Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Διονύσης Τρωιάνος, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Κεφαλονιά, νησί για όλους”, κατέθεσε επερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση πλωτής εξέδρας για την πρόσδεση σκαφών στη Φτέρη:
Κύριε Δήμαρχε,
Στην 15η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Κεφαλονιάς & Ιθάκης, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, συζητήθηκε το θέμα: «Γνωμοδότηση για τοποθέτηση πλωτής εξέδρας 12 τ.μ. με σκοπό την πρόσδεση σκαφών στη θαλάσσια περιοχή Φτέρης Κεφαλληνίας.»
Η τοποθέτηση μου τότε ήταν ότι η Φτέρη είναι μια αγνή και ανέγγιχτη παραλία και η αξία της ήταν ακριβώς αυτή.
Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την υπ’ αριθμόν 105/22 απόφαση, η οποία είχε ως εξής:
Το Δημοτικό Συμβούλιο ως προς την τοποθέτηση της πλωτής εξέδρας στη Φτέρη γνωμοδοτεί και συντάσσεται με την άποψη του Ο ΦΥ.ΠΕ. ΚΑ./ΜΓ Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων περιοχών Ιονίων Νήσων, επειδή η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.
Επανέφερα το θέμα στην 26η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2022, ζητώντας την «Ακύρωση της 105/22 απόφασης του Δ.Σ. Αργοστολίου και εκ νέου γνωμοδότηση για τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στη θαλάσσια περιοχή Φτέρη Κεφαλληνίας.”
Το θέμα ήρθε με μια γενική συναίνεση σε ότι αφορά το φυσικό πλούτο του νησιού.
Ο λόγος που επανέφερα το ζήτημα ήταν γιατί προέκυψε το εξής:
H περιοχή της Φτέρης είναι Νatura και εντάσσεται, στις περιοχές επιρροής του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Παρόλα αυτά, όπως το λιμεναρχείο γνωμοδοτεί με βάση την ασφάλεια των πλόων, ο Φορέας διαχείρισης μπορεί να γνωμοδοτήσει, μόνο με βάση την επιρροή της παρέμβασης στην βιοποικιλότητα, πως επηρεάζεται δηλαδή η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής. Συγκεκριμένα, είχα την πληροφορία ότι η γνωμοδότηση θα μπορούσε να αφορά μόνο την προστασία της ποσειδωνίας και όχι αισθητικούς, τουριστικούς ή άλλους λόγους.
Ήταν σαφές λοιπόν ότι αρνητική, τεκμηριωμένη γνωμάτευση, θα μπορούσε να δώσει μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο στην βάση της διατήρησης των μοναδικών στοιχείων της περιοχής, την προστασία της τουριστικής ανάπτυξης, την προστασία των επιχειρηματιών, και του τουριστικού προϊόντος της Κεφαλονιάς.
Το θέμα ξανασυζητήθηκε και προς μεγάλη μου έκπληξη το Δημοτικό Συμβούλιο διατήρησε την προηγούμενη του απόφαση.
Τώρα λοιπόν, ο ΟΦΥΠΕΚΑ γνωμοδότησε όπως αναμενόταν, με βάση την προστασία της Ποσειδωνίας και βεβαίως επιτρέπει την εγκατάσταση εξεδρών αφού βεβαίως δεν υφίσταται ποσειδωνία στα 10 μέτρα από την ακτή.
Και βεβαίως αφού έχουν κάνει ήδη 2 άτομα αίτηση θα μπει και δεύτερη εξέδρα και αν κάνει και τρίτος ή και τέταρτος….
Είναι προφανής η αλλοίωση που θα δεχθεί ή φτέρη μετά από όλο αυτό, ενώ έχουν ξεκινήσει κι άλλες αιτήσεις για το Αμίδι και άλλες παραλίες της περιοχής.
Επερωτάστε κύριε Δήμαρχε:
• Αυτή την τελευταία ώρα, προτίθεστε να αναστρέψετε την παραπάνω απόφαση, ή έστω να βρείτε τρόπο να προστατέψετε τις υπόλοιπες ανέγγιχτες παραλίες του Δήμου μας;
• Το άρθρο 45 του νόμου 4586/2020 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 26 του Ν.1950/2020, δίνει την δυνατότητα να χαρακτηριστούν ορισμένα από τα προαναφερόμενα μέρη ως προστατευόμενα τοπία και προστατευόμενοι φυσικοί σχηματισμοί. Είστε διατεθειμένοι να εκμεταλλευτείτε την παραπάνω νομοθεσία για να προστατεύσετε έστω και μερικά από αυτά;
• Σε μια εποχή που επιτέλους έστω και καθυστερημένα μιλάμε για αειφορία, αναγνωρίζετε ότι μέρη όπως ή Φτέρη, η Κουτσουπιά, η Πλατιά Άμμος, οι Καταρράκτες στην Γραδού, τα ανεκμετάλλευτα σπήλαια της Σάμης και άλλα δυσπρόσιτα -και μη- αξιοθέατα της Κεφαλονιάς χρήζουν προστασίας που το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να παρέχει;
• Αναγνωρίζετε ότι ο φυσικός πλούτος του νησιού ανήκει σε όλους τους Δημότες, συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στο τουριστικό προϊόν του νησιού και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο συνδιαλλαγής για το Δημοτικό Συμβούλιο και εσάς προσωπικά;
Ο κ. Μιχαλάτος απάντησε πως η απόφαση ήταν του δημοτικού συμβουλίου και ο ίδιος ως δήμαρχος δεν μπορεί να επηρεάσει το συμβούλιο να αλλάξει απόφαση. Αιτιολόγησε όμως την απόφαση, λέγοντας πως υπάρχει ήδη ζήτηση για τη Φτέρη και πως η εξέδρα απλά διευκολύνει τα σκάφη που ούτως ή αλλώς πάνε εκεί, να προσεγγίσουν.
Στην ίδια περίπου λογική κινήθηκε και η τοποθέτηση του κ. Τσιλιμιδού.
Ο Δ. Τρωιάνος, στη δευτερολογία του, απάντησε σε όσα αούστηκαν και έκλεισε το θέμα λέγοντας:
“Είναι σαφές ότι η Φτέρη έγινε αντικείμενο συνδιαλλαγής.
Συνδιαλλαγή είναι ο ίδιος λόγος που στηρίξατε τον αυριανισμό, που δεν τηρείτε τον κανονισμό κοινοχρήστων χώρων, που για τέταρτη συνεχή χρονιά αναβάλλατε την χρήση λιποσυλλεκτών στα εστιατόρια ενώ ξέρετε πόσο επιβαρυμένο είναι το αποχετευτικό δίκτυο και ο βιολογικός καθαρισμός.
Είναι ο τρόπος που λειτουργείτε. Δεν θέλετε να στεναχωρήσετε κανέναν μήπως χάσετε καμία ψήφο και αδυνατείτε να βάλετε μπροστά το καλό των πολλών έναντι του καλού των λίγων.
Όμως ο κόσμος πλέον ενημερώνεται, αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και καταλαβαίνει που βρίσκεται το καλό του.
Με ένα πιο προσωπικό τόνο κύριε Δήμαρχε, με ρωτήσατε τις προάλλες εάν θα κατέβω στις επόμενες εκλογές. Σας είπα ότι ήμουν απογοητευμένος από τον εαυτό μου αφού δεν είχα αρκετό χρόνο για να ασχοληθώ περισσότερο και δεν είχα καταφέρει να επηρεάσω τα πράγματα όσο ήθελα.
Όμως αισθάνομαι ότι δεν έχω άλλη επιλογή. Με την παλαιοκομματική σας λογική θα ξεπουλήσετε το Νησί μου.
Να είστε σίγουρος ότι θα είμαι εδώ και η παράταξη που ανήκω θα είναι εδώ και θα είμαστε οι μεγαλύτεροι σας αντίπαλοι, γιατί ήμαστε η μόνη Υγιής παράταξη που μπορεί να βάλει την Κεφαλονιά σε τροχιά πραγματικής και διαρκούς ανάπτυξης διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των μονίμων κατοίκων του νησιού.”