Πανελλαδικές με 10 μαθητές ανά αίθουσα
Άρση μέτρων – Επανέναρξη σχολείων: Εκ περιτροπής διδασκαλία, 15 σε κάθε τάξη
Κοινωνία
29/04/2020 | 17:31

Αντίστροφη μέτρηση για την επανέναρξη των σχολείων, καθώς σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, στις 11 Μαΐου επιστρέφουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, ακολουθούν μια εβδομάδα μετά οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και των Γυμνασίων.

Το ερώτημα βεβαίως στο οποίο όλοι αναμένουν απάντηση σήμερα το απόγευμα από την υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως και τον εκπρόσωπο του υπουργείο Υγείας κ. Τσιόδρα αφορά τους κανόνες αυτής της επιστροφής. Όπως είναι προφανές τα σενάρια δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ώρες.

Μάθημα εξ αποστάσεως και μάθημα στην τάξη

Το επόμενο διάστημα οι διευθυντές θα κληθούν να καταγράψουν ποιοι μαθητές θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα στην τάξη και ποιοι εξ αποστάσεως. Ήδη υπάρχει πρόβλεψη για εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές που έχουν κάποιο λόγο υγείας ή έχουν οικογενειακό μέλος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Εκ περιτροπής διδασκαλία

Για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός είναι πιθανό να εφαρμοσθεί κυλιόμενο ωράριο. Δηλαδή, να “σπάσει” το ωράριο διδασκαλίας στα δύο (π.χ 8:15 – 11:00 και 11:15 – 14:00) ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Μελετάται, επίσης, και η λειτουργία των σχολείων και σε απογευματινή βάρδια. Άρα θα γίνει “σπάσιμο” των τμημάτων σε μικρότερα. Η οδηγία είναι οι μαθητές στην αίθουσα να μην υπερβαίνουν τους 10 – 15.

Εκείνο ωστόσο που είναι πιο πιθανό είναι η εκ περιτροπή προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία ανά ημέρες. Δηλαδή οι μισοί μαθητές κάθε τμήματος θα πηγαίνουν Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή και οι υπόλοιποι μισοί Τρίτη – Πέμπτη. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουρώ Άκης Σκέρτσος έδωσε ένα πρώτο περίγραμμα των μέτρων που αναμένεται να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια των χθεσινών δηλώσεών του. Συγκεκριμένα, οι τάξεις αναμένεται να “σπάσουν” σε μικρά τμήματα, με τους μισούς μαθητές να κάνουν μάθημα τη μία μέρα και τους άλλους μισούς την άλλη, ενώ το σχολικό έτος σε Γυμνάσια και Λύκεια θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιουνίου, όπως είπε.

Πανελλαδικές με 10 μαθητές ανά αίθουσα – Εξεταστικά Κέντρα και τα Γυμνάσια

Για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων θα χρησιμοποιηθεί υπερδιπλάσιος αριθμός αιθουσών ώστε ο αριθμός των υποψηφίων ανά αίθουσα να μην υπερβαίνει τους 10, με δύο επιτηρητές ανά αίθουσα και τους μαθητές σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων. Απαραίτητη θα είναι και η χρήση αντισηπτικών από όλους τους εμπλεκόμενους. Στο τραπέζι είναι η χρήση αιθουσών και των Γυμνασίων, που θα μετατραπούν τις μέρες των Πανελλαδικών σε εξεταστικά κέντρα.

Μη προσμέτρηση των απουσιών

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Παιδείας υπάρχει η αίσθηση ότι παρά το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής επιστροφής στα θρανία, οι μαθητές –ειδικά της Γ΄ Λυκείου που αναμένουν τις Πανελλαδικές– θα επιλέξουν να μείνουν στο σπίτι να διαβάσουν και να πάνε μόνο φροντιστήριο, από το να επανέλθουν στο σχολείο και μάλιστα υπό τον φόβο του κορονοϊού.

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο προσανατολίζεται να δώσει οδηγία στα σχολεία που να προβλέπει είτε επιείκεια είτε ακόμη και καταμέτρηση αλλά μη προσμέτρηση των απουσιών των μαθητών, τους οποίους οι γονείς θα αποφασίσουν να μη στείλουν στο σχολείο λόγω ανησυχίας για τον κορονοϊό.

Επίσης, είναι πιθανό να μην γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις Γυμνασίων και Λυκείων και οι τελικοί βαθμοί των μαθητών να υπολογιστούν από τα προφορικά με βάση και τα ωριαία επαναληπτικά διαγωνίσματα που θα βάλουν οι καθηγητές.

 

thetoc

 

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ