Δήμος Σάμης: 19η Νοεμβρίου, ημέρα κατά της παιδικής Κακοποίησης
Κοινωνία
18/11/2022 | 19:51

Το χρονικό διάστημα από την 1η έως τη 19η Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί ως οι 19 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Παιδικής Κακοποίησης με σκοπό να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα παιδιά σήμερα είναι θύματα βίας από τους ενήλικες.

Η 19η Νοεμβρίου είχε κηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης του Παιδιού με πρωτοβουλία της «Women’s World Summit Foundation» (WWSF), που συσπειρώνει μη κυβερνητικές οργανώσεις για την υπεράσπιση του παιδιού. Στο κάλεσμα για διοργάνωση δράσεων που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση ενός κλίματος πρόληψης και την οργάνωση, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενημερωτικών συναντήσεων, ανταποκρίθηκαν πάνω από 128 οργανισμοί σε περισσότερες από 50 χώρες.

Η παιδική κακοποίηση αποτελεί συχνό και σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο του αιώνα μας. Προέρχεται κυρίως μέσα από την ίδια την οικογένεια του παιδιού ή από άτομα γνώριμα του ευρύτερου περιβάλλοντος του και σπανιότερα από αγνώστους. Οι συνέπειες της κακοποίησης στο παιδί έχουν διάρκεια και επηρεάζουν και τη μετέπειτα ζωή του. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κακοποίηση και η παραμέληση του παιδιού περιλαμβάνουν όλες τις μορφές σωματικής ή/και συναισθηματικής κακής μεταχείρισης, σεξουαλικής παραβίασης, παραμέλησης ή παραμελημένης θεραπευτικής αντιμετώπισης, ή εκμετάλλευσης για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς, τα οποία καταλήγουν σε πραγματική ή εν δυνάμει βλάβη στην υγεία, την επιβίωση, την ανάπτυξη ή την αξιοπρέπεια του παιδιού, στο πλαίσιο μιας σχέσης εμπιστοσύνης, ευθύνης ή δύναμης.

Αποτελεί χρέος όλων να προστατεύονται τα παιδιά, να αναγνωρίζονται τα δικαιώματά τους και να ενθαρρύνονται τα κακοποιημένα παιδιά να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές ώστε να καταγγείλουν περιστατικά βίας. Κάθε κράτος οφείλει να προβεί στη διαμόρφωση πολιτικής και τρόπου προσέγγισης του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης, και να προάγει και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών στη βάση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία υιοθετήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1989, γεγονός που οδήγησε στην καθιέρωση της 20ης Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Θέτει στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους.

Παρά τις προσπάθειες για την προστασία των παιδιών, εξακολουθούν στις μέρες μας να υπάρχουν παιδιά που υποφέρουν από τη φτώχεια, στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, βιώνουν τις τραγικές συνέπειες των συρράξεων και των πολέμων.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, θα πρέπει και στον τόπο μας όλες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, περιλαμβανομένων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, να συστρατευθούνμε σκοπό τη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα κατοχυρώνει και θα προστατεύει τα δικαιώματα του κάθε παιδιού στην εκπαίδευση, στην εργασία, στη στέγη, στη διατροφή και στην υγεία.

«Συμμετοχή του Κέντρου Κοινότητας, στην πρόσφατη σύσταση της ΟΠΑ Δήμου Σάμης»

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι στον Δήμο μας, συστάθηκε πρόσφατα, ΟΠΑ (Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων) , από τις 7 Απριλίου.

Η ΟΠΑ του Δήμου έχει σαν αρμοδιότητα την εξέταση θεμάτων προστασίας των παιδιών από την σεξουαλική εκμετάλλευση, κακοποίηση ή παραμέληση.

Δέχεται εισαγγελικές εντολές από την εισαγγελία Πρωτοδικών Κεφαλονιάς για διεξαγωγή Κοινωνικών Ερευνών σχετικά με κακοποίηση ανηλίκων, καθώς και ειδοποιήσεις από την Εθνική Γραμμή παιδικής προστασίας 1107. Επίσης όπου κρίνεται αναγκαίο συνεργάζεται με την ΟΠΑ του δήμου Αργοστολίου.

Με βάση τα παραπάνω,  για την υποστήριξη – κατεύθυνση σε θέματα που αφορούν την Προστασία Ανηλίκων, καθώς και αναφορά περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης, παραμέλησης και εκμετάλλευσης παιδιών, μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7:00 έως τις 15:00 στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σάμης.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Ταχ. Διεύθ.: Αγίου Νικολάου 1,  Αγία Ευφημία 28081

Τηλ : 2674 360214

Εmail: kentro@sami.gov.gr

Υπεύθυνοι προστασίας Ανηλίκων του Κέντρου Κοινότητας:

Βρεττού Ανδρονίκη Κοινωνική λειτουργός MSc. Ψυχικής Υγείας

Στεφανοπούλου Γεωργία Κοινωνική Λειτουργός

«Τον εαυτό του παιδί»

Τον εαυτό του παιδί απ’ το χέρι κρατάει

στα ίδια μέρη κι απόψε η ζωή θα τους πάει

θα περάσουν ξανά απ’ της μνήμης τα σπίτια

από θάλασσες άδειες, απ’ του φόβου τα δίχτυα..

Θα σταθούνε μαζί και θα δουν να περνάνε

σαν ποτάμια οι στιγμές που ποτέ δε γυρνάνε

και τα πρόσωπα που έγιναν δρόμοι κι αιώνες

και τα όνειρα που έσκαψαν μες στα χρόνια κρυψώνες

Όταν ήμουν παιδί είχα βρει έναν κήπο

για να κρύβομαι εκεί απ’ τη ζωή όταν λείπω

όταν ήμουν παιδί είχα κρύψει έναν ήλιο

να ‘χει ο δρόμος μου φως κι η σιωπή μου έναν φίλο..

Τον εαυτό του παιδί απ’ το χέρι θα πιάσει

σαν γυαλί μια στιγμή θα ραγίσει, θα σπάσει

θα χωρίσουν μετά κι ο καθένας θα πάει

σ’ έναν κόσμο μισό που τους δυο δεν χωράει

Όταν ήμουν παιδί είχα βρει έναν κήπο

για να κρύβομαι εκεί απ’ τη ζωή όταν λείπω

όταν ήμουν παιδί είχα κρύψει έναν ήλιο

να ‘χει ο δρόμος μου φως κι η σιωπή μου έναν φίλο…..

 Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ                          

 Η ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

     


Παπαδάτος Σπύρος                   Αλυσανδράτου Αμαλία                                                      

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ