Πλήττονται οι μικροϊδιοκτήτες
Ασάφειες, παρερμηνείες και αλαλούμ με τους δρόμους στο νέο Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΝ για τον εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας
Κοινωνία
02/12/2020 | 08:22

Πλήττονται οι μικροϊδιοκτήτες αγροτεμαχίων αφού καταργούνται οι παρεκκλίσεις για οικόπεδα μέχρι 2 στρέμματα και θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 25 μέτρα πρόσοψη σε χαρακτηρισμένο δρόμο ή κοινόχρηστο χώρο και βάθος 40 μέτρα. Πρέπει να ξεκαθαριστεί: Με την ψήφιση του νόμου που μπαίνει σε ισχύ. Ακόμη και αν βγάλεις άδεια μέσα σε 2 χρόνια, θα μπορείς να χτίσεις με ότι ισχύει σήμερα ή θα ισχύσει άμεσα ο όρος 25 μέτρα πρόσοψη και βάθος 40 μέτρα; Αν ισχύσει άμεσα ο όρος με την ψήφιση του νόμου, αχρηστεύονται πολλά αγροτεμάχια μέχρι 2 στρ. που έχουν απλά μια πρόσβαση “μπασιά”. Κάτι, που εδώ στο νησί – πιστεύω και σ’ άλλες περιοχές – είναι πολλές οι ιδιοκτησίες που δεν έχουν πρόσοψη σε χαρακτηρισμένο δρόμο, (ούτε καν σε δρόμο) παρά μόνο την λεγόμενη εδώ “μπασιά”, πλάτους …ενός γαϊδάρου με κοφίνια!

Εκτός αυτού, αν πάρω σαν παράδειγμα το χωριό των Λουρδάτων, επικρατεί ένα αλαλούμ με τους δρόμους. Τρανταχτό παράδειγμα: ο κύριος δρόμος που συνδέει την κύρια οδική αρτηρία Αργοστόλι – Πόρος με την παραλία του Λουρδά, είναι χαρακτηρισμένος σαν αγροτικός! Ενώ ένας άλλος που συνδέει αυτόν με το… βουνό Περιφερειακός (sic).

Στενοί δρόμοι μέσα στο χωριό με υποδομές υδροδότησης, ρεύματος κ.λπ., που ανοίχτηκαν πριν πολλές δεκαετίες, ακόμα δεν έχουν χαρακτηριστεί.

Τα Λουρδάτα, είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή με ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον που σύμφωνα με το άρθρο 7 ΣΝ μπορεί να συμπεριληφθεί στις Περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ΠΕΔ). Οι περιοχές αυτές (ΠΕΔ), είναι δυνατόν να πολεοδομούνται ανάλογα με το ιδιαίτερο καθεστώς που τις διέπει. Στις περιοχές αυτές με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο καθορίζονται οι επιτρεπόμενες εντός αυτών κατηγορίες χρήσεων γης, ο συντελεστής δόμησης, καθώς και οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης που απαιτούνται για την ανάπτυξή τους. Το πότε και αν ορισθεί η περιοχή σαν ΠΕΔ κανείς δεν ξέρει αφού αυτές οι διαδικασίες αργούν πάρα πολύ.

Τα δύο χρόνια περιθώριο που δίδεται για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και κατόπιν την τετραετή της προθεσμία για να χτιστεί, δεν είναι ρεαλιστικό. Εν μέσω πανδημίας και οικονομική ένδεια, πόσοι είναι αυτοί που πληρούν τους όρους του ΣΝ και έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν άδεια μέσα σε δύο χρόνια; Αντε τα κατάφερε και την έβγαλε. Θα έχει την οικονομική δυνατότητα μέσα σε έξι χρόνια να χτίσει; Ούτε να το σκεφτομαι το σενάριο, για να προλάβουν κάποιοι να κατοχυρώσουν το δικαιώμα της οικοδομής, να ρίχνουν μπετά και να μένουν έτσι για χρόνια μέχρι να βρουν χρήματα να το τελειώσουν. Το όμορφο περιβάλλον του Λουρδά θα γεμίσει με… σκελετούς κτιρίων.

Ερώτηση του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή

Το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ισχυριζόμενο ότι υπάρχουν σκόπιμες και αντιφατικές ασάφειες το ΣΝ, θέτοντας τα ερωτήματα:

“Θέσαμε ξεκάθαρα ερωτήματα προς τον κ. Υπουργό και ζητήσαμε διευκρινίσεις :

Θα έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα, με όσα έχουν σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που μπορούν σήμερα να δομήσουν με παρεκκλίσεις ή τα περιορίζετε, παρά την διορία που τους δίνετε για έκδοση άδειας εντός 2 ετών ;

Υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής στην πορεία έκδοσης αυτών των αδειών στα επόμενα χρόνια και άρα να μην προχωρήσει μια άδεια δόμησης από μηχανικούς και τις Πολεοδομίες σε αυτές τις περιπτώσεις ;

Χρειάζεται επίσης να υπάρξουν εξειδικευμένες ρυθμίσεις για περιοχές με ιδιαιτερότητες, όπως τα νησιά, καθώς δεν είναι παντού όλα ίδια και αυτό επιτάσσει και το Σύνταγμα.

Παράλληλα, υπάρχει και η εξής αντίφαση: περιορίζονται οι μικροϊδιοκτήτες και πριμοδοτούνται οι τουριστικές εγκαταστάσεις και μάλιστα όχι οι μικρομεσαίες, αλλά τα μεγάλα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, την στιγμή που η πανδημία αλλάζει το προφίλ του Τουρισμού παγκοσμίως. Ποιοι βγαίνουν ωφελημένοι με υπεραξίες ;”. Ρωτάει ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.

Οι Θέσεις του ΣΕΤΕ

Ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) στις θέσεις του τονίζει ότι “Πολλά θα κριθούν από την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν οι υποκείμενες μελέτες χωρικού σχεδιασμού (Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, χαρακτηρισμοί δρόμων κλπ), διότι αν καθυστερήσουν (που συνήθως αυτό γίνεται) τότε το διακύβευμα για την ανάπτυξη είναι μεγάλο, καθόσον αναστέλλονται επί της ουσίας πολλές επενδύσεις ειδικά στην εκτός σχεδίου δόμηση, λόγω και της νομολογίας του ΣτΕ”. Στην περιοχή μας οι επενδύσεις σε τουριστικά καταλύματα διαφόρων κατηγοριών είναι πολλές. Μήπως το άρθρο 8 του Νόμου βάλει ταφόπλακα στα όνειρα των επενδυτών που έφεραν τα λεφτά τους από το εξωτερικό για να τα επενδύσουν στην πατρίδα;

«Οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης πρέπει να συνάδουν με τα χωρικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, και να μην λειτουργούν με πλεονεκτικότερους όρους ως προς τις χρήσεις γης στις περιοχές εντός σχεδίου, εντός ορίων οικισμών και εντός οργανωμένων μορφών ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.» σημειώνει ο ΣΕΤΕ.

Μηχανικός δεν είμαι. Μπορεί να έχω ερμηνεύσει λάθος το ΣΝ. Απλά μεταφέρω την αγωνία των μικροϊδιοκτητών – μικροεπενδυτών, που βλέπουν την περιουσία τους και τα όνειρα τους να γίνονται “σκόνη και θρύψαλα”.

Η πολιτεία να ξεκαθαρίσει πρώτα απ’ όλα με τους χαρακτηρισμούς των δρόμων. Όχι όμως να γίνεται ο χαρακτηρισμός όπως συμφέρει τον καθένα και αν έχει μπάρμπα στην Κορώνη να παίρνει… “φιλέτο”.

Υπάρχουν Τοπικά ή Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια; Υπάρχουν Δασικοί Χάρτες;

Ας ξεκαθαρίσουν όλα αυτά και τότε οι ειδικοί ας το ξαναμελετήσουν για το καλό των μικροϊδιοκτητών που είναι και η ραχοκοκαλιά της οικονομίας όπως λέγαμε παλιότερα…

Λιβέριος Πετρίδης

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ