Διάκριση του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ στον Διαγωνισμό Καινοτομίας του Ελαιοκομικού Τομέα OLIVE CHALLENGE
Κοινωνία
05/04/2018 | 10:56

Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων συμμετείχε στον 1ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Ελαιοκομικού Τομέα “OLIVE CHALLENGE”, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης FoodExpo 2018. Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από την Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ με την υποστήριξη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σκοπός του Διαγωνισμού ήταν να διερευνηθούν επιστημονικά και επενδυτικά οι τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές του Ελαιοκομικού Τομέα της Ελλάδας.

Η Ομάδα του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Παύλο Μπουχάγιερ συμμετείχε στο Διαγωνισμό με την καινοτόμα πρόταση για τον “Έλεγχο Καταπόνησης Ελαιοδέντρων”. Η πρόταση αυτή βασίζεται στην αξιοποίηση φυσιολογικών/βιοχημικών χαρακτηριστικών των ελαιοδέντρων τα οποία μπορούν να μετρηθούν με τεχνικές Γεωργίας Ακριβείας. Έτσι, με τη μέτρηση της θερμοκρασίας των φύλλων των ελαιόδεντρων που γίνεται με τη χρήση κάμερας που διαθέτει τεχνολογία υπέρυθρων ακτινών, αξιολογείται το επίπεδο καταπόνησης (stress) των ελαιοδέντρων. Πλεονέκτημα της μεθόδου είναι πως δεν πρόκειται για δειγματοληπτική μέθοδο, αλλά εφαρμόζεται άμεσα και γρήγορα στο σύνολο της καλλιέργειας, παρέχοντας αριθμητικά δεδομένα και όχι απλή εκτίμηση της κατάστασης των δέντρων όπως συνήθως γίνεται κατά τον έλεγχο των μακροσκοπικών συμπτωμάτων. Τα δεδομένα αυτά μπορούν επίσης να λαμβάνονται εκ του μακρόθεν χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία χειριστών στον ελαιώνα. Η εφαρμογή της μεθόδου αποτελεί λόγο για την εκ νέου δραστηριοποίηση των γεωπόνων στην διαχείριση της ελαιοκαλλιέργειας αφού αυτοί θα αξιολογούν τα δεδομένα που λαμβάνονται. Τέλος, η μέθοδος αυτή συμβάλλει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελαιοκομικού τομέα αφού ο ελαιοπαραγωγός θα ενημερώνεται γρήγορα και αξιόπιστα για το επίπεδο καταπόνησης των ελαιοδέντρων και εάν χρειάζεται θα λαμβάνει έγκαιρα διορθωτικά μέτρα αντιμετωπίζοντας τον παράγοντα καταπόνησης που πιθανόν να υφίσταται.

Στον Διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 40 προτάσεις οι οποίες αξιολογήθηκαν από Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή που συστάθηκε για αυτόν το σκοπό. Τελικά η πρόταση πέτυχε υψηλή βαθμολογία και επελέγη στην ομάδα των 15 καλύτερων προτάσεων και οι οποίες παρουσιάσθηκαν στην ειδική εκδήλωση DEMO DAY που έγινε στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo στις 11 Μαρτίου 2018.

Σημειώνεται ότι η πρόταση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου σε υλοποίηση της πολιτικής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων για συνεργασία των δύο ιδρυμάτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η Επιστημονική Ομάδα ευχαριστεί την Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων για την οικονομική υποστήριξη που παρείχε για την συμμετοχή στην εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης και δεσμεύεται να συνεχίσει την προσπάθεια για την παραγωγή υψηλού επιπέδου έρευνας συνεισφέροντας έτσι στην ισχυροποίηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στον Ακαδημαϊκό Χάρτη της Ελλάδος, επ΄ ωφελεία του πρωτογενούς τομέα της Κεφαλονιάς και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων γενικότερα.

Για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Παύλος Μπουχάγιερ, Επίκουρος Καθηγητής

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer