Στα καλύτερα εστιατόρια το ETRUSCO στην Κέρκυρα
Χρυσοί Σκούφοι 2019 από το Αθηνόραμα -Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας
e Gastronomie
19/02/2019 | 19:47

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στο GrandBallRoom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή την οποία θα θυμούνται για καιρό οι προσκεκλημένοι όχι μόνο για τα 28 κορυφαία εστιατόρια του 2019 αλλά και για το πρωτόγνωρο dîner de gala στο οποίο δεν πρωταγωνίστησαν μόνο εξαιρετικές υψηλού επιπέδου γεύσεις του αστεράτου Ιταλού σεφ Davide Scabin, αλλά και σφυριά, νυστέρια, ψαλίδια και πιάτα από το… Διάστημα.

Το κερκυραϊκό της χρώμα διατήρησε η κορυφή των Χρυσών Σκούφων χάρη στην ανακήρυξη για άλλη μια χρονιά του «Etrusco» ως το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας για το 2019. Τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, η «Σπονδή», το«Varoulko Seaside»και το «Botrini’s».

Για τη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide, η αξιολόγηση των εστιατορίων ήταν και φέτος μια επίπονη διαδικασία. Από την περασμένη άνοιξη οι μετακινήσεις και τα ταξίδια ήταν διαρκείς και οι δοκιμές πιάτων χιλιάδες, μέχρι την τελική ετυμηγορία. 28 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με έναν ή δύο Χρυσούς Σκούφους το βράδυ της Δευτέρας 18 Φεβρουαρίου, στο κατάμεστο GrandBallRoom του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, πιστοποιώντας μια συνεχή γαστρονομική άνοδο όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια, με έμφαση στους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς. Τέσσερις από τις πέντε νέες εισόδους στους Χρυσούς Σκούφους για το 2019 («Grandma’s» στην Ίο, «Διόνυσος»στην Ελούντα, «La Veranda» στηΜύκονο και «Ovac» στη Σαντορίνη) βρίσκονται σε νησιά του Αιγαίου, ενώ η πέμπτη νέα είσοδος είναι το αθηναϊκό «Aleria»

Οι Χρυσοί Σκούφοι απονέμονται εδώ και 26 χρόνια. Η αξιολόγηση και η βαθμολόγηση των εστιατορίων γίνεται βάσει διεθνών κριτηρίων, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο και το γενικότερο επίπεδο της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής στον παγκόσμιο χάρτη. Για τη φετινή χρονιά 49 ελληνικά εστιατόρια μπήκαν στη λίστα των nominations, και από αυτά βραβεύτηκαν τα 28. Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τη βαθμολόγηση είναι η ποιότητα των πρώτων υλών, η πρωτοτυπία τους, η μαγειρική τεχνική των σεφ, η αρμονία και ισορροπία των γεύσεων, οι ευφάνταστοι συνδυασμοί, η αισθητική εμφάνιση των πιάτων και η γενική αίσθηση που αποπνέει το σύνολο όλων των επιμέρους στοιχείων.

Την τελετή παρουσίασαν με πρωτότυπο τρόπο οι ηθοποιοί Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιώργος Κοτανίδης, Κατερίνα Λέχου, Στέλιος Μάινας και Κατερίνα Μισιχρόνη μεταφέροντας στους προσκεκλημένους την αύρα της παράστασης «Το Δείπνο» στο οποίο πρωταγωνιστούν κάθε βράδυ στο Σύγχρονο Θέατρο. Όπως και στη θεατρική σκηνή, υποδύθηκαν δυο ζευγάρια που δειπνούν υπό το βλέμμα και τα σχόλια του μετρ, εισάγοντας ουσιαστικά με τις εύστοχες ατάκες τους το κοινό στο γαστρονομικό κόσμο του σεφ Davide Scabinκαι του μενού που δημιούργησε για το dîner de gala της τελετής.

Ο προσκεκλημένος Ιταλός σεφ Davide Scabin, βραβευμένος με αστέρι Michelin  και πολλές φορές μέσα στην λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το εστιατόριο του «Combal.Zero» στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο κάστρο Ρίβολι, έξω από το Τορίνο, συμπλήρωσε με την παρουσία του την παρέλαση των μεγάλων τριάστερων και διάστερων σεφ που έχουν υπογράψει τα δείπνα των Χρυσών Σκούφων όλα αυτά τα χρόνια. Ο Scabin θεωρείται από τους πλέον ρηξικέλευθους Ευρωπαίους σεφ, ένας καλλιτέχνης με τρομερό χιούμορ και έντονη προσωπικότητα που αντανακλάται στο πραγματικά ιδιαίτερο μαγειρικό του στυλ. Το δείπνο που ετοίμασε και παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα ήταν ίσως το πιο ιδιαίτερο και ανατρεπτικό στην ιστορία του θεσμού. Από την πρώτη κιόλας στιγμή οι 300 περίπου προσκεκλημένοι αντίκρισαν με έκπληξη ένα νυστέρι και ένα σφυρί να βρίσκονται στη θέση των μαχαιροπίρουνων. Η έκπληξη τους πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν πληροφορήθηκαν από τους παρουσιαστές πως το δείπνο θα ακολουθήσει την Up & Down σειρά-σήμα κατατεθέν της φιλοσοφίας του Scabin, που θέλει τα κυρίως πιάτα να σερβίρονται πρώτα και τα ορεκτικά στο τέλος. Μεταξύ άλλων, οι προσκεκλημένοι δοκίμασαν το εμβληματικό Cyber Eggs (κρόκος αβγού με χαβιάρι και βότκα), απόλαυσαν με το χέρι (!) φιλέτο από την ιδιαίτερη ράτσα Fassona, έσπασαν με σφυρί το θαλασσινό απολίθωμα για να γευτούν αστακό και χτένια και απογειώθηκαν στο Διάστημα με space lasagna, ένα πιάτο το οποίο ο Scabin είχε μαγειρέψει σε συμφωνία με τη ΝΑSA για τον Ιταλό αστροναύτη Λούκα Παρμιτάνο κατά την παραμονή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το επιδόρπιο, «Καραμελωμένο μήλο με παγωτό ρούμι και σταφίδες» συνοδεύτηκε από το MacallanDoubleCask12 YearsOld, ένα κορυφαίο maltουίσκι που ωριμάζει σε βαρέλια αμερικανικής δρυός. Τα κρασιά που συνόδευσαν τα πιάτα ήταν του φημισμένου οίκου Antinoriαπό την Τοσκάνη ενώ τα premiumνεράS.PellegrinoκαιAcquaPanna, όπως πάντα τα τελευταία δέκα χρόνια στα δείπνα των Χρυσών Σκούφων, ταίριαξαν απόλυτα με τις υψηλές γεύσεις, ειδικά φέτος που η ιταλικότητα τους συνάντησε το ταμπεραμέντο του… συμπατριώτη τους σεφ. 

Κατά τη διάρκεια της απονομής οι καλεσμένοι απόλαυσαν τα amuse bouche, τέσσερις ιδιαίτερες γεύσεις που εμπνεύστηκε ο executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριος Κουστούδης δουλεύοντας με τα ξεχωριστά ζυμαρικά της Barilla. Το δείπνο έκλεισε με φαντασμαγορικό τρόπο όταν εκατοντάδες μπαλόνια εμφανίστηκαν στα τραπέζια των προσκεκλημένων έχοντας στην άκρη τους τις mignardises με τρεις εξαιρετικές γεύσεις παγωτών Mövenpick. Ακολούθως σερβιρίστηκαν δυο μοναδικές ποικιλίες premiumκαφέ, η NepalLamjungκαι η KenyaMilima, δημιουργημένες από τη Nesspressoειδικά για βραβευμένα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας.

Σε κάθε τραπέζι ήταν τοποθετημένο ένα τάμπλετ με πληροφορίες για το μενού, τον σεφ DavideScabinαλλά και την cloudεφαρμογή CardlinkMaitre, την καινούργια υπηρεσία της Cardlinkπου λύνει τα χέρια των επαγγελματιών της εστίασης. Οι συνδαιτυμόνες είχαν επίσης τη δυνατότητα, στο τέλος του δείπνου, να ψηφίσουν χρησιμοποιώντας το τάμπλετ, το πιάτο που τους ενθουσίασε περισσότερο από τα 6 πιάτα του DavideScabin.

Η βραδιά ξεκίνησε με τη βράβευση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου από τον εκδότη του Αθηνοράματος Δημήτρη Ηλιόπουλο για την ανάδειξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» και τις προσπάθειές του για τη διεθνή αναγνώριση της ελληνικής κουζίνας.

Την απονομή στο κορυφαίο εστιατόριο της Ελλάδας έκανε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ενώ Χρυσούς Σκούφους απένειμε ακόμη ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Τσέγας, ηΓενική Διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε., αποκλειστικής αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Nespresso Professional, Ελένη Μιχοπούλου, οBusiness Executive Officer της Nestlle Waters Hellas Δημήτρης Χανιόγλου,o Regional Marketing Manager – Froneri Hellas Ice CreamΜάριος Κούρτογλου, oΕμπορικός Διευθυντής CardlinkΑντίγονοςΠαπαδόπουλος, η MarketingSeniorManagerBarillaHellas Βάντα Αγνιάδη,  ο Spirits, Snacks & Coffee Unit Manager Coca Cola Τρία Εψιλον (εκπροσωπώντας το single malt whiskey Macallan) Βασίλης Βελισκιώτης και η ιδιοκτήτρια τουΑθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου.

ΤοΒραβείο Κοινού,το οποίο ανέδειξαν οι αναγνώστες του Αθηνοράματος μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας, απένειμε στο εστιατόριο «Χαρούπι» της Θεσσαλονίκης οΔιευθυντής Μάρκετινγκ της Ολυμπιακής ΖυθοποιίαςΝίκος Μιχαλόπουλος, εκπροσωπώντας την μπίρα Kaiser, νο 1 pilsnerστην Ελλάδα και  χορηγό του παράλληλου αυτού θεσμού που λειτουργεί στο πλαίσιο των Χρυσών Σκούφων.

Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί, γνωστοί καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι κι εκδότες, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από το χώρο του τουρισμού καθώς και πολιτικοί.

ΧορηγοίτωνΧρυσώνΣκούφων2019: Acqua Panna – S.Pellegrino, Kaiser Pilsner, Nespresso Professional, The Macallan, Barilla, Cardlink Maitre, Mövenpick

Υποστηρικτής: Cellier

 

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2019

 

  • Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι

 

  • Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

 

  • Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

 

  • Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

 

  • Fresco, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος

 

  • Lycabettus, Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος

 

  • Matsuhisa Μύκονος, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος

 

  • Premiere, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

 

 

  • Squirrel, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος

 

  • Treehouse, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος

 

  • Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

 

  • Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

 

  • Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος

 

  • Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος

 

  • CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

 

  • Διόνυσος, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος

 

  • GB Roof Garden, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

 

  • Grandma’s, Ίος, 15/20 και ένας σκούφος

 

  • Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

 

  • Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

 

  • La Veranda, Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος

 

 

  • Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

 

 

  • Noble Gourmet Restaurant, Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφος

 

  • Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

 

  • Ovac, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

 

  • Patio, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

 

 

  • Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

 

  • Water Restaurant, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ