Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που ανέφερε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιάννης Μανιάτης για την κατάντια των αστικών συγκοινωνιών και για τη λειτουργία του Μετρό επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και επί υπουργίας Σπίρτζη.
Το 2014 αθροιστικά το λειτουργικό πλεόνασμα στις Αστικές Συγκοινωνίες ήταν 20.000.000 € και το 2017 κατέληξε σε έλλειμμα 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Το 2014 στο Μετρό λειτουργούσαν 60 συρμοί και σήμερα επί Σπίρτζη 40, με αποτέλεσμα να τριπλασιαστεί ο χρόνος αναμονής των επιβατών.
Η εικόνα δείχνει την οικονομική και λειτουργική κατάρρευση των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, που καλείται να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης με ταλαιπωρία, αλλά και από την τσέπη του για να κλείσει τη νέα «τρύπα» ανεξάρτητα αν τις χρησιμοποιεί ή όχι.
Αν αυτά αποτελούν στοιχεία ανικανότητας και αδυναμίας του αρμόδιου υπουργού και της κυβέρνησης, οι υποθέσεις παραχώρησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και της αξιοποίησης του Θριάσιου Πεδίου συνιστούν σκάνδαλα προς άμεση διερεύνηση από τη Βουλή και τη δικαιοσύνη.
-Η ελληνική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» έναντι μόνο 480 εκατ. ευρώ. Ευτυχώς που μόλις διάβασε το φάκελο η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. αντέδρασε και ανέβασε στο 1, 1 δισ. ευρώ, διαφορετικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα χάριζε για 600 εκατ. ευρώ την εταιρεία του αεροδρομίου, εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου.
-Στο Θριάσιο Πεδίο ο κ. Σπίρτζης κατηγορείται ότι έκανε «δώρα» στην ανάδοχη εταιρία κατασκευής του Εμπορευματικού Κέντρου. Αύξησε τους συντελεστές δόμησης μετά το διαγωνισμό από 0,4 σε 1,65, κάλυψης από 40% σε 60%, όγκου από 4 στο 8,25 και επιτρεπόμενου ύψους από 13,5m σε 19m, χωρίς αλλαγή του τιμήματος , με τροπολογία στη Βουλή. Είχε προηγηθεί σταδιακή μείωση του τιμήματος του έργου από τα 77 εκατ. ευρώ το 2009 στα 63 το 2015 και στα 31 εκατ. το 2016, όπως κατήγγειλε ο κ. Μανιάτης.
Φαίνεται πως η εποχή των «δώρων» σε επιχειρηματίες, που κάνουν τα τελευταία «deals» μαζί της, ξεκίνησε για την κυβέρνηση και αναμένεται, όπως λένε στην αγορά, να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα έως τον Φεβρουάριο εν όψει αποχώρησης από την εξουσία.
Επειδή οι καταγγελίες είναι σοβαρές όπως και τα στοιχεία, η Δικαιοσύνη πρέπει να ερευνήσει για την εμφανή και αφανή ζημιά που υφίσταται το ελληνικό δημόσιο από τις ενέργειες των αρμόδιων υπουργών.