Χαιρετισμό στην ημερίδα της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ 2021-2027 για την πρωτοβουλία «GReco Islands: Βιώσιμη ανάπτυξη και σύγχρονη προοπτική για τα νησιά του μέλλοντος», που οργανώθηκε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024 στο κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας στην Κέρκυρα, απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής.
Στην ημερίδα ενημέρωσης για το πρόγραμμα «Greco Islands», το οποίο αφορά στην «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση και στην εφαρμογή μοντέλων βιώσιμης ανάπτυξης για μικρά νησιά, με πληθυσμό από 100 έως και 3.000 κατοίκους, το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, η Γενική Γραμματέας ΕΣΠΑ, Βασιλική Παντελοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Στέφανος Πουλημένος και ο Carsten Rasmsussen εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χαιρετισμό απηύθυνε διαδικτυακά και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή, έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Σας καλωσορίζουμε στην Κέρκυρα και στο ιστορικό κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας για την εκδήλωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «GRECO ISLANDS Βιώσιμη ανάπτυξη και σύγχρονη προοπτική για τα νησιά του μέλλοντος».
Η απόφαση για την υλοποίηση της στρατηγικής πρωτοβουλίας «GReco Islands» του ΕΣΠΑ 2021-2027, συμπυκνώνει το όραμα για τα ελληνικά νησιά του αύριο, ως σύμβολο βιώσιμης ανάπτυξης, που αντιμετωπίζει με ολοκληρωμένο τρόπο τις κύριες προκλήσεις του νησιωτικού χώρου. Οι στρατηγικοί στόχοι καλύπτουν τομείς, που θεωρούνται κρίσιμοι για τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα των νησιών και η επίτευξή τους από μια νησιωτική οντότητα θα επιβραβεύεται με την απόδοση του σήματος «GReco Island».
Έτσι, επιδιώκουμε τη διαμόρφωση μιας νέας ταυτότητας στα νησιά, η οποία θα είναι σε θέση να ενισχύσειτα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά τους και να δημιουργήσει μια ευρύτερη αναπτυξιακή δυναμική.
Η πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί στα μικρά νησιά των κατεξοχήν νησιωτικών Περιφερειών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων με μόνιμο πληθυσμό από 100 έως 3.500 κατοίκους (περιλαμβανόμενων καικάποιων μικρότερων που αποτελούν ενιαίο χώρο – σύμπλεγμα).
Η χρηματοδότηση των παρεμβάσεων της πρωτοβουλίας GReco Islands προβλέπεται να προέλθει κατ’αρχάς από δυο τομεακά εθνικά Προγράμματα: α) «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» (ΠΕΚΑ) με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και β) «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» με προϋπολογισμό περίπου 55 εκατ. ευρώ.
Περαιτέρω, αναμένεται και η συμβολή των Προγραμμάτων των τριών Περιφερειών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων με δράσεις που θα συμπεριληφθούν στην πρωτοβουλία.
H πρωτοβουλία «GReco Ιislands» έχει διαμορφωθεί σε Εθνική Στρατηγική αφού η χώρα μας, στο πλαίσιο του Κλιματικού Νόμου (Νόμος 4936/2022), περιέλαβε ένα συνεκτικό πλέγμα διατάξεων για την πραγματοποίηση της ολοκληρωμένης μετάβασης των ελληνικών νησιών προς την κλιματική ουδετερότητα και τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τους συστήματος.
Στον κλιματικό νόμο, περιγράφεται ότι η πρωτοβουλία προσβλέπει στην αξιοποίηση της συσσωρευμένης διεθνούς εμπειρίας, ώστε, ακολουθώντας βέλτιστες πρακτικές, να προτάξει ένα ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νησιά και τη δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου αειφόρου ανάπτυξης στον ελληνικό νησιωτικό χώρο.
Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην ολοκληρωμένη μετάβαση των νησιών της χώρας προς την κλιματική ουδετερότητα με παράλληλη τόνωση των τοπικών οικονομιών, με προτεραιότητα σε αυτά με το μικρότερο πληθυσμό, τα πιο απομακρυσμένα ή/και χωρίς ηλεκτρική διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα. Έτσι η οικονομική τους ανάπτυξη επιχειρείται να διασυνδεθεί άμεσα με την αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας διασφαλίζοντας έτσι την ενεργειακή τους αυτάρκεια, με την αειφορική διαχείριση των περιβαλλοντικών πόρων, την κυκλική οικονομία, κ.ο.κ.. Οι βασικοί τομείς παρέμβασης θα περιλαμβάνουν την ενέργεια, την κυκλική οικονομία, το περιβάλλον, το ψηφιακό μετασχηματισμό των νησιών, τη συνδεσιμότητα καθώς και τον τουρισμό.
Στην πρώτη ομάδα των 39 δυνητικά επιλέξιμων νησιών της πρωτοβουλίας, περιλαμβάνεται το σύνολο των μικρών νησιών της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών και συγκεκριμένα τα Διαπόντια Νησιά (Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι) που είναι το βορειοδυτικότερο άκρο της χώρας μας, ο Δήμος Παξών (Παξοί, Αντίπαξοι), ο Δήμος Μεγανησίου (Μεγανήσι), το σύμπλεγμα Κάλαμος και Καστός και ο Δήμος Ιθάκης (Ιθάκη).
Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας, ως νέα Περιφερειακή Αρχή, η ενίσχυση των μικρών νησιών ήταν σε απόλυτη προτεραιότητα για εμάς και μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας, όπως το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2021-2027 (μέσα από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Παράκτιου Χώρου) ή το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (Εθνικό Σκέλος ΠΔΕ) θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε δράσεις και έργα σε όλα τα μικρά νησιά, με βασικό γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών και την ορθολογική διαχείριση των φυσικών τους πόρων.
Στην Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών και στο εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2021-2027 προβλέπεται η στήριξη θεματικού τύπου ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ για το βιώσιμο τουρισμό, με χωρική εστίαση στην παράκτια ζώνη συμπεριλαμβανομένων των Μικρών Νησιών, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Με την χωρική αυτή Στρατηγική, για την οποία έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση της, ενισχύονται δράσεις βιώσιμου τουρισμού, δράσεις προστασίας, ανάδειξης & αξιοποίησης πολιτιστικών & τουριστικών πόρων, δράσεις προστασίας/αξιοποίησης της φυσικής κληρονομιάς καθώς και ιδιαίτερες /πρόσθετες δράσεις για τα Μικρά Νησιά για την συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία «Greco Ιslands».
Στο πλαίσιο αυτό σας καλωσορίζουμε στην Κέρκυρα και δεσμευόμαστε ότι η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών και εγώ προσωπικά ως Περιφερειάρχης Ιόνιων Νησιών, θα είμαστε αρωγοί και θα συμβάλλουμε με το σύνολο των δυνάμεων μας για την επιτυχή έκβαση της πρωτοβουλίας και την ευόδωση της εθνικής προσπάθειας».