Δήμος Αργοστολίου: Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Ρομά
08/04/2021 | 16:26

Σήμερα, Πέμπτη 8 Απριλίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, μία ημέρα κατά την οποία γιορτάζεται ο πολιτισμός των Ρομά όλου του κόσμου. Καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά» εις ανάμνηση του πρώτου παγκόσμιου συνεδρίου τους, που διεξήχθη στο Λονδίνο 7-12 Απριλίου του 1971. Στο συνέδριο αυτό εκπρόσωποι των Ρομά από πολλές χώρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά και ίδρυσαν την Παγκόσμια Ένωση των Ρομά με στόχο τη διάδοση του αυτοπροσδιορισμού τους και τον αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Αποφάσισαν μεταξύ άλλων την αντικατάσταση του ονόματος “Gipsy”,  που τους αποδίδονταν με υποτιμητικό και ασεβή τρόπο, με το όνομα “Roma”, ως το διεθνές όνομα για τους τσιγγάνους που μέχρι τότε είχαν -και έχουν ακόμα και σήμερα- πολλά άλλα ονόματα.Επέλεξαν το τραγούδι “Djelem, Djelem”, ως τον επίσημο ύμνο τους, μια σημαία σύμβολο της φυλής: μπλε στο επάνω μέρος που συμβολίζει τον ουρανό, πράσινο στο κάτω μέρος που συμβολίζει τη Γη και στη μέση μια ρόδα, την ρόδα που κουβάλησε την Ρομ φυλή στα πέρατα όλου του κόσμου.Επίσης, ιδρύθηκαν πέντε επιτροπές οι οποίες θα ασχολούνταν με τα κύρια θέματα των Ρομά όπως εκπαίδευση, στέγαση, γλώσσα, κουλτούρα και πολιτισμός.

Τον Αύγουστο του 1977 ο ΟΗΕ έκανε έκκληση να παραχωρηθούν στους Ρομά όλα τα δικαιώματα που έχει και ο υπόλοιπος πληθυσμός. Στην Ελλάδα το 1979 με τον Νόμο (16701/51/12-3/1979 ΓΔ) δόθηκε η ελληνική ιθαγένεια στους Ρομά.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας στέκονται δίπλα στην κοινότητα Ρομά σχεδιάζοντας και υλοποιώντας προγράμματα και δράσεις για την πολύπλευρή στήριξή της σε όλους τους τομείς (π.χ. εκπαίδευση, υγεία, εργασία κ.α.). Μάλιστα, το 2020 το Αυτοτελές Τμήμα Πρόνοιας και το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας κατέκτησαν τη 2η θέση στο διαγωνισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης βραβείο DOSTA!-Congress Prize for Municipalities 2019. Το Βραβείο Dosta! απονέμεται κάθε 2 (δυο) χρόνια σε τρεις (3) δήμους Κρατών Μελών  του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι υλοποίησαν αποτελεσματικά καινοτόμες και δημιουργικές πρωτοβουλίες διασφαλίζοντας την μακροπρόσθεσμη ένταξη των Ρομά και των Ταξιδευτών στην περιοχή τους.

Η προσπάθεια του Δήμου μας για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και την παροχή ίσων ευκαιριών για την ομαλή κοινωνική ένταξη της κοινότητας Ρομά συνεχίζεται αναγνωρίζοντας τις εν γενεί δυσκολίες, καθώς και τα κοινωνικά στερεότυπα.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΓEΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΛΙΜΙΔΟΣ