Ο σημερινός Κεφαλλονίτης και Θιακός ερασιτέχνης οινοποιός δεν στέκεται αμέτοχος θεατής στην ωρίμανση του σταφυλιού του, γιατί σήμερα έχει τα μέσα να παρακολουθεί άγρυπνα την πορεία ωρίμανσης.
Όταν λέμε ωρίμανση του σταφυλιού εννοούμε μια ορισμένη σχέση οξέων και σακχάρων που περιέχονται μέσα σε κάθε ρώγα του σταφυλιού, και η οποία κάποια συγκεκριμένη στιγμή φτάνει στην ιδανικότερη ισορροπία της.
Είναι λοιπόν μεγάλη η απόφαση για το πότε ήρθε η κατάλληλη ημέρα για τον Τρυγητό. Και μάλιστα η κατάλληλη στιγμή γιατί οι διαβαθμίσεις της θερμοκρασίας μέσα στην ίδια μέρα προκαλούν διαφορές στη φρεσκάδα και στο άρωμα του σταφυλιού. Οι πρώτες πρωινές ώρες έχει αποδειχθεί ότι είναι οι καλύτερες. Τα σταφύλια είναι τότε δροσερά και δεν θα ταλαιπωρηθούν από τον ήλιο κατά την μεταφορά τους προς οινοποίηση.
Άλλωστε ο Τρυγητός είναι τέχνη. Τα λευκά σταφύλια των ντόπιων ποικιλιών όπως, Ρομπόλα, Τσαούσι, Μοσχάτο και Βοστιλίδι κλπ, χρειάζονται πολύ λεπτή μεταχείριση στο πως κόβονται και στο που τοποθετούνται για να μεταφερθούν προς οινοποίηση.
Το πρωτογενές άρωμα κάθε ευγενικής ντόπιας ποικιλίας βρίσκεται στο φλοιό κάθε ρώγας, που διατηρείται και προφυλάσσεται όσο χρόνο η ρώγα μένει ακέραια.
Είναι σκόπιμο να τονισθεί ότι, η προσοχή για τη σωστή διαφύλαξη και ακεραιότητα των ρωγών θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι για το κόκκινο κρασί όπου οι τανίνες δρουν προστατευτικά στο ερυθρό γλεύκος από κάθε είδους οξειδώσεις.
Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης στηρίζει έμπρακτα το επίδοξο ντόπιο οινοποιό παρέχοντας δωρεάν συμβουλές σε όλα τα στάδια παραγωγής ποιοτικού λεπιού αρωματικού κρασιού. Καλό Τρύγο !
Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης