Ο καθηγητής Διονύσης Ζήβας (1928-2018) έφυγε την περασμένη Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018, πλήρης ημερών. Αποφοίτησε το 1953, ως διπλωματούχος αρχιτέκτων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).Το 1960 διορίστηκε επιμελητής στη Έδρα Μορφολογίας και Ρυθμολογίας. Το 1972 εξελέγη καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ όπου υπηρέτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το 1996. Διετέλεσεκοσμήτορας της ίδιας Σχολής (1979-1983) και Διευθυντής του Σπουδαστηρίου Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων. Επίσης διετέλεσε μεταξύ άλλων, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (1965) και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής. Κύριο ενδιαφέρον του η προστασία της αρχιτεκτονικής και γενικά της κτισμένης κληρονομιάς (παραδοσιακών οικισμών, ιστορικών κέντρων κλπ). Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε επικεφαλής της μελέτης για την προστασία και ανάδειξη της Παλαιάς Πόλεως των Αθηνών (Πλάκας) η οποία μελέτη θεσμοθετήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα από τον τότε υπουργό Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος Αντώνη Τρίτση και τιμήθηκε το 1982 με το μετάλλιο της EuropaNostra.
Ο Επτανήσιος Διονύσης Ζήβας σε όλη του την ζωή διατήρησε ζωντανή την αγάπη και φροντίδα του για τη γενέτειρά του τη Ζάκυνθο και γενικότερα για τα Επτάνησα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, αμέσως μετά τους σεισμούς των Ιονίων Νήσων το 1953, πρόσφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του για τον σχεδιασμό δημόσιων κτιρίων στην πόλη της Ζακύνθου. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτική αγορά στο Αργοστόλι οικοδομήθηκε με σχέδια του Διονύση Ζήβα.
Το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) είχε την τύχη και την τιμή να συνεργαστεί μαζί του σε μια σειρά από πρωτοβουλίες με χαρακτηριστική τη συμβολή του στην εκδήλωση για την ιστορική Γέφυρα Δεβοσέτου, το 2001,το πόρισμα της οποίας υπήρξε η αφορμή για την έκδοση της υπουργικής απόφασης για την τελική διαδικασία διάσωσής της. Επίσης, ο Διονύσης Ζήβας συμμετείχε με ομιλίες και εισηγήσεις, σε τρία επιστημονικά συμπόσια του ΙΚΙ (το 2003, 2004 και 2009) συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία τους. Εργασία του για τη Ζάκυνθο περιλαμβάνεται στην Έκδοση του ΙΚΙ «Σεισμοί και οικιστική ανάπτυξη»
Το ΙΚΙ εκφράζει τηβαθειά λύπη του για την απώλεια μιας σημαντικής προσωπικότητας των Επτανήσωνκαι ενός πνευματικού ανθρώπου τουοποίου το έργο υπήρξε εξαιρετική συμβολή στην ανάδειξη της επτανησιακής αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επίσης εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του.
17 Φεβρουαρίου 2018
Για το ΙΚΙ
Ηλίας Μπεριάτος