Γράφει ο Αντώνης Κατσιγιάννης
Αργοστόλι-Ληξούρι-Σάμη-Ιθάκη και Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια: Μια προοπτική που δεν επιτρέπεται να αγνοήσουμε
Πολιτική
26/06/2020 | 21:03

Στις 11/6/2020 με το υπ.αριθμ. ΥΠΕΝ/ ΓρΥΦΧΑΠ/55357/1334, (ΑΔΑ: 9Θ634653Π8-ΓΞΓ) δημοσιεύθηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προς τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, ώστε να αποστείλουν ηλεκτρονικά, υπόψη του αρμοδίου Υφυπουργού Περιβάλλοντος, ενημερώνοντας, για το σε ποιες δημοτικές ενότητες τους επιθυμούν να υλοποιηθούν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. (επισυνάπτω τις σχετικές εικόνες)

Μάλιστα οι πρώτες μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), θα ανατεθούν έως το Σεπτέμβριο, με τη χρηματοδότησή τους εξασφαλισμένη σύμφωνα με το ως άνω έγγραφο.

Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, είναι το σημαντικότερο επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, αφού με αυτό καθορίζονται – οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης- κάθε Δημοτικής Ενότητας.

Απλά σκεφτείτε, τις αναπτυξιακές δυνατότητες όλων των Δήμων του νομού Κεφαλονιάς και Ιθάκης, με Κτηματολόγιο σε όλη τους την έκταση, και ταυτόχρονα με υλοποιημένα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Πόσο περισσότερο ελκυστικοί θα είναι οι Δήμοι Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης στον ντόπιο ή και ξένο επενδυτή, που θα θέλει να τοποθετήσει τα χρήματα του στον οποιοδήποτε τομέα της οικονομίας; Από τη γεωργία, έως την τυποποίηση και τον τουρισμό.

Ο συνδυασμός του Κτηματολογίου και των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, παρέχει ασφάλεια και σταθερότητα στην κάθε επένδυση.

Επειδή η προοπτική που μας ”ανοίγεται”, είναι τέτοια που θα ήταν εγκληματικό να αγνοηθεί, αφού αφορά το μέλλον το δικός μας και των παιδιών μας, κάνω μία ανοιχτή δημόσια έκκληση προς τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια, των Δήμων, του νομού μας, ώστε να δώσουν τη σύμφωνη γνώμη τους, όπως απαιτείται σύμφωνα με το έγγραφο του ΥΠΕΝ, και να αποστείλουν τα προβλεπόμενα σε αυτό έως την καταληκτική ημερομηνία της πρόσκλησης που είναι η 10η Ιουλίου 2020. Το αξίζουν τα νησιά μας και τα παιδιά μας.

Αντώνης Κατσιγιάννης
Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ
τέως Πρόεδρος ΝΟΔΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ