Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Τρομακτικά εγκλήματα που την τελευταία δεκαετία συγκλόνισαν το πανεπιστήμιο
Κοινωνία
17/07/2021 | 13:38
Η δολοφονία του Βαγγέλη Γιακουμάκη, της Ελένης Τοπαλούδη και του Μάριου Παπαγεωργίου είναι μερικά μόνο από τα εγκλήματα που έγιναν την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας και που συγκλόνισαν τους πάντες

Ανθρωποκτονίες αποτρόπαιες. Φρικτές πράξεις βίας και αγριότητας με σατανικούς δράστες και αθώα θύματα. Τα κλισέ στις υποθέσεις εγκλημάτων επιδιώκουν πάντα να καθηλώσουν τον αναγνώστη και τον θεατή. Το πιο σοκαριστικό απ’ όλα, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Κάλλια Καστάνη στην εκπομπή «Έλα Χαμογέλα», είναι ότι πίσω από τα εγκλήματα, που συγκλόνισαν την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, βρίσκονται συνήθως άνθρωποι της διπλανής πόρτας.

Δύο ολόκληρες ώρες είχε στη διάθεσή του ο 32χρονος πιλότος και καθ’ ομολογίαν δράστης της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν για να στήσει την ληστεία που όπως δήλωσε στις Αρχές συνέβη στο σπίτι του τα ξημερώματα της 11ης Μαϊου στα Γλυκά Νερά. «Το τελευταίο διάστημα οι καυγάδες μας ήταν συχνοί. Εκείνο το βράδυ θόλωσα και την έπνιξα με το μαξιλάρι», είπε ο ίδιος κατά την ομολογία του στους αστυνομικούς που είναι οι ίδιοι που τον εξέταζαν και συνομιλούσαν μαζί του όλο αυτό το διάστημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Mίνας Καραμήτρου και του OPEN TV, το ρολόι της Καρολάιν σταμάτησε να καταγράφει τους παλμούς της στις 4:11 τα ξημερώματα, ενώ στις 6:20 ειδοποίησε ο πιλότος τις Αρχές. Οι αστυνομικοί του είπαν πως θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

Στην αρχή της ομολογίας του άρχισε να μιλά για τον μεγάλο έρωτα που είχε με την Καρολάιν, ωστόσο όπως επεσήμανε το τελευταίο διάστημα οι καυγάδες ήταν έντονοι και πολλοί. Εκείνο το βράδυ ο 32χρονος πιλότος καθόταν στο σαλόνι με το μωρό και σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Καρολάιν κατέβηκε κάτω εξαπολύοντας του επίθεση για τον τρόπο που πιάνει το παιδί. Τότε η 20χρονη πήρε την μικρή και ανέβηκε στη σοφίτα. Ο σύζυγός της την ακολούθησε. «Εκείνο το βράδυ τσακωθήκαμε πάλι. Μου είπε να σηκωθώ να φύγω από το κρεβάτι. Ήταν σε έξαλλη κατάσταση και λίγο πριν βάλει το παιδί στην κούνια, είπε πως θα πάρει το παιδί και θα φύγει», εξομολογήθηκε ο 32χρονος.

«Θόλωσα και προσπάθησα όπως ήταν πάνω στο κρεβάτι να της κλείσω το στόμα και να μην τα λέει αυτά. Αυτό που με τρέλανε ήταν ο τρόπος που άφησε το μωρό μέσα στην κούνια. Όταν κατάλαβα ότι είναι νεκρή, σκέφτηκα το παιδί και τι θα γίνει αν πάω εγώ στη φυλακή, γι’ αυτό και αποφάσισα να σκηνοθετήσω την ληστεία. Το σκυλί το έπνιξα με λουρί και για να γίνω πιο πειστικός, το κρέμασα από το λουρί του. Την κάρτα την έβγαλα από την κάμερα και την πέταξα στην τουαλέτα. Δέθηκα πρόχειρα μόνος μου και πήρα μετά την αστυνομία για να έρθει», είπε. Ο 32χρονος καθ’ ομολογίαν δράστης μετά από την 8ωρη ομολογία του δήλωσε μετανιωμένος ενώ ρώτησε τους αστυνομικούς πόσο καιρό θα μείνει στη φυλακή και πότε θα μπορέσει να πάρει την επιμέλεια του παιδιού.

Το έγκλημα της «σατανικής» παπαδιάς

Το έγκλημα της «σατανικής» παπαδιάς και του εραστή της, όπως έγινε γνωστή η υπόθεσή της στον Τύπο, είναι μία από τις ιστορίες που χύθηκε αρκετό μελάνη. Το ζευγάρι βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία του ιερέα Αθανασίου Αυγερόπουλου στις 4 Σεπτεμβρίου του 2012 στο 21ο χλμ. της Εθνικής Οδού Πύργου – Κυπαρισσίας. Ο 52χρονος ιερέας, πατέρας τριών παιδιών, δολοφονήθηκε με οκτώ σφαίρες από καραμπίνα.

Το ζευγάρι θα πήγαινε για λίγες μέρες στο πατρικό της συζύγου, στο χωριό Φλόκα στην Ηλεία, όπου επί τη ευκαιρία θα έκαναν και κάποιες δουλειές που αφορούσαν μια ταβέρνα που θα άνοιγαν στο όνομά της. Ο ιερέας είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό του για προσωπική ανάγκη της συζύγου του. Τη στιγμή που είχε απομακρυνθεί η σύζυγός του, άκουσε πυροβολισμούς και γυρνώντας είδε τον ιερέα, μέσα σε μια λίμνη αίματος.

Η σύζυγός του υποστήριξε αρχικά πως οι δράστες ήταν δύο άγνωστα άτομα που επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού. Στην πορεία της ανάκρισης, όμως, η παπαδιά έπεσε σε πολλές αντιφάσεις και τελικά αναγκάστηκε να ομολογήσει πως ο ιερέας είχε δολοφονηθεί από έναν 41χρονο, με τον οποίο διατηρούσε εξωσυζυγικές σχέσεις.

Πρόσφατα, η υπόθεση εκδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας επέβαλε στο ζευγάρι ποινή ισόβιας κάθειρξης. Μια απόφαση, κατά της οποίας η πρεσβυτέρα είχε ασκήσει αίτημα αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, καθώς επιμένει ν’ αρνείται την ηθική αυτουργία στη δολοφονία του συζύγου της.

Η ανατριχιαστική υπόθεση της 4χρονης Άννυ

Ένα παιδί, ένα 4χρονο αγγελούδι. Η μικρή Άννυ ήταν το θύμα σ’ ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί ποτέ στην Ελλάδα. Το λουτρό αίματος που σόκαρε τους Έλληνες το Πάσχα του 2015. Στις 21 Απριλίου, η μητέρα της Άννυ κατήγγειλε την εξαφάνιση της μικρής από το σπίτι τους στην οδό Μιχαήλ Βόδα, στο κέντρο της Αθήνας. Όταν οι έρευνες για την ανεύρεσή της απέδωσαν άκαρπες, τότε το ενδιαφέρον της αστυνομίας στράφηκε προς τους δύο γονείς.

Έπειτα από πολύωρες ανακρίσεις, ο πατέρας της μικρής, ένας 27χρονος τοξικομανής βουλγαρικής καταγωγής, έσπασε και ομολόγησε το έγκλημα. Για την ακρίβεια, υποστήριξε πως, όταν ξύπνησε το πρωί της Μ. Πέμπτης, βρήκε το παιδί νεκρό και μελανιασμένο. Στην πορεία, αναγκάστηκε, όπως είπε, να τεμαχίσει το κοριτσάκι και να εξαφανίσει τα ίχνη του. Συνεργός του ένας 29χρονος φίλος του, επίσης Βούλγαρος, η μαρτυρία του οποίου αποδείχθηκε κρίσιμη για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο καταδίκασε τον πατέρα της Άννυ σε ισόβια κάθειρξη και ποινή φυλάκισης 3,5 χρόνων για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της παράνομης οπλοχρησίας και περιύβρισης νεκρού και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδορκία. Ισόβια υποβλήθηκαν και στον συνεργό του, ωστόσο, στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο η ποινή του μειώθηκε στα εννέα έτη.

Για τη μητέρα του παιδιού, επιβλήθηκε αρχικά ποινή κάθειρξης 6 ετών, που αποτελεί και την ελάχιστη δυνατή ποινή για την κακουργηματική έκθεση ενηλίκου ανηλίκου. Ωστόσο, λίγους μήνες μετά, αφέθηκε ελεύθερη, με την επιβολή περιοριστικών όρων, καθώς το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή της.

Η δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη

Το άψυχο σώμα της Ελένης Τοπαλούδη, μίας 21χρονης φοιτήτριας Μεσογειακών Σπουδών στη Ρόδο, με καταγωγή από τον Διδυμότειχο της Έβρου, βρέθηκε νεκρή στις 28 Νοεμβρίου του 2018 στη θαλάσσια περιοχή «Φώκια», στους Πεύκους της Λίνδου από κλιμάκιο Λιμενικού. Η Ελένη ήταν γυμνή και δεμένη. Η σορός της έφερε σημάδια βασανισμού. Η ιατροδικαστική μελέτη έδειξε ότι το κορίτσι είχε πέσει θύμα ομαδικού βιασμού. Έπειτα από έρευνα της αστυνομίας συνελήφθησαν ως ύποπτοι δύο νεαροί άντρες, ένας Ροδίτης και ένας Αλβανός.

Στην πορεία των ανακρίσεων προέκυψε πως οι δυο τους είχαν παρασύρει την Ελένη στο σπίτι του πρώτου, όπου τη χτύπησαν με γροθιές και με ένα ηλεκτρικό σίδερο στο κεφάλι, προκειμένου να την ακινητοποιήσουν. Αφού την βίασαν, μετέφεραν το σώμα της σε κοντινή παραλία, όπου αγνοώντας τα παρακάλια της να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο, την έδεσαν και την πέταξαν ζωντανή στη θάλασσα. Η κοπέλα άφησε την τελευταία της πνοή στα παγωμένα μαύρα νερά, από πνιγμό.

Στη δική, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020, οι δράστες έδωσαν αντιφατικές καταθέσεις και επιχείρησαν να ρίξουν ευθύνες ο ένας στον άλλον. Καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό σε ισόβια κάθειρξη και 15 χρόνια έκαστος για ομαδικό βιασμό και ανθρωποκτονία από πρόθεση, χωρίς ελαφρυντικά. Η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από τη συναισθηματικά φορτισμένη αγόρευση της εισαγγελέως Αριστοτελείας Δόγκα και ιδίως από τη φράση της «ας επικρατήσει δικαιοσύνη κι ας χαθεί ο κόσμος όλος».

Παράλληλα, η ωμότητα της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, καθώς και ο βιασμός που προηγήθηκε, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις φεμινιστικών κινημάτων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο εντός αλλά και εκτός συνόρων. Η περίπτωσή της αποτέλεσε αφορμή συζητήσεων για την πραγματική διάσταση γυναικοκτονιών που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, με επίκεντρο τον σεξισμό, την ελευθερία και ασφάλεια των γυναικών στον 21ο αιώνα.

Η οικογένεια της Ελένης Τοπαλούδη, στην πρώτη τους συνέντευξη μετά τη δίκη, κάλεσαν σε ευαισθητοποίηση την Ελληνική κοινωνία και έκαναν έκκληση στην δικαιοσύνη με σκοπό την μελλοντική τήρηση ποινών που επιβάλλονται σε αντίστοιχα εγκλήματα.

Η ιστορία του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Αυτοκτονία με πολλά ερωτηματικά. Ίσως ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία ήταν αυτό του 20χρονου σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015. Η σορός του άτυχου φοιτητή εντοπίστηκε 40 μέρες μετά, κοντά στις όχθες της λίμνης, περίπου 800 μέτρα μακριά από τη σχολή του, από έναν ντόπιο. Ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση και έφερε βαθύ τραύμα από μαχαίρι στο δεξί καρπό του. Αναγνωρίστηκε από τον θείο του θύματος και κηδεύτηκε δύο ημέρες μετά, στις 17 Μαρτίου.

Ο θάνατός του αποδόθηκε, αρχικά, σε αυτοκτονία. Ωστόσο, η έρευνα που ξεκίνησε έφερε στο φως περιστατικά απάνθρωπου εκφοβισμού του νεαρού, καθώς και συστηματική άσκηση φυσικής και ψυχολογικής βίας εις βάρος του από μία παρέα συμφοιτητών του με καταγωγή από την Κρήτη. Η υπόθεσή του απασχόλησε έντονα τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα τόσο λόγω του τραγικού θανάτου του όσο και γιατί θεωρείται ότι έφερε στο φως ένα πρόβλημα που συχνά αποσιωπάται.

Δεν έχασα κλειδιά, ούτε πρόβατο, έχασα το παιδί μου. Το έστειλα σε ένα «μαγαζί» με ανήθικους να σπουδάσει

Στις 28 Ιουνίου του 2019, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων έκρινε ένοχους τους οκτώ από τους εννιά κατηγορούμενους για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού κατ’ εξακολούθηση. Οι τρεις ανήλικοι καταδικάστηκαν σε 150 ώρες κοινωφελούς εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους πέντε φυλάκιση 36 μηνών χωρίς αναστολή, εξαγοράσιμη με ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση. Σε άλλη δίκη καταδικάστηκε, σε πρώτο βαθμό, για παράβαση καθήκοντος ο διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής, ο οποίος και απολύθηκε. Για τον θάνατο του Βαγγέλη εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2015, μία δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση κατ’ αγνώστου. Ο πραγματικός ένοχος, αν υπάρχει μένει ακόμα στο σκοτάδι.

«Ο πλούτος για μένα δεν είναι τα λεφτά, αλλά οι άνθρωποι. Όταν έχεις ανθρώπους, έχεις τα πάντα. Δυστυχώς, οι αξίες είναι πρόβλημα στις μέρες μας. Εγώ το βιώνω διαφορετικά. Οι αξίες που γνωρίζω εγώ τώρα, μπορεί να είναι λάθος για τον τώρα κόσμο. Όπως για παράδειγμα, άμα είσαι ηθικός, μπορεί να μην είσαι καλά. Άμα είσαι τίμιος δεν είσαι εντάξει. Μια φορά οι αξίες ήταν αυτές. Η ευγένεια, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια έχουν γίνει μειονεκτήματα στον άνθρωπο. Εγώ αυτό έχω αισθανθεί. Και έχω ένα ερώτημα: Είμαι εγώ λάθος ή οι άλλοι σωστοί; Σας στεναχωρώ, αλλά εγώ αυτά έχω μάθει. Να λέω αλήθειες, αυτά που αισθάνομαι» ανέφερε, πρόσφατα, ο πατέρας του Βαγγέλη στην εκπομπή «Η ζωή αλλιώς» της ΕΡΤ1.

«Είναι από τις στιγμές που κάποια πράγματα ξεπερνούν τον αρχικό σκοπό τους. Έτσι κι εγώ όταν συνάντησα στο Ρέθυμνο τον πατέρα του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμακη, Ανδρέα, σταμάτησα να είμαι δημοσιογράφος. Δεν τον ρώτησα τίποτα για τον γιο του. Τον άφησα να με πάει όπου ήθελε. Και με πήγε» είχε γράψει στα social media η δημοσιογράφος Ίνα Ταράντου.

Η δολοφονία του Μάριου Παπαγεωργίου και το συμβόλαιο θανάτου του Καραϊβάζ

Στις υποθέσεις της τελευταίας δεκαετίας που συγκλόνισαν το πανελλήνιο συγκαταλέγονται κι άλλα τρανταχτά εγκλήματα, όπως η δολοφονία του Μάριου Παπαγεωργίου. Ο 26χρονος εξαφανίστηκε στις 9 Αυγούστου του 2012 με τους απαγωγείς του να ζητούν υπέρογκα λύτρα για να τον αφήσουν ελεύθερο. Η μητέρα του ζήτησε τη βοήθεια ενός φιλικού τους προσώπου, ο οποίος τη συμβούλευσε να μην ειδοποιήσει τις Αρχές. Αυτό που δεν μπορούσε να φανταστεί, όμως, ήταν πως αυτός ο άνθρωπος ήταν τελικά, σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, ο «εγκέφαλος» της απαγωγής και της δολοφονίας του παιδιού της.

Στο κενό βρίσκονται οι έρευνες για την εν ψυχρώ δολοφονία – εκτέλεση του δημοσιογράφου στο αστυνομικού ρεπορτάζ Γιώργου Καραϊβάζ στις 9 Απριλίου του 2021, έξω από το σπίτι του στον Άλιμο από δύο άτομα που επέβαιναν σε δίκυκλο. Δύο μήνες μετά και η αστυνομία προσπαθεί ακόμα να ενώσει τα κομμάτια του παζλ, που θα αποκαλύψουν τους δράστες ενός ακόμα σκοτεινού εγκλήματος.

Πηγή: ethnos.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ