Άρθρο του Ανδρέα Κωνσταντάτου
Δεν πέρασε ούτε του Τσίπρα, ούτε του Ιερώνυμου
Ανδρεας Κωνσταντατος
22/01/2018 | 12:11

Το, πέραν του αναμενόμενου ογκώδες, συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη επηρεάζει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και προκαλεί σκέψεις και προβληματισμό για το τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε με τα Σκόπια, ως κυβέρνηση, ως κοινωνία ακόμα ως μέσα ενημέρωσης, που το σνόμπαραν επιδεικτικά.

Σίγουρα δυσκολεύει τον πρωθυπουργό, ο οποίος επεχείρησε τις τελευταίες μέρες, με την επίσκεψη του στο αρχιεπίσκοπο να χαλιναγωγήσει τη συγκέντρωση, μάταια όμως όπως αποδείχτηκε. Ταυτόχρονα επηρεάζει και τις σχέσεις του με τον κ. Καμμένο, καθώς τώρα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πολύ πιο δύσκολα θα αποδεχθεί μια λύση με σύνθετη ονομασία.

Αλλάζει και την πολιτική της ΝΔ ,απέναντι στην κυβέρνηση, πολύ περισσότερο που όλοι οι βουλευτές της ,που εκλέγονται στη βόρεια Ελλάδα ,παραβρέθηκαν στο συλλαλητήριο .

Το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο βρίσκεται σε αναζήτηση νέων ισορροπιών με μερίδα της κοινωνίας ,μετά το ηχηρό μήνυμα που εστάλη από τη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτό το μήνυμα δεν φαίνεται να επηρεάζει τη διεθνή κοινότητα που θέλει τώρα λύση και θα πιέσει σ αυτή την κατεύθυνση.

Το συλλαλητήριο επιβεβαίωσε, πως στην Ελλάδα υπάρχουν δυο κύριες απόψεις για το θέμα της ονομασίας.

Μια που εκφράστηκε δυναμικά στη Θεσσαλονίκη και που το αίτημα της είναι απλό και καθαρό: «Δεν δίνουνε το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια». Τελεία και παύλα .

Και η άλλη που λέει ότι καλύτερα είναι να προσεταιριστούμε αυτό το κρατίδιο με μια σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία και να το «εξελληνίσουμε» σε βάθος χρόνου αντί να το στείλουμε στην αγκαλιά της Αλβανίας ή της Βουλγαρίας, κάτι που δεν επιθυμούν κιόλας.

Έτσι, όμως, όπως διαγράφεται το πρόβλημα, πρέπει να αποφασίσει μόνο η κυβέρνηση ή να εκφράσει την άποψη του και ο ελληνικός λαός;

Στα Σκόπια, που εμείς ειρωνευόμαστε για την πολιτική τους ανωριμότητα, σκοπεύουν να διεξάγουν δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση εδώ με την πολιτική της… ωριμότητα και εμπειρία έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να προσφύγει στο λαό. Ο κ. Τσίπρας φοβάται πως δεν θα περάσει η πρόταση του και σ’ αυτή την περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολο να κάνει όσα έκανε το καλοκαίρι του 2015, να αλλάξει το αποτέλεσμα.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer