Χριστούγεννα 2021: Άλυτος ο «γόρδιος» δεσμός της Εκκλησίας
Εκκλησία
24/11/2021 | 10:21

Σε μεγάλη εστία αγωνίας στη μάχη για τη διαχείριση της πανδημίας, σε αυτή τη φάση μεγάλης έξαρσης, εξελίσσεται η υπόθεση της προσέλευσης των πιστών στις Εκκλησίες τον επόμενο μήνα, ο οποίος, σημειωτέον, μέχρι τα Χριστούγεννα, είναι γεμάτος ημέρες εκκλησιασμού. Τα νέα μέτρα και οι πληροφορίες για ενεργοποίηση του Plan B.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και ιεραρχίας της Εκκλησίας για το θέμα του ελέγχου των rapid test, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για την είσοδο των πιστών στους ναούς, τις εορταστικές ημέρες.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι δυσεπίλυτο, καθώς, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, θα γίνονται μεν δειγματοληπτικοί έλεγχοι από την ΕΛΑΣ και τα στελέχη της Αρχής Διαφάνειας, αλλά είναι προφανές ότι λόγω της «φύσης» του χώρου, δεν μπορούν να εφαρμοστούν με την ίδια ένταση και έκταση τα μέτρα που εφαρμόζονται αλλού. Κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά τους, αφήνουν να εννοηθεί ότι αν θέλει η Εκκλησία, έχει έναν τεράστιο «μηχανισμό» εθελοντών που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην προστασία του ποιμνίου. Δεν το θεωρούν και πολύ πιθανό να συμβεί, πάντως. `

Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς, η κυβέρνηση εμφανίστηκε διστακτική στην επιβολή περιοριστικών μέτρων προς το χριστεπώνυμο ποίμνιο, μεγάλος αριθμός του οποίου είναι και ψηφοφόροι της ΝΔ.

Σε εκείνη τη φάση, η Εκκλησία έκανε ένα βήμα μπροστά, απευθύνοντας δημόσια παραίνεση στους πιστούς να προσέρχονται μόνον με rapid test.

Και αίφνης, προέκυψε το πρόβλημα, «ποιος θα τα ελέγχει». «H συμμόρφωση των πιστών προς την Κ.Υ.Α. δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες», διεμήνυσε προ διημέρου η Εκκλησία.

Η απάντηση, ήρθε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου και ήταν διπλωματική και γενικόλογη : «Με βάση τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, οι πιστοί πρέπει να προσέρχονται στις λειτουργίες με τεστ. Και η Εκκλησία θα κάνει τη δουλειά της με τρόπο που θα κρίνει αποτελεσματικό και η πολιτεία με τα όργανα της θα κάνει τη δουλειά της, χωρίς εντάσεις και χωρίς να αναζητούμε προβλήματα εκεί που πάμε να δημιουργήσουμε λύσεις. Η κυβέρνηση δειγματοληπτικά θα κάνει τη δουλειά της και η Εκκλησία θα κάνει τη δική της δουλειά».

Πρόστιμα μόνο στους πιστούς

Tαυτοχρόνως, ενώ η αρχική ΚΥΑ εφαρμογής των τελευταίων μέτρων προέβλεπε πρόστιμο και στον πιστό αλλά και στον υπεύθυνο του ναού ή τον ιερέα, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποσαφήνισε ότι το πρόστιμο ( 300 ευρώ ) θα επιβάλλεται μόνο στους πιστούς, καθώς «ο ιερέας δεν είναι ιδιοκτήτης του ναού». Και αυτό, όπως εξηγούσαν αργότερα κυβερνητικές πηγές, γιατί είναι προφανές ότι το πρόστιμο μπορεί να επιβληθεί μόνο στον εξωτερικό χώρο των Ναών και όχι στο εσωτερικό τους, την ώρα της λειτουργίας.

Χθες, εξάλλου, κυβερνητικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν περί ενδεχόμενου νέου πακέτου μέτρων για τους ανεμβολίαστους και μάλιστα άμεσα. «Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για νέα μέτρα πριν περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον δέκα ημερών από την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων» έλεγαν χαρακτηριστικά. Παρέπεμπαν, δε, στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα υπάρχει μία πρώτη ασφαλής εικόνα για το πως επέδρασαν τα τελευταία μέτρα.

Πηγή: ieidiseis.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ