Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Παρασκευή 19/6/20), καταθέσαμε προς συζήτηση την παρακάτω εισήγηση:
“Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα αλλά και η Κεφαλονιά τα έχουν πάει πάρα πολύ καλά σε σχέση με την επιδημία του κορονοϊού. Στην Ελλάδα το ρ0 είναι το δεύτερο καλύτερο της Ευρώπης ενώ στην Κεφαλονιά είχαμε μόνο ένα κρούσμα και αυτό πριν από μήνες. Είναι φυσικό λοιπόν ο κόσμος να επαναπαύεται και σε μεγάλο βαθμό να έχει χαλαρώσει στην εφαρμογή των μέτρων. Δυστυχώς, δεν είναι μόνο οι απλοί πολίτες που έχουν χαλαρώσει .
Είναι εύκολο κανείς να διαπιστώσει την χαλαρότητα των μέτρων κάνοντας μια βόλτα στο Αργοστόλι. Τα μέτρα είναι ελλιπή σε καταστήματα, (τροφίμων και μη) στην εστίαση, στις μεταφορές, ειδικά στα πλοία αλλά και σε άλλους χώρους παροχής υπηρεσιών και εμπορίου. Τώρα όλα είναι καλά αλλά στις 15 Ιουνίου ανοίγει ο τουρισμός και είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θα έχουμε κρούσματα στο νησί.
Μια τοπική εστία της επιδημίας στην Κεφαλονιά θα είχε τα εξής αποτελέσματα:
- Στην καλύτερη περίπτωση θα ληφθούν μέτρα απομόνωσης και καραντίνας τοπικά. Αυτό σημαίνει ότι κάποιο ξενοδοχείο ή κάποιος οικισμός ή ακόμα και κάποια περιοχή της Κεφαλονιάς θα αποκλειστεί.
- Στην χειρότερη περίπτωση θα αποκλειστεί όλο το νησί.
- Η είδηση θα αποτελέσει αρνητική διαφήμιση με αποτέλεσμα την μείωση των αφίξεων από Ελλάδα και από εξωτερικό.
- Οι οικονομικές συνέπειες είναι προφανείς και δεν θα αφορούν μόνο την τουριστική οικονομία αλλά συνολικά την οικονομία του νησιού αφού θα ξαναζήσουμε μέτρα περιορισμών ανάλογα του Μαρτίου-Απριλίου.
- Το πιο βασικό όμως είναι η δημόσια υγεία με δεδομένο ότι το νοσοκομείο δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει κρούσματα κορονοϊού. Εδώ θα θυμίσω ότι όλες οι προσπάθειες για να επιστραφεί η ΜΕΘ στο νησί έχουν πέσει στο κενό.
Αυτή την στιγμή έχουμε ένα αγαθό, είμαστε προορισμός COVID-free. Πως μπορούμε να διαφυλάξουμε αυτό το αγαθό? Ο μόνος τρόπος που βλέπω εγώ είναι να τηρηθούν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν.
Μία καλή πρωτοβουλία είναι αυτή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την πραγματοποίηση εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση στα υγειονομικά πρωτοκόλλα για τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο.
Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη διενέργεια ελέγχων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.). Τα ανωτέρω όργανα ελέγχου διενεργούν τακτικούς ελέγχους, έκτακτους ελέγχους και ελέγχους κατόπιν καταγγελίας.
Αν αυτή την στιγμή γίνονται έλεγχοι, σίγουρα δεν είναι τακτικοί.
Η θέση μας είναι ότι οι παραπάνω υπηρεσίες έχουν την τεχνογνωσία και μπορούν να λειτουργήσουν εκπαιδευτικά. Πρέπει να ενεργοποιηθούν, να κάνουν ενημερωτικές επισκέψεις εξηγώντας τα πρωτόκολλα και τους τρόπους εφαρμογής τους.
Οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι συνεχείς, ξεκινώντας από τις πύλες εισόδου του νησιού. Πρέπει να είναι ενημερωτικοί και τουλάχιστον στην αρχή να αποδίδονται μόνο συστάσεις.
Όχι πρόστιμα. Οι επιχειρηματίες χρειάζονται στήριξη και όχι τιμωρίες Πρόστιμα θα πρέπει να αποδίδονται μόνο σε κραυγαλέες ή και σε επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις.
Η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού γίνεται από τη πολιτική προστασία του Δήμου και της περιφέρειας. Όμως σίγουρα απαιτείται πολιτική βούληση. Πολιτική απόφαση για την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.”
Ζητήθηκε από το Δ.Σ. και τον Δήμαρχο να ενεργοποιήσει άμεσα τις σχετικές υπηρεσίες του Δήμου (Υγειονομικές υπηρεσίες κ Πολιτική προστασία) και να ζητήσει την συνδρομή των άλλων υπηρεσιών που προαναφέρθηκαν. Επίσης να ζητήσει την συνδρομή της περιφέρειας και των δικών της υπηρεσιών ώστε να τηρηθούν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και να περιφρουρηθεί η υγεία και το εισόδημα των δημοτών μας.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν, στο Δημοτικό συμβούλιο παρόλο που στην πλειοψηφία τους εκφράστηκαν θετικά για την πρόταση μας, εντούτοις ουδεμία απόφαση ελήφθη ούτε και δέσμευση για ενεργοποίηση των μηχανισμών . Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος μάλιστα δεν συμμετείχε καθόλου στην συζήτηση.
Και ναι μεν η συζήτηση ήταν εποικοδομητική αλλά αυτό μόνο δεν αρκεί. Γι’ αυτό θα θέλαμε να την επεκτείνουμε όπως είναι η πάγια τακτική μας,. Θα θέλαμε να το θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση.
Διονύσης Τρωιάνος
Δημοτικός Σύμβουλος