Απόψε η πανσέληνος του Δεκεμβρίου: Γιατί λέγεται «Ψυχρή Σελήνη»
Life
27/12/2023 | 00:19

Στον ουρανό θα εμφανιστεί την βραδιά της Τρίτης 26 Δεκεμβρίου η τελευταία πανσέληνος του 2023, που είναι γνωστή και ως «Ψυχρή Σελήνη».

Η πανσέληνος είναι ήδη ορατή από την παραμονή των Χριστουγέννων, ωστόσο σήμερα το βράδυ θα είναι 100% φωτισμένη.

Τα ονόματα που της έχουν αποδοθεί

Σύμφωνα με το The Old Farmer’s Almanac, τα ονόματα της Σελήνης προέρχονται από ιθαγενείς Αμερικανούς, Αποικιακούς Αμερικανούς ή άλλες παραδοσιακές πηγές. Παραδοσιακά, οι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούσαν τα μηνιαία φεγγάρια και τα αντίστοιχα ζώδια της φύσης ως ημερολόγιο για να παρακολουθούν τις εποχές.

Η πανσέληνος του Δεκεμβρίου, γνωστή ως «Ψυχρή Πανσέληνος» πήρε το όνομά της από τις παγερές συνθήκες αυτής της εποχής του χρόνου, όταν το κρύο κάνει την εμφάνισή του. Μεταξύ άλλων, η πανσέληνος του Δεκέμβρη έχει ονομαστεί και Drift Clearing Moon (Cree), Frost Exploding Trees Moon (Cree), Moon of the Popping Trees (Oglala), Hoar Frost Moon (Cree), Snow Moon (Haida, Cherokee) και Winter Maker Moon (Western Abenaki).

Επίσης, από τους μοϊκανούς Ινδιάνους, η τελευταία πανσέληνος του χρόνου έχει ονομαστεί Long Night Moon, καθώς ανατέλλει κατά τις «μεγαλύτερες» νύχτες του χρόνου, κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Το φεγγάρι του Δεκέμβρη λάμπει πάνω από τον ορίζοντα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μεταξύ άλλων ονομάτων, απαντώνται και το Moon When the Deer Shed Their Antlers (Ντακότα) και το Little Spirit Moon (Anishinaabe).
Οι αρχαίοι ειδωλολάτρες της Ευρώπης, πάλι, συνήθιζαν να αποκαλούν την πανσέληνο του Δεκεμβρίου «Φεγγάρι πριν από το γιορτινό», προς τιμήν του φεστιβάλ Γιουλέτιδας, το οποίο τιμά την επιστροφή του ήλιου, μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer