Ο Ε.Α.Σ. ενημερώνει τον επίδοξο Θιακο-Κεφαλλονίτη ερασιτέχνη οινοποιό για τα πλεονεκτήματα του ξύλινου κρασοβάρελου
E.A.Σ. : «Δρυός  πεσούσης  κάθε Οίνος επιβουλεύεται»
Οικολογία
03/09/2016 | 12:18

Ο Ε.Α.Σ. ενημερώνει τον επίδοξο Θιακο-Κεφαλλονίτη ερασιτέχνη οινοποιό για τα πλεονεκτήματα του ξύλινου κρασοβάρελου.

Είναι γνωστό ότι ακόμη και στην ιδανικότερη κάβα του κόσμου, μόνο γευστικές μετατροπές γίνονται και όχι θαύματα. Με την βοήθεια του λιγοστού οξυγόνου που περνά αργά και σταθερά μέσα από τις δούγες του βαρελιού, το ξύλο προσφέρει στο κρασί, συγκεκριμένες και αρωματικές ουσίες που χαρακτηρίζουν το σύνθετο μπουκέτο του οίνου. Επτά αλδεΰδες, δεκαοκτώ φαινόλες και επτά αρωματικές λακτόνες υπάρχουν άφθονες μέσα στο βαρέλι και αποτελούν τις αιτίες του περίφημου αρώματος της δρυός στο κρασί.

Το φρέσκο κρασί παραχωρεί στο καινούργιο ξύλινο βαρέλι τις παραπανήσιες χρωστικές ουσίες που κουβαλά από την οινοποίηση με αποτέλεσμα να αρχίζει να μαλακώνει και να «στρογγυλεύει» γενικά.

Το σωστό ξύλινο βαρέλι θα μεταμορφώσει τη στυφή γεύση σε βελούδινη αριστοκρατική. Όλη αυτή η ευεργετική γενική ανταλλαγή μεταξύ του κρασιού και του ξύλινου βαρελιού απαιτεί δώδεκα μήνες περίπου και καινούργιο βαρέλι που πρέπει να παραμένει πάντα γεμάτο μέχρι πάνω. Να σημειωθεί ότι, αυτή η ανταλλαγή μπορεί να συμβεί μόνο στα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του βαρελιού. Στη συνέχεια, μετά την πρώτη πενταετία το πολύτιμο εργαλείο των σύγχρονων οινοποιείων, χάνει όλες του τις ιδιότητες. Εκείνος που το γεμίζει μια φορά το χρόνο και στη συνέχεια το σφραγίζει, το εγκαταλείπει ουσιαστικά στο έλεος του … αέρα, που είναι και ο μεγαλύτερος εχθρός του.

Ο Ε.Α.Σ. διαθέτει χειροποίητα κρασοβάρελα ανωτέρας ποιότητας όλων των μεγεθών, σήμα κατατεθέν της περιοχής Μετσόβου, διατηρώντας ταυτόχρονα μια παραδοσιακή τέχνη που συνδυάζεται άψογα με την πολιτιστική κουλτούρα αλλά και την φυσιογνωμία και παράδοση του Κεφαλλονίτικου και Θιακού κρασιού που ωριμάζει μέσα σε αυτά. Καλή οινοποίηση !

Από τον Ε.Α.Σ.  Κεφαλληνίας  &  Ιθάκης

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer