Στην κοιλάδα των Ομαλών
Αθλητική γιορτή για όλους το αθλητικό έθιμο της «ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ» Αναβίωσε ένα έθιμο από τα παλιά [εικόνες]
Αθλητισμός
30/07/2019 | 19:19

Γράφει η Φωτεινή Μαραβέγια

Την Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019, στο δρόμο προς την Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου στην περιοχή Ομαλών, διεξήχθη το πατροπαράδοτο αθλητικό έθιμο της «ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ».

Πρόκειται για αθλητική γιορτή ιδιαίτερης ομορφιάς που κοσμεί και διατηρεί την παράδοση του τόπου μας και εμφυτεύει στα παιδιά μας την αγάπη για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Τους αγώνες διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κεφαλονιάς και η Τοπική Κοινότητα Ομαλών. 

Αθλοθέτης – χορηγός για τις «ΚΟΥΛΟΥΡΕΣ» είναι ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλονιάς που ενισχύει φέτος ακόμα πιο πολύ το έθιμο.

Το Έπαθλο, η μεγάλη κουλούρα ψωμί που ο νικητής φοράει από το κεφάλι, είναι το ίδιο με αυτό που δινόταν πολύ πριν τους σεισμούς του 1953.

Ο Αγώνας δρόμου της «ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ» είναι ένα παραδοσιακό λαϊκό αθλητικό έθιμο της περιοχής των Ομαλών, που από μαρτυρίες ηλικιωμένων τοποθετείται στο χρόνο πολύ πριν τους σεισμούς του 1953. 

Τότε, που οι αγωνιστικοί χώροι των παιδιών και των μεγαλύτερων ήταν, οι γειτονιές, οι χωματόδρομοι, τ’ αλώνια, που ζούσαν ανέμελα παιδικά χρόνια, με αμπάριζα, σβούρες, πεντόβολα, σφεντόνες, κυνηγητό , κρυφτό και τόσα άλλα παιδικά δρώμενα, αναδύθηκε με χειμαρρώδη ορμή η ανάγκη για συναγωνισμό στο τρέξιμο. 

Η πρώτη αναβίωση του εθίμου έγινε το 1986 και από τότε εκτελείται κάθε χρόνο με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Σημείο τερματισμού είναι ο κάμπος με τα 40 πηγάδια. Στον πανέμορφο αυτό φυσικό χώρο, γίνονται και οι απονομές των βραβείων (κουλούρες) στους νικητές.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer