Au Revoir: Το θρυλικό μπαρ της Πατησίων που πήγε και ο Φρανκ Σινάτρα -Ο ιδιοκτήτης του διηγείται την ιστορία
Life
20/12/2021 | 11:47

Νοέμβριος 1957: γεννιέται το θρυλικό μπαρ της Αθήνας, Au Revoir.

Δεκέμβριος 2021: Το Au Revoir στέκεται ακόμα εκεί όπου πρωτο-άνοιξε τις πόρτες του, στην οδό Πατησίων 136, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του πιο «παλιού μπαρ» στην πρωτεύουσα.

Δεν είναι ότι δεν υπήρχαν και άλλα πριν από αυτό. Υπήρχαν, αλλά όχι πια. Το θέμα είναι ότι κανένα άλλο μπαρ στην Αθήνα, δεν έχει αυτή τη συνεχιζόμενη πορεία που έχει το Au Revoir, το οποίο έχει διατηρήσει τον ίδιο χαρακτήρα, το ίδιο στυλ και την ίδια διακόσμηση όλα αυτά τα χρόνια. Η μπάρα, τα σκαμπό, τα τραπεζάκια, οι καναπέδες, τα φωτιστικά, οι ψάθες που διακοσμούν τους τοίχους… όλα είναι από τότε.

«Είναι μία χρονοκάψουλα. Δεν έχουμε αλλάξει και δεν έχουμε πειράξει τίποτα», μας επισημαίνει ο ιδιοκτήτης του, Σωτήρης Παπαθεοδώρου, ο οποίος αποτελεί τη 2η γενιά του Au Revoir.

Πριν από μερικά βράδια βρεθήκαμε στο Au Revoir και ζήσαμε από κοντά τη ζεστασιά, για την οποία μιλάνε όσοι το έχουν επισκεφθεί. Οι πελάτες πίνουν το ποτό τους υπό το βλέμμα του «νονού» και δημιουργού του, Αριστομένη Προβελέγγιου, καθώς πάνω απ’ το μπαρ και δίπλα στα μπουκάλια της κάβας, δεσπόζει η φωτογραφία του.

Οι τοίχοι του Au Revoir φιλοξενούν επίσης κάδρα με έργα του εικαστικού Γιώργου Σιούντα (συχνού πελάτη του μπαρ), ενώ διάσπαρτα σε όλο το μαγαζί, στέκουν vintage διακοσμητικά από γνωστές εταιρείες ποτών. Σε περίοπτη θέση βρίσκεται και ένα πορτρέτο του ηθοποιού Κούλη Στολίγκα.

 

Οι τοίχοι του Au Revoir φιλοξενούν επίσης κάδρα με έργα του εικαστικού Γιώργου Σιούντα / Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

«Χωμένο» στα μισά της Πατησίων, καμουφλαρισμένο ανάμεσα στα διάφορα καταστήματα, το Au Revoir, θυμίζει είσοδο σε μια μηχανή του χρόνου. Έχει εδώ και δεκαετίες πετύχει να συνδυάσει την οικειότητα, την αγάπη του χώρου και ταυτόχρονα την αγάπη των ανθρώπων, οι οποίοι τις περισσότερες φορές γίνονται μόνιμοι πελάτες του.

Το Au Revoir, είναι ένα σημείο συνάντησης που μοιάζει με το σαλόνι ενός σπιτιού. Κάτι σαν ένα δημόσιο σαλόνι, μια «όαση» μέσα στην πολύβουη Αθήνα, που αποπνέει έναν αέρα ρομαντισμού. Νιώθεις ότι το περιβάλλον είναι φιλικό και αυτό το διαπιστώνεις από την αλληλεπίδραση του προσωπικού με τον κόσμο, αφού θα ακούσεις πολλές φορές τους πελάτες να αποκαλούν τον ιδιοκτήτη με το μικρό του όνομα.

Την ίδια στιγμή, είναι ένας χώρος που τον σέβεσαι, γιατί μοιάζει με έργο τέχνης, καθώς ο Προβελέγγιος το φιλοτέχνησε με μαεστρία. Ο σχεδιασμός των επίπλων, η επένδυση των τοίχων και τα φωτιστικά από ψάθα, ο ανάγλυφος πάγκος του από σκυρόδεμα με γεωμετρικά διακοσμητικά σχέδια, η ζωγραφισμένη οροφή, ακόμη και τα χρώματα των υφασμάτων, του ξύλου και των βαμμένων υλικών, όλα έχουν σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Προβελέγγιο.

Πώς δημιουργήθηκε το μπαρ Au Revoir

Πίσω από τη δημιουργία του θρυλικού αυτού μπαρ, θα μπορούσε να πει κανείς, πως κρύβεται μια καρμική συνάντηση, πριν από πολλές δεκαετίες. Μία συνάντηση που έμελλε να επηρεάσει τις ζωές πολλών ανθρώπων. Τόσο αυτών που το δημιούργησαν, όσο και αυτών που έγιναν πιστοί θαμώνες του.

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1950, όταν ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου γνώρισε τυχαία σε ένα ξενοδοχείο στους Δελφούς όπου εργαζόταν ως μπάρμαν, τον σπουδαίο Έλληνα αρχιτέκτονα, Αριστομένη Προβελέγγιο.

«Ο θείος μου, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, δούλευε μπάρμαν στα ξενοδοχεία ΞΕΝΙΑ στους Δελφούς. Εκεί βρέθηκε την ίδια περίοδο και ο Αριστομένης Προβελέγγιος, ο οποίος έκανε τις διακοπές του. Μια μέρα κάθησε στο μπαρ και έπιασε την κουβέντα με τον θείο μου, ο οποίος του εκμυστηρεύτηκε το όνειρό του: να ανοίξει ένα δικό του μπαράκι. Έτσι, ο Προβελέγγιος προθυμοποιήθηκε να τον βοηθήσει», μας διηγείται ο κ. Παπαθεοδώρου, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί τον κόσμο.

Ωστόσο, εφόσον θα εμπλεκόταν ένα τόσο μεγάλο όνομα, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πολλά χρήματα. «Ο θείος μου, του είπε “και όλο το καλοκαίρι να δουλεύω, δεν μπορώ να πληρώσω ούτε μία από την ώρα σας”».

Τον Προβελέγγιο όμως – που τότε ήταν Διδάκτωρ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – δεν τον ενδιέφεραν τα χρήματα. Δεν το έκανε γι’ αυτά. Δεν ζήτησε ποτέ του λεφτά. Το είδε σαν πρότζεκτ με τους φοιτητές του, να φτιάξουν το μπαρ. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το θρυλικό αυτό μπαρ. Από τη συνάντηση δύο ξένων. Μερικούς μήνες αργότερα, την ομάδα του Au Revoir συμπλήρωσε και ο Λύσανδρος Παπαθεοδώρου (πατέρας του Σωτήρη και αδερφός του Θεόδωρου), γιατί μέχρι τότε ήταν φαντάρος. Τα δυο αδέρφια ξεκίνησαν το μπαρ όταν ήταν σχεδόν 20 χρονών και μέχρι τα 80 τους και βάλε, συνέχιζαν να πηγαίνουν σε αυτό. Ο Θεόδωρος έφυγε από τη ζωή το 2018. Ο κ. Λύσανδρος, που είναι σήμερα 85 ετών, μέχρι πριν από τρία χρόνια ερχόταν κάθε μέρα στο μαγαζί.

Ο Θεόδωρος (αριστερά με τα γυαλιά) και ο Λύσανδρος Παπαθεοδώρου / Φωτογραφία: ΕΡΤ1 / YouTube

Όσο για το από πού προήλθε το όνομα Au Revoir; Ο Προβελέγγιος για πολλά χρόνια ήταν το δεξί χέρι του μεγάλου Γάλλου αρχιτέκτονα, Λε Κορμπιζιέ. Δούλεψε και έμεινε πολλά χρόνια στη Γαλλία. Οπότε οι γαλλικές επιρροές του, ήταν αυτές που τον ενέπνευσαν να βαφτίσει το μπαρ Au Revoir, που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «εις το επανιδείν».

Όσο για το από πού προήλθε το όνομα Au Revoir; Ο Προβελέγγιος για πολλά χρόνια ήταν το δεξί χέρι του μεγάλου Γάλλου αρχιτέκτονα, Λε Κορμπιζιέ. Δούλεψε και έμεινε πολλά χρόνια στη Γαλλία. Οπότε οι γαλλικές επιρροές του, ήταν αυτές που τον ενέπνευσαν να βαφτίσει το μπαρ Au Revoir, που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «εις το επανιδείν».

Κάποια στιγμή πριν από λίγα χρόνια, προτάθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στους ιδιοκτήτες του να κριθεί διατηρητέο, όμως εκείνοι αρνήθηκαν. «Δεν το δεχτήκαμε, το μαγαζί το έχουμε κρατήσει και το έχουμε συντηρήσει από αγάπη και από μεράκι μόνοι μας. Δεν υπάρχει λόγος γι’ αυτό», μας λέει ο κ. Παπαθεοδώρου.

Au Revoir, ένα μπαρ «παλιάς σχολής»

Το Au Revoir αυτοπροσδιορίζεται ως Old School Bar, ως ένα μπαρ παλιάς σχολής δηλαδή. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό και τι μπορεί να περιμένει κανείς απ’ το συγκεκριμένο μπαρ;

«Έχουμε ορισμένα κλασικά κοκτέιλ, όπως μαργαρίτα, Bloody Mary, κτλ. Δεν έχουμε τα περίπλοκα κοκτέιλ που φτιάχνει ένας mixologist. Εδώ θα έρθετε και θα ζητήσετε ένα τζιν τόνικ και θα έρθει το τζιν και το τόνικ ξεχωριστά. Θα ζητήσετε ένα ουίσκι κόλα, και θα έρθουν ξεχωριστά. Τα σερβίρουμε με τον παλιό τον τρόπο, όπως τα έκαναν τότε. Όταν πρόκειται για ένα ποτήρι κρασί, δεν θα σερβίρουμε ένα ποτήρι που θα το έχουμε γεμίσει από ένα μεγάλο μπουκάλι, από το οποίο σερβίρονται όλοι. Υπάρχουν μικρά ατομικά μπουκαλάκια για τον καθένα ξεχωριστά. Κρατάμε το παλιό στυλ και σερβιρίσματος και τρόπου παρασκευής των κοκτέιλ. Αυτό αρέσει στον κόσμο», μας εξηγεί ο κ. Παπαθεοδώρου. Εδώ μπορεί να βρει κανείς δηλαδή, κλασικά κοκτέιλ, μεγάλη ποικιλία από ουίσκι και κλασικά ποτά γενικότερα.

Πηγή: iefimerida.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer