Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας
Κοινωνία
01/03/2019 | 14:20

Οι τρεις προηγούμενες επαναστάσεις στον αγροτικό τομέα ήταν η εισαγωγή της εκμηχάνισης, η χρήση ορυκτών λιπασμάτων και η εκβιομηχάνιση των παραγωγικών διαδικασιών. Η τέταρτη αγροτική επανάσταση έρχεται τώρα με τη Γεωργία Ακριβείας και τη διαχείριση δεδομένων.

Γεωργία Ακριβείας είναι να κάνεις τη σωστή ενέργεια τη σωστή στιγμή στο σωστό σημείο του χωραφιού με τη σωστή ποσότητα. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η χρήση της επιστήμης και της σύγχρονης τεχνολογίας στη γεωργία.

Η εφαρμογή της Γεωργίας Ακριβείας  έχει να κάνει με τα γεωργικά μηχανήματα και ρομποτική. Έτσι έχουμε τρακτέρ που δεν χρειάζονται οδηγό, αλλά καθοδηγούνται από GPS και μπορούν να δουλεύουν μέρα-νύχτα πάνω σε πολύ συγκεκριμένη διαδρομή. Έχουμε σπαρτικές που σπέρνουν με διαφορετικό αριθμό σπόρων ανάλογα με τις ανάγκες του χωραφιού. Έχουμε ψεκαστικά που με υπέρυθρες και αισθητήρες βρίσκουν που είναι τα αγριόχορτα και ποια, ακόμη και σε μέγεθος όσο ένα κέρμα και μετά με τα ακροφύσια ψεκάζουν το κατάλληλο ζιζανιοκτόνο κάνοντας εξοικονόμηση ζιζανιοκτόνου ως και 80%. Έχουμε ρομπότ-συλλεκτικές που μαζεύουν τα σταφύλια και τις ελιές. Τέλος υπάρχουν και τα drones για τα οποία μόνο η φαντασία μας μπορεί να βάλλει όρια στο τι μπορούν να κάνουν. Και αυτά είναι ελάχιστα μόνο παραδείγματα.

Αλλά και η συλλογή στοιχείων (εδαφολογικά, μετεωρολογικά, εικόνες από δορυφόρους κλπ.) μαζί με τα ημερολόγια με τις καλλιεργητικές φροντίδες των παραγωγών στο συγκεκριμένο χωράφι, μπορούν να δώσουν πολύ πιο εμπεριστατωμένες συμβουλές στον καθένα ξεχωριστά για τη διαχείριση της καλλιέργειας όπως, άρδευση, λίπανση αλλά και αντιμετώπιση ασθενειών. Για παράδειγμα, αντί να εφαρμοστεί η ίδια ποσότητα λιπασμάτων σε ολόκληρο το χωράφι ή να τροφοδοτηθεί ένας μεγάλος αριθμός ζώων με ίσες ποσότητες ζωοτροφών, η Γεωργία Ακριβείας μετρά τις διακυμάνσεις των συνθηκών εντός του χωραφιού και προσαρμόζει ανάλογα τη στρατηγική συγκομιδής ή γονιμοποίησης. Ομοίως, αξιολογεί τις ανάγκες και τις συνθήκες των μεμονωμένων ζώων σε μεγαλύτερους πληθυσμούς και βελτιστοποιεί τη διατροφή ανά ζώο.

Οι μέθοδοι της Γεωργίας Ακριβείας υπόσχονται να αυξήσουν την ποσότητα και την ποιότητα της γεωργικής παραγωγής μειώνοντας τις εισροές, όπως νερό, λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Στόχος της λοιπόν είναι η εξοικονόμηση κόστους, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η παραγωγή καλύτερων τροφίμων.

Η Ελλάδα με κριτήριο την παραγωγικότητα στον αγροτικό τομέα κατατάσσεται στην 37η θέση. Δεν υστερεί μόνο έναντι των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων, αλλά και χωρών του τρίτου κόσμου. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι από το 1999, η παραγωγικότητα στον ελληνικό αγροτικό τομέα αυξήθηκε κατά 49%, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη κατά 87%.

Τα «πράσινα» μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα είναι πολύ συγκεκριμένα, εν μέρει επειδή πρέπει οι παραγωγοί να ελέγχονται και περιορίζεται η δυνατότητά τους να αυξήσουν την παραγωγικότητα των καλλιεργειών τους, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.  Η Γεωργία Ακριβείας στην πραγματικότητα αποτελεί μια λύση ώστε να είναι πιο ευέλικτοι και να προσαρμόζουν τις πρακτικές τους.

Η επιτάχυνση της ευρείας εφαρμογής της Γεωργίας Ακριβείας, για να παραμείνει βιώσιμα ανταγωνιστική, αναγνωρίζεται και δεν πρέπει να καθυστερεί από άλλες συνθήκες και προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ώστε οι παραγωγοί να αντιληφθούν πολύ γρήγορα την σημασία και την συνεισφορά της στην παραγωγή.

Δρ. Σπυρίδων  Α. Θεοτοκάτος

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ