Αναπάντητα ερωτήματα
Στα Χαβδάτα ακόμη δεν έχει «σβήσει» η θλίψη των Ληξουριωτών για την καταστροφή -Αυτοψία του ekefalonia στο σημείο
12/02/2020 | 10:07

Γραφει ο Παναγής Φωκάς

Δεν το χωράει ο νους κανενός αυτό που συνέβη στην εκκλησία των Χαβδάτων.  Για άγνωστους μέχρι τώρα λόγους πήρε φωτιά και κάηκε ολοσχερώς ο ναός της Παναγίας, όπου μέσα υπήρχαν εκκλησιαστικοί θησαυροί του Ρόκου Ξυδάχτυλου και του Περλίγκη από τον 18ο αιώνα.

Από άγνωστη αιτία προκλήθηκε η πυρκαγιά και παρά την επέμβαση της πυροσβεστικής δεν κατέστη δυνατόν αυτή να σβήσει γρήγορα, με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του τέμπλου, των εικόνων και του θρόνου, πράγματα ανεκτίμητης αξίας. Μάλιστα πρόσφατα είχαν μεταφερθεί εκεί και κειμήλια από την γειτονική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων καθώς όπως εκτιμούσαν οι υπεύθυνοι ο συγκεκριμένος χώρος ήταν ασφαλής.

Η εκκλησία βρίσκεται στη θέση Τυπαλδάτα στα Χαβδάτα και σύμφωνα με κάτοικο του χωριού η φωτιά εκδηλώθηκε μεταξύ 02:30  τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα , ακόμη και αυτό της δολιοφθοράς.  Ενώ αρχικά υπήρχε η πεποίθηση ότι η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στο μικροσκόπιο των αρχών εξετάζονται και άλλα σενάρια, ακόμη και αυτό της κλοπής.

Το ekefalonia με το φακό της Ανδριάνας Καραντινού πήγε στο σημείο της καταστροφής και απαθανάτισε συγκλονίστηκες εικόνες.