Ασυνήθιστος καύσωνας για την εποχή σαρώνει την Ισπανία
Κόσμος
21/05/2022 | 17:36

Σε αυξημένο συναγερμό βρίσκεται μεγάλο κομμάτι της Ισπανίας, έπειτα από εντολή των αρχών, εξαιτίας ενός κύματος ζέστης που έχει σαρώσει τη μεσογειακή χώρα και ταλαιπωρεί τους κατοίκους με εξαιρετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Μάλιστα, οι μετεωρολόγοι μιλούν για θερμοκρασίες ρεκόρ των τελευταίων δύο δεκαετιών για τον Μάιο.

Ο καύσωνας έχει φτάσει στην Ισπανία υπό τη μορφή μίας μάζας ζεστού, ξηρού αέρα που μεταφέρει σκόνη από τη Βόρεια Αφρική και έχει συντελέσει στην άνοδο των θερμοκρασιών κατά 15 C πάνω από τον μέσο όρο, με τον υδράργυρο σε ορισμένες περιοχές της χώρας να αγγγίζει τους 40 βαθμούς.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας δήλωσε ότι αναμένει κορύφωση του «ασυνήθιστου και ακραίου» φαινομένου το Σάββατο.

«Πρόκειται να δούμε πιθανώς από τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί τον Μάιο του 21ου αιώνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ρούμπεν ντελ Κάμπο.

Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί ήδη μια σειρά θερμοκρασιών ρεκόρ. Στη νότια ισπανική πόλη Χαέν, η θερμοκρασία ανέβηκε στους 38,7 C – 15 βαθμούς πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο -, τιμή ρεκόρ για τον μήνα Μάιο. Στην κεντρική πόλη της Κουένκα, η ημερήσια χαμηλή θερμοκρασία των 19,5 C ήταν δύο βαθμούς υψηλότερη από την ελάχιστη του προηγούμενου Μαΐου.

Αν και οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι χαμηλότερες από αυτές που ορίζουν οι μετεωρολόγοι στην Ισπανία ως κατάσταση καύσωνα, αυτό που κάνει αυτό το επεισόδιο μοναδικό θα είναι η διάρκεια και επιμονή του, με τις νυχτερινές θερμοκρασίες να αναμένεται να κυμανθούν πάνω από τους 20 C σε πολλά μέρη.

Ακόμη, οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να εδραιωθούν βορειοανατολικά τις επόμενες μέρες, με μια μικρή υποχώρηση να έρχεται μέχρι την Κυριακή.

Η ισπανική ΕΜΥ ανακοίνωσε την επίσης σήμερα ότι έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τέσσερις περιοχές λόγω ζέστης. Οι περιοχές της Καστίγια Λα-Μάντσα, της Εξτραμαδούρα και της Μαδρίτης βρίσκονται σε κίτρινο συναγερμό

Castilla-La Mancha, της Extremadura και της Μαδρίτης ήταν υπό κίτρινο συναγερμό, ενώ η νότια περιοχή της Ανδαλουσίας ήταν σε πορτοκαλί συναγερμό, που σημαίνει ο κίνδυνος λόγω της έντονης ζέστης είναι σημαντικά αυξημένος. Καμία περιοχή δεν έχει τεθεί προς το παρόν σε κόκκινο συναγερμό.

Ο Ντελ Κάμπο χαρακτήρισε τη ζέστη του Μαΐου ως μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου κατά το οποίο το καλοκαίρι έρχεται ένα μήνα νωρίτερα, και μαζί οι θερμοκρασίες του σε πιο έντονη μορφή, σε σχέση με τη δεκαετία του 1980.

«Τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά;» ρώτησε ο Ντελ Κάμπο. «Η ανθρωπογενής κλιματική, που προκαλείται από την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου τα οποία συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα», εξήγησε.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer