Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης υπενθυμίζει ότι για να είναι το ΘιακοΚεφαλονίτικο ελαιόλαδο πράγματι πολύτιμο και να έχει ευεργετικές επιδράσεις πρέπει να είναι και καλής ποιότητος με τα εξής χαρακτηριστικά : Να είναι καθαρό από ξένες ύλες, να έχει το φυσικό του χρώμα, ευχάριστη γεύση και άρωμα και να είναι μικρής οξύτητας.
Από τον ντόπιο Παραγωγό εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος το ελαιόλαδο που παράγεται να είναι καλής ποιότητος, πράγμα που εξυπηρετεί και το συμφέρον του, γιατί πιάνει πολύ μεγαλύτερες τιμές.
Να τι πρέπει να κάνει :
1) Να μαζεύει τους υγιείς και στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας (μελανόιώδες χρώμα) καρπούς από τα δένδρα (με ραβδισμό ή σκάλες) και όχι από το έδαφος, όποτε πέσουν και αφού σαπίσουν πάνω στο χώμα, μέσα στα χορτάρια και την υγρασία. Καρποί υπερώριμοι υποβαθμίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου.
2) Να μην αφήνει τον ελαιόκαρπο μέρες σε σωρούς, αλλά αμέσως μετά την συλλογή, να τον πηγαίνει στο ελαιοτριβείο να εκθλιβεί. Κατά την συγκομιδή να αποφεύγονται οι τραυματισμοί του ελαιόκαρπου.
3) Να χρησιμοποιεί καθαρά και στεγνά μέσα συλλογής του ελαιόκαρπου (δίχτυα, σακιά υφασμάτινα, διάτρητα πλαστικά τελάρα) και η αποθήκευση του πριν την ελαιοποίηση να γίνεται σε χώρο δροσερό και καλά αεριζόμενο.
4) Η αποθήκευση του λαδιού να γίνεται σε καθαρό χώρο, σε κατάλληλα δοχεία (που πληρούν τις προδιαγραφές υγιεινής των τροφίμων, αδιαφανή, αεροστεγή – κλειστά και γεμάτα για να περιορισθεί η οξείδωση), σε χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο ή σε πηγές θερμότητας και ξεχωριστά για κάθε ποιότητα. Να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης για την αποφυγή επιμόλυνσης από βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο, χημικά και άλλες πτητικές ουσίες. Μετά από 1-2 μήνες το ελαιόλαδο να μεταγγίζεται για την αφαίρεση της «μούργας».
Κεφαλλονίτες και Θιακοί Ελαιοπαραγωγοί,
Μπορείτε να φροντίσετε το λάδι που παράγετε να είναι εξαιρετικής ποιότητος. Τότε μόνο θα αποτελεί τροφή πολύτιμη και υγιεινή και θα σας δώσει εισόδημα σημαντικά μεγαλύτερο.
Από Ε.Α.Σ (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης