Ο ΕΑΣ Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι νέα ερευνητικά δεδομένα φέρνουν τροποποιήσεις στη παρουσία συντηρητικών κατά την κατανάλωση του κρασιού.
Η συνηθισμένη πρακτική της προσθήκης διοξειδίου του θείου (SO2) ή θειώδη , στο κρασί χρησιμοποιείται από παλιά για τη καταστροφή των οξικών βακτηρίων, που μετατρέπουν το κρασί σε ξύδι, διατηρώντας έτσι τη φρεσκάδα και ενισχύοντας τη γεύση του.
Το SO2 έχει σίγουρα μια κακή φήμη στην κοινή γνώμη. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Υπουργείο Γεωργίας, η έκθεση σε SO2 μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους με άσθμα ή δυσανεξία σε αυτό στο να βιώσουν συμπτώματα όπως σφίξιμο στο στήθος, εμφάνιση εξανθημάτων, κράμπες στο στομάχι, διάρροια και αναπνευστικά προβλήματα. Αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται αρκετά με το λακωνικό δίστιχο «περιέχει θειώδη» που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να αναγράφεται σχεδόν σ’ όλες τις φιάλες κρασιού που πωλούνται στις Η.Π.Α. από το 1988, και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2005. Εξαιρούνται μόνο όσα κρασιά έχουν περιεκτικότητα λιγότερη από 10 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm). Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η διαδικασία της ζύμωσης μπορεί να παράγει φυσιολογικά περισσότερο από αυτό το όριο, χωρίς την προσθήκη SO2.
Η ευπάθεια αρκετών ανθρώπων στα συγκεκριμένο συντηρητικό ωθεί τον Καθηγητή Mάρκο Σχίφλετ από την Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κάνσας στο εγχείρημα σχεδιασμού και εμπορίας μιας εύχρηστης και χαμηλού κόστους συσκευής, που θα τοποθετείται στην κορυφή της φιάλης και θα λειτουργεί σαν μαγνήτης για το SO2, βοηθώντας στην αφαίρεσή του χωρίς να επηρεάζονται τα άλλα συστατικά του κρασιού, και κατ’ επέκταση η ποιότητά του, καθώς αυτό ρίχνεται από την φιάλη στο ποτήρι του καταναλωτή.
Από τον Ε.Α.Σ. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ