει αρχίσει να υφίσταται ζύμωση. Ως φυσικό προϊόν δεν επιτρέπεται η προσθήκη άλλου συστατικού, συμπεριλαμβανομένων των προσθέτων τροφίμων και οποιασδήποτε μορφής επεξεργασία ενώ θα πρέπει να είναι σύμφωνος με την ισχύουσα Κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τα ανώτατα όρια καταλοίπων φυτοπροστατευτικών ουσιών. Η επισήμανση του προσυσκευασμένου Βασιλικού Πολτού πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ενδείξεις της Κοινοτικής νομοθεσίας καθώς και τη χώρα συλλογής.

Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης τονίζει ότι η εν λόγω απόφαση αφορά στα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, ενώ κάθε προϊόν το οποίο έχει παρασκευασθεί ή/και έχει διατεθεί νομίμως στο εμπόριο από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή την Τουρκία, μπορεί να διατίθεται στην αγορά στην Ελλάδα, όταν έχει παρασκευασθεί σύμφωνα με πρότυπα, προδιαγραφές ή και διαδικασίες παρασκευής και δοκιμών, που εγγυώνται ποιότητα και ασφάλεια για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και ασφάλειας καθώς και του περιβάλλοντος.

Από τον Ε.Α.Σ. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ