Είχα τονίσει την περασμένη εβδομάδα ότι «πρέπει να αλλάξουμε μυαλά» για να σώσουμε τον ταλαίπωρο πλανήτη μας. Δύο τρεις μέρες αργότερα δημοσιεύτηκαν στοιχεία που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες και καθιστούν πλέον επιτακτική την ανάγκη της αλλαγής.
Οι άνθρωποι πρέπει επί τέλους να καταλάβουν ότι με τις πράξεις τους είναι τα πιο εχθρικά προς το περιβάλλον όντα.
Ποτέ κανένα ζώο δεν έχει καταπονήσει το περιβάλλον τόσο όσο ο άνθρωπος που θεωρείται –τι ειρωνεία αλήθεια– το νοήμον ον!
Η καταπόνηση αυτή είναι αλόγιστη και βάναυση.
Διάβαζα, λοιπόν, προχθές ότι εμείς οι άνθρωποι έχουμε προκαλέσει την εξαφάνιση 322 ζώων τα τελευταία 500 χρόνια! Και ο ρυθμός της εξαφάνισης επιταχύνεται. Φανταστείτε τι θα γίνει τα επόμενα 500 χρόνια!
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και η μόλυνση των παραλιών στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης ιστοσελίδας Newsbeast πολλές ελληνικές παραλίες αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα λόγω σκουπιδιών!
«Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ χιλιάδες τόνοι πλαστικά αντικείμενα καταλήγουν στις θάλασσες αποδεικνύοντας (περίτρανα) πως ο άνθρωπος καταστρέφει το οικοσύστημα υποβαθμίζοντας την ίδια του τη ζωή».
Η Ελλάδα παράγει περίπου 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων το χρόνο, δηλαδή 68 περίπου κιλά ανά κάτοικο.
Το τραγικότερο, όμως, είναι ότι ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό ανακυκλώνεται. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταλήγει στις χωματερές ενώ ένα μεγάλο ποσοστό διαφεύγει στο φυσικό περιβάλλον!
Τα σχετικά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση «WWF Ελλάς».
Μιλώντας στο Newsbeast ο συντονιστής Τοπικών Δράσεων της «WWF Ελλάς» και υπεύθυνος ενός προγράμματος καθαρισμού των παραλιών που φέρει το όνομα «Υιοθέτησε μια παραλία», κ. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, τόνισε ότι σε ετήσια βάση «σχεδόν 40.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων διαρρέουν στο φυσικό περιβάλλον και 11.500 τόνοι καταλήγουν στη Μεσόγειο. Το 70% αυτών των απορριμμάτων ρυπαίνει κάθε χρόνο και τις ελληνικές ακτές»!
Η οργάνωση έκανε αυτοψίες σε 11 ελληνικές παραλίες και αυτά που βρήκε προκαλούν αγανάκτηση και ανησυχίες σε κάθε λογικό άνθρωπο.
Συγκεκριμένα βρέθηκαν πάνω από δέκα χιλιάδες τεμάχια απορριμμάτων από τα οποία το 84% ήταν πλαστικά και τα υπόλοιπα 16% ήταν μέταλλα, χαρτί και επεξεργασμένο ξύλο. Οι αριθμοί αυτοί μεταφράζονται σε 925 σκουπίδια ανά εκατό μέτρα παραλίας τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι μια παραλία είναι καθαρή αν έχει το πολύ 20 σκουπίδια ανά 100 μέτρα ακτογραμμής!
Το τραγικό είναι ότι η πανδημία δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην υγεία. Επιβαρύνει και το περιβάλλον αφού παγκόσμια κάθε λεπτό χρησιμοποιούνται 3.000.000 μάσκες (!!!) και πολλές χιλιάδες πλαστικά γάντια ενώ στην πατρίδα μας κάθε μέρα χρησιμοποιούνται 5.000.000 μάσκες. Ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό αυτών καταλήγουν στο περιβάλλον με τραγικές και πάλι συνέπειες.
Γι’ αυτό και με πιάνει τεταρταίος πυρετός όταν βλέπω άτομα να πετούν μάσκες, αποτσίγαρα και κάθε λογής σκουπίδια στο δρόμο και στις ακτές.
Γι’ αυτό και τραβάω τα μαλλιά μου όταν ασυνείδητοι αρνούνται επίμονα να ανακυκλώσουν πετώντας τα πάντα στους κάδους σκουπιδιών ενώ τα μισά και ίσως παραπάνω «σκουπίδια» τους θα μπορούσαν να μπουν στους κάδους ανακύκλωσης που βρίσκονται ακριβώς δίπλα!
Γι’ αυτό και αδυνατώ να καταλάβω τι κάνει την πλειοψηφία των συνανθρώπων μας να μην καταλαβαίνουν ότι η συμπεριφορά τους θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των ίδιων τους των παιδιών.
Επαναλαμβάνω ότι πρέπει επί τέλους να αλλάξουμε μυαλά και μάλιστα, αν είναι δυνατόν, σήμερα, τώρα, αυτή τη στιγμή. Αύριο ίσως είναι πολύ αργά!
Γιώργος Μεσσάρης
ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Στιγμιότυπο από το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» της οργάνωσης WWF Ελλάς. Παρήγορο πάντως είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι ευαισθητοποιούνται και διαθέτουν μέρος του ελεύθερου χρόνου τους για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος (Φώτο F. Nikolaou/WWF Ελλάς).
Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που