Σε λιγότερο από έναν μήνα ανοίγει το Τριώδιο αλλά Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα αργούν ακόμα. Όλο το ημερολόγιο της μεγάλης φιέστας στο
Θα πρέπει σχεδόν να περάσει και Φεβρουάριος για να αρχίσουμε να μπαίνουμε σε καρναβαλικούς ρυθμούς, παρότι η Πάτρα έχει ήδη βάλει τα «καλά» της. Οι Απόκριες 2024 θα αργήσουν λιγάκι φέτος, αφού αργεί και το Πάσχα, που ως γνωστόν αυτές οι δύο ημερομηνίες συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους.
Η έναρξη βέβαια του πατρινού καρναβαλιού το Σάββατο 20 Ιανουαρίου μπέρδεψε αρκετό κόσμο, αφού προς έκπληξη διαπίστωσαν ότι τελικά έχουμε καιρό ακόμα.
Δείτε αναλυτικά όλες τις ημερομηνίες:
Πότε ανοίγει το Τριώδιο 2024
Το Τριώδιο είναι μία χρονική περίοδος αρκετών ημερών πριν από το Πάσχα στην οποία οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη νηστεία της Σαρακοστής.
Στην πραγματικότητα ο όρος αναφέρεται στις ψαλμωδίες που περιέχονται στο εκκλησιαστικό βιβλίο το Τριώδιο και ψάλλονται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στις εκκλησίες.
Το Τριώδιο ανοίγει στις 25 Φεβρουαρίου και κλείνει στις 04 Μαΐου.
Πότε είναι η Τσικνοπέμπτη το 2024
Η Τσικνοπέμπτη φέτος πέφτει 7 Μαρτίου. Αν και η Τσικνοπέμπτη δεν είναι αργία όσοι είναι λάτρες του κρέατος την χαίρονται και με το παραπάνω καθώς σχεδόν όλοι ψήνουν και κάθε γειτονιά της Ελλάδας κυριολεκτικά «τσικνίζει», ακόμα όμως αργεί αυτή η μέρα, καθώς μένει κάτι λιγότερο από δύο μήνες.
Πότε πέφτει Καθαρά Δευτέρα το 2024
Η Καθαρά Δευτέρα αργεί ακόμα πιο πολύ. Στην Καθαρά Δευτέρα οι «κρεατοφάγοι» ίσως δεν χαίρονται τόσο γιατί παραδοσιακά τρώμε νηστίσιμα φαγητά, όπως καλαμαράκια, φασολάδα, γαρίδες κ.α. Είναι όμως μια ημέρα που είναι αργία και συνδυάζεται και με το πέταγμα του χαρταετού. Φέτος πέφτει 18 Μαρτίου.
Η Καθαρά Δευτέρα είναι κινητή γιορτή, η οποία εξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα. Συγκεκριμένα πέφτει κάθε χρόνο στο ξεκίνημα της 7ης εβδομάδας, δηλαδή 48 μέρες πριν το Ελληνορθόδοξο Πάσχα και προφανώς πάντοτε ημέρα Δευτέρα.
Την ημέρα αυτή ξεκινάει η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.
Οι Κυριακές του Τριωδίου
Αναλυτικά οι Κυριακές του Τριώδιου είναι:
Κυριακή του Ασώτου
Κυριακή της Απόκρεω
Κυριακή της Τυροφάγου
Α’ Νηστειών: Κυριακή της Ορθοδοξίας
Β’ Νηστειών: Γρηγορίου του Παλαµά
Γ’ Νηστειών: Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως
Δ’ Νηστειών: Ιωάννου της Κλίµακος
Ε’ Νηστειών: Μαρίας της Αιγυπτίας
Κυριακή των Βαΐων
Τι είναι και τι σημαίνει ότι άνοιξε το Τριώδιο
Το τριώδιο έχει λάβει την ονομασία του από το ομώνυμο εκκλησιαστικό βιβλίο, το τριώδιο, το οποίο περιλαμβάνει τους ύμνους που ψάλλονται στις εκκλησίες κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.
Οι ύμνοι αυτοί έχουν τρεις ωδές σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ύμνους τις εκκλησίας, οι οποίοι έχουν εννέα ωδές. Αυτός είναι και ο λόγος που το βιβλίο αυτό, και κατ’ επέκταση και η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, ονομάστηκαν τριώδιο.
Οι περισσότεροι από εμάς έχουν συνδέσει το τριώδιο με τις αποκριές και τα καρναβαλικά έθιμα, λόγω της σύνδεσης που έχουν κάνει οι άνθρωποι και το ξεφάντωμα πριν από τη μεγάλη Νηστεία της Σαρακοστής.
Η άλλη του όμως διάσταση, είναι βαθιά θρησκευτική και σηματοδοτεί την εισαγωγή στη διαδικασία του εξαγνισμού του ανθρώπου μέσω της σαρανταήμερης νηστείας που ξεκινάει αμέσως μετά τις απόκριες.
Για την Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση, η περίοδος του Τριωδίου είναι μια κινητή περίοδος, η οποία διαιρείται σε τρεις μικρότερες, δηλαδή Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι Κυριακή της Τυροφάγου, Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Σάββατο Του Λαζάρου και Κυριακή των Βαΐων το βράδυ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο πριν την Ανάσταση.
Την πρώτη εβδομάδα γίνεται «κατάλυση στα πάντα», δηλαδή τρώγεται ελεύθερα κάθε φαγητό ακόμα και την Τετάρτη και Παρασκευή. Για το λόγο αυτό ονομάζεται «ελεύθερη» ή «απολυτή».
Την δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου γίνεται «κατάλυση στα πάντα» όλες τις ημέρες εκτός της Τετάρτης και Παρασκευής όποτε απέχουμε ακόμα και από το λαδι όπως και τις ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής. Την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας στην Ελλάδα υπάρχει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, κατά την οποία καταναλώνονται κρεατικά, δεδομένου ότι μετά από τρεις ημέρες αρχίζει ουσιαστικά η νηστεία της Σαρακοστής.
Η τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου είναι αυτή της Τυροφάγου ή Τυρινής, οπότε όλες τις ημέρες γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα του αυγού, των ψαριών και φυσικά του ελαιόλαδου, απαγορεύεται όμως η κρεατοφαγία.
Την τρίτη Κυριακή της Αποκριάς, πριν από την Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής, δηλαδή της νηστείας των σαράντα ημερών που προηγείται του χριστιανικού Πάσχα.
Οι μεγάλες αργίες του 2024
Μετά τα Θεοφάνεια και την Καθαρά Δευτέρα, οι πιο σημαντικές αργίες είναι:
Κυριακή 5 Μαΐου: Πάσχα
Δευτέρα 6 Μαΐου: Δευτέρα του Πάσχα
Δευτέρα 24 Ιουνίου: Αγίου Πνεύματος
Πέμπτη 15 Αυγούστου: Κοίμηση της Θεοτόκου
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου: Επέτειος του «Όχι»
Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου: Χριστούγεννα
Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου: δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων
Αναλυτικά οι αργίες του 2024
Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες και ποιες πέφτουν σε τριήμερο:
Πρωτοχρονιά: Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024
Θεοφάνεια: Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024
Καθαρά Δευτέρα: 18 Μαρτίου 2024
25η Μαρτίου: Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024
Πρωτομαγιά: Τετάρτη 1 Μαΐου
Μεγάλη Παρασκευή: 3 Μαΐου 2024
Μεγάλο Σάββατο: 4 Μαΐου 2024
Κυριακή του Πάσχα: 5 Μαΐου 2024
Δευτέρα του Πάσχα: 6 Μαΐου 2024
Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
Δεκαπενταύγουστος: Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024
28η Οκτωβρίου: Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024
Τα τριήμερα του 2024
Τέσσερα τριήμερα θα έχει το 2024 και συγκεκριμένα:
Πρωτοχρονιά: Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024
Καθαρά Δευτέρα: 18 Μαρτίου 2024
Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
28η Οκτωβρίου: Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
Επίσης υπάρχουν οι αργίες του Πάσχα, που φέτος πέφτει στις 5 Μαΐου.
Πηγή: xristika.gr